Mai multe firme sunt în negociere cu guvernul de la Londra în vederea dezvoltării unui ”pașaport de sănătate” care să le permită britanicilor să se întoarcă la muncă în siguranță, notează Guardian. Acest sistem presupune atât teste pentru coronavirus, cât și metode de recunoaștere facială.

Coronavirus Marea BritanieFoto: Martyn Wheatley / Zuma Press / Profimedia

Recunoașterea facială ar putea fi folosită pentru a oferi un certificat digital, denumit și pașaport de imunitate. Acesta ar urma să indice angajații care au avut infecție cu Covid-19, pentru a permite astfel reîntoarcerea la muncă și diminuarea impactului negativ asupra economiei, pe măsură ce măsurile restrictive vor începe să fie ridicate treptat.

Firma Onfido a dezvoltat deja proiecte pilot care se află în diferite etape de dezvoltare în alte state. Firma ar urma să utilizeze teste pentru detectarea anticorpilor și teste care urmăresc identificarea antigenelor SARS-CoV-2 care să indice dacă o persoană a avut infecția sau aceasta este în continuare prezentă în organism.

Organizația Mondială a Sănătății a avertizat însă asupra tentativelor de a acorda astfel de pașapoarte care ar putea oferi oamenilor falsa impresie că sunt în siguranță.

Discuțiile de la nivelul guvernului britanic au loc în contextul în care premierul Boris Johnson este așteptat să prezinte în această săptămână un plan de relaxare treptată a măsurilor de restricție.