​Autorităţile din Coreea de Sud au anunţat luni că vor redeschide şcolile în etape începând cu data de 13 mai, în condiţiile în care numărul cazurilor de infectare cu noul coronavirus a scăzut la aproape zero în ultimele zile, relatează Reuters, citată de Agerpres.

Coronavirus Coreea de SudFoto: Steve Cho/Penta Press / Shutterstock Editorial / Profimedia

Cu toate acestea, autorităţile din domeniul sanitar au cerut administratorilor unităţilor de învăţământ să dea dovadă de vigilenţă în perioada în care cei aproximativ 5,5 milioane de elevi din şcolile elementare, gimnaziale şi liceele sud-coreene se vor reuni în sălile de clasă, unde vor asista la simulări şi vor fi instruiţi în privinţa normelor ce vor fi adoptate în cazul unei eventuale creşteri a noilor cazuri de infectare cu SARS-CoV-2.

Testarea la scară largă, depistarea contactelor persoanelor infectate cu noul coronavirus şi aplicaţiile mobile dezvoltate pentru monitorizarea cazurilor confirmate au permis Coreei de Sud să limiteze răspândirea epidemiei de COVID-19 fără să adopte măsurile extrem de restrictive luate în alte ţări. Însă începerea semestrului şcolar de primăvară a fost amânat de patru ori începând din martie, în timpul unei campanii de distanţare socială, care a obligat şcolile să organizeze cursuri online.

"Ne pregătim acum pentru deschiderea şcolilor în timp ce gestionăm riscurile zilnice ale bolii", a declarat ministrul Educaţiei din Coreea de Sud, Yoo Eun-hae, într-o declaraţie televizată. "Dacă va apărea un caz de elev infectat cu coronavirus, autorităţile medicale vor lua măsurile necesare şi şcoala va trece la cursuri online", a mai spus el.

Elevii din ultimul an de liceu care se pregătesc pentru examenul anual de admitere la facultate, care a fost amânat cu două săptămâni până pe 3 decembrie, au voie să revină la cursuri începând cu 13 mai.

Elevii din clasele mai mici vor reveni la şcoală în etape, între 20 mai şi 1 iunie, a mai spus ministrul Yoo Eun-hae. Elevii şi profesorii vor trebui să poarte măşti sanitare, cu excepţia momentului când vor lua masa, să şteargă băncile şi să menţină distanţa necesară atunci când se vor deplasa în unităţile de învăţământ.

Şcolile vor fi, de asemenea, obligate să efectueze cu regularitate dezinfectarea spaţiilor, să verifice temperatura elevilor şi a profesorilor şi să rearanjeze băncile elevilor în sălile de curs.

Anunţul survine la o zi după ce guvernul sud-coreean a anunţat relaxarea măsurilor de distanţare socială începând cu 6 mai, permiţând unor instituţii publice, precum muzeele şi bibliotecile, să se redeschidă în etape.