Coronavirus: O parte din Europa începe să se redeschidă luni / Care sunt țările și ce vor putea face cetățenii lor

de Ionut Baias     HotNews.ro
Duminică, 3 mai 2020, 8:41 Actualitate | Coronavirus


Spania
Foto: Getty Images / Digisport.ro
După câteva săptămâni de carantină, o parte din Europa se va redeschide cu precauție, primele măsuri de relaxare intrând în vigoare de luni. Sunt și țări precum Germania, Austria și Spania care au relaxat o parte din măsuri, dar nicio țară nu se va redeschide în întregime, potrivit AFP. Ce vor avea voie și ce nu cetățenii acestor țări?

ItaliaÎn unele sectoare (construcții, automobile, lux ...), lucrările au început să se reia pe 27 aprilie.

De luni, italienii vor putea să își viziteze familiile și să se întâlnească în număr limitat. Parcurile se vor redeschide, menținând totodată distanțarea socială.

Sectorul industrial, sectorul construcțiilor și comerțul cu ridicata pentru aceste sectoare vor fi deschise. Barurile și restaurantele vor avea dreptul de a vinde la domiciliu. Redeschiderea lor completă va avea loc pe 1 iunie, la fel ca cea a saloanelor de înfrumusețare sau a frizeriilor.

Pe 18 mai, toate întreprinderile de retail vor putea redeschide, precum și muzeele, cinematografele sau bibliotecile.

Școlile vor rămâne închise până în septembrie.

Călătoria va continua să fie limitată în municipalitatea de reședință și legată numai de cerințele de muncă și de sănătate.

Spania


Carantinarea extrem de strictă a țării a fost relaxată pe 26 aprilie atunci câmd s-a permis copiilor, insoțiți de un adult, de a ieși la plimbare de o oră și, începând de sâmbătă, cu autorizarea pentru cei peste 14 ani să facă sport individual sau plimbări în condiții stricte.

De luni, unele întreprinderi mici, precum frizeriile, pot primi clienți individual la programare. Barurile și restaurantele vor avea dreptul de a vinde la domiciliu.

Purtarea măştilor de protecţie va fi obligatorie în transportul public din ţară începând de luni, ca o primă măsură după relaxarea mai multor restricţii,.

În Insulele Baleare și Canare, majoritatea magazinelor, muzeelor ​​și teraselor, barurilor și restaurantelor li se va permite redeschiderea, dar cu capacitatea limitată, la fel ca și hotelurile care fac dovada unor condiții adecvate. În restul țării, aceste măsuri se vor aplica de pe 11 mai.

Cinematografele și teatrele se vor redeschide în mod normal două săptămâni mai târziu.

Școlile vor fi închise până în septembrie.

Până la sfârșitul izolării, spaniolii nu se vor putea deplasa în afara provinciei lor.

GermaniaMajoritatea magazinelor cu mai puțin de 800 de metri pătrați s-au redeschis pe 20 aprilie.

De luni, școlile se vor redeschide treptat în unele landuri (Saarland, Saxonia-Anhalt, Bremen).

Saloanele de înfrumusețare se vor redeschide. Lăcașurile de cult, muzeele, memoriile, grădinile zoologice, zonele de joacă pot face acest lucru sau au făcut deja acest lucru.

Locurile culturale, barurile, restaurantele - cu excepția livrărilor -, locurile de joacă, terenurile de sport, rămân închise.

Adunările mari vor rămâne interzise până cel puțin 31 august. Totusi, am avut demonstrații de 1 Mai cu violențe la Berlin și în alte orașe germane sau sute de persoane au demonstrat în două oraşe împotriva izolării.


AustriaViena a autorizat deja redeschiderea anumitor afaceri mai mici. Marile magazine alimentare, saloanele de înfrumusețare și terenurile de sport în aer liber (tenis, golf ...) s-au redeschis în acest weekend.

Restricțiile de călătorie sunt ridicate, adunările publice permit până la 10 persoane, cu respectarea distanțării sociale, fapt care nu a putut împiedica proteste în capitala împotriva carantinării.

Luni, elevii din ultimul an care vor da examenul de bacalaureat vor reveni la școală într-un mediu decontaminat și cu restricții, înainte de a se deschide treptat școala pentru ceilalți elevi.

Este de așteptat ca restaurantele să se redeschidă la jumătatea lunii mai.

Mască necesară în transport și magazine.


BelgiaCompaniile care nu au contact cu publicul larg se pregătesc să-și reprimească angajații de luni, iar masca va deveni obligatorie în mijloacele de transport.

Majoritatea întreprinderilor se vor redeschide începând cu 11 mai, cu condiția să respecte distanțarea socială.

Unele clase se vor redeschide pe 18 mai, cu maximum 10 elevi pe clasă.

Redeschiderea progresivă a restaurantelor se va face începând cu 8 iunie.

PortugaliaLibrăriile și centrele de vânzare auto se vor redeschide luni. Comerțul local, de până la 200 m2, cu vedere la stradă, se va putea redeschide, cu mască obligatorie. Saloanele de coafură și de înfrumusețare se pot redeschide programând individual clienții cu pauze de decontaminare între servicii.

Unele servicii publice, precum centrele fiscale, se vor redeschide prin programare, cu o mască obligatorie.

În transportul public, masca este obligatorie.

Sporturile individuale în aer liber sunt permise.

Liceele, muzeele, galeriile de artă, restaurantele și cafenele se vor redeschide pe 18 mai, iar teatrele și cinematografele la 1 iunie, cu reguli de distanțare socială.


SloveniaRedeschiderea de luni a teraselor și restaurantelor, saloanelor de înfrumusețare, muzeelor, librăriilor. Reluarea pregătirii sportive profesionale.

Mască obligatorie în locuri publice închise, transport și magazine.

Ungaria


Cu excepția Budapestei, va avea loc redeschiderea cafenelelor și a teraselor restaurantelor, plajelor și băilor publice.

Reluarea pregătirii sportive profesionale.

Mască necesară în transport și magazine.

Polonia


Guvernul a anunțat luni deschiderea de hoteluri, centre comerciale, parte a instituțiilor culturale, inclusiv biblioteci și unele muzee.

De miercuri, creșele și grădinițele se pot redeschide, însă autoritățile locale de care depind au anunțat că majoritatea dintre acestea vor rămâne închise.


Croația


Unele magazine, muzee, biblioteci, precum și transportul public s-au redeschis săptămâna trecută. Adunările religioase sunt permise încă de sâmbătă.

Luni, serviciile care implică un contact strâns cu clientul, precum saloane de înfrumusețare, pot redeschide.

Pe 11 mai, va fi rândul teraselor, barurilor și restaurantelor. Se vor admite întruniri până la 10 persoane, iar grădinițele și școlile se vor redeschide voluntar.

Serbia


Redeschiderea de luni a cafenelelor și restaurantelor cu distanțare socială, transport în comun, trenuri interurbane și autobuze pe distanțe lungi, cu purtarea obligatorie a unei măști.

Centrele comerciale se vor redeschide pe 8 mai, grădinițele pe 11 mai.


GreciaAproape 10% din întreprinderile închise se vor putea redeschide luni: librării, saloane de infrumusețare, magazine de electronice și articole sportive, centre de horticultura si bricolaj.

Pe 11 mai, toate celelalte magazine vor putea redeschide, cu excepția centrelor comerciale, care sunt închise până la 1 iunie.

Tări nordiceÎn Islanda, universitățile, muzeele și saloanele de infrumusetare se redeschid luni.

Danemarca și Norvegia


Au fost printre primele țări europene care și-au relaxat restricțiile, dar cu anumite restricții. Danezii au fost primii care s-au întors la școală pe 15 aprilie. (AFP)
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

33983 vizualizari

 • +8 (72 voturi)    
  Obiectivul nostru ca tara este sa fim ultimii (Duminică, 3 mai 2020, 9:17)

  Eu38 [utilizator]

  Noi, pentru ca vrem sa ne respectam statutul de mereu ultimii, mai stam doua saptamani dupa ce majoritatea tarilor ies din carantina.

  Asta se intampla pentru ca autoritatile noastre mereu pregatite nu stiu efectiv ce sa faca. Si asteapta sa copieze de la altii. Iar daca este sa analizam si mai profund, se intampla pentru ca la noi educatia asta inseamna: copiat. Cand stai in ultima banca si te iei dupa ce a facut colegul din fata ta. Trist. Suntem o tara copy paste.
  • +6 (50 voturi)    
   Acele tari (Duminică, 3 mai 2020, 9:57)

   panda_rosu [utilizator] i-a raspuns lui Eu38

   Au instaurat carantina si restrictiile cu 2 saptamani inaintea noastra.

   Italienii saracii stau in carantina mai crunta ca noi incepand din data de 9 martie. La noi carantina a intrat in vigoare in 25 martie pentru ca epidemia a ajuns in romania cu o intarziere de vreo 2 saptamani.

   Nimanui nu-i place ce se intampla, si ce a ajuns lumea in 2020, nu doar tie...
   • +8 (56 voturi)    
    Sunt niste "mici" diferente (Duminică, 3 mai 2020, 10:32)

    Eu38 [utilizator] i-a raspuns lui panda_rosu

    Cu exceptia Italiei, Frantei si Spaniei, restrictiile de la noi au fost mai dure decat in alte tari. Ca sa nu mai spun de aberatia cu declaratia comunista si modul in care militia de la noi a vanat populatia cu amenzi.

    O sa vezi ca si dupa ridicarea restrictiilor, acele state o sa aiba mai multe cazuri noi zilnic decat avem noi, unde o mare parte din cazuri au aparut din cauza modului dezastruos in care autoritatile au gestionat situatia din spitale si a celor veniti din strainatate.
    • +2 (30 voturi)    
     Declarația este pentru analfabeți. (Duminică, 3 mai 2020, 11:31)

     asavreau [utilizator] i-a raspuns lui Eu38

     Proști fiind,neștiind să scrie și citească,nici nu pot să înțeleagă că trebuie să se ferească și să-i ferească pe ceilalți.Așa că,nu știi să scrii declarația stai acasă.Sau ieși fără ea și iei amendă.
     • +3 (23 voturi)    
      Cu ce ajuta asta? (Duminică, 3 mai 2020, 12:01)

      galeo [utilizator] i-a raspuns lui asavreau

      In preventia Coronavirusului?
     • -7 (23 voturi)    
      Se redeschide Europa și se va reînchide! (Duminică, 3 mai 2020, 12:52)

      simplex1 [utilizator] i-a raspuns lui asavreau

      Europa se va redeschide și în maxim o luna se închide la loc.

      Nu exista nici un remediu la Covid-19 și ca urmare virusul va începe sa se răspândească din nou ca înainte de măsurile de izolare luate împotriva sa.
      • +8 (12 voturi)    
       Iar recomandarea dvs.... (Duminică, 3 mai 2020, 16:04)

       Prostu' satului [utilizator] i-a raspuns lui simplex1

       .. care este? Glontul in tampla, taiatul venelor in cada, sau cianura?
       Ca inteleg ca de speranta oricum nu poate fi vorba...
     • -1 (23 voturi)    
      Ce destept esti tu (Duminică, 3 mai 2020, 13:04)

      Eu38 [utilizator] i-a raspuns lui asavreau

      Esti atat de destept incat nu-ti dai seama cand un cand o regula este utila sau este introdusa doar ca expresie a unui comportament totalitar. Dar in schimb stii sa completezi o declaratie.

      Sa stii ca intre un om mai in varsta sau cineva din mediul rural care nu intelege de ce trebuie sa completeze o declaratie cand merge doar 100m pana la magazin sau se duce pana la padure, unde nu se intalneste cu nimeni, si tine, il aleg fara discutie pe primul. Cu primul se poate dezvolta, cu tine si acum am fi in epoca de piatra.
     • +2 (8 voturi)    
      Stai in casa si crapi de foame (Duminică, 3 mai 2020, 16:47)

      Parzivall [utilizator] i-a raspuns lui asavreau

      BTW, ia verifica-ti gramatica, sectia Semne de Punctuatie, daca tot te iei de Analfabeti!!!
   • +1 (33 voturi)    
    Celor ce le e frică... (Duminică, 3 mai 2020, 11:43)

    sysrq [utilizator] i-a raspuns lui panda_rosu

    ... ce-ar fi să stea în casă pâna în 1 ianuarie 2021. Până atunci, noi, cei cărora nu ne e frică și credem că acest virus este un hoax ordinar, nici măcar de virulența unei banale gripe, care nu credem că mărturiile stupide ale eroilor vindecați sunt relevante în vreun fel, cum îi durea pe ei capul și oasele și aveau febră 38, precum și cei din țările cu conducători adevărați care spun lucrurilor pe nume, vom ieși, ca și până acum de altfel. Doar n-o să dau faliment personal doar de frică să nu răcesc!
    • 0 (18 voturi)    
     Asumare (Duminică, 3 mai 2020, 14:50)

     Beta Alfa [utilizator] i-a raspuns lui sysrq

     Desigur ca sunteti liber sa ganditi si sa aveti orice parere, sa iesiti afara etc.
     A crede insa ca toti cercetatorii si medicii care au de-a face cu aceasta boala din peste 200+ tari, mint cu TOTII si sunt parte a unei uriase conspiratii planetare este o aberatie absoluta
     De ce nu va oferiti voluntar intr-un spital care trateaza bolnavi COVID daca e doar o inselatorie ?!
    • 0 (8 voturi)    
     curajos (Duminică, 3 mai 2020, 22:50)

     was [utilizator] i-a raspuns lui sysrq

     Vad ca esti baiat voios, in putere, nu te poate dobora un fleac de coronavirus, dar fii atent: o sa stai ca prostul cand deodata se va descoperii ca nenorocitul asta de virus este un oncovirus. Sansa mica exista, asa ca eu prefer sa nu ma infectez, decat apoi sa-mi para rau..
    • +1 (3 voturi)    
     . (Luni, 4 mai 2020, 8:38)

     sep [utilizator] i-a raspuns lui sysrq

     Uite cam ce prăpăd a făcut această ”banală gripă” în Spania: https://momo.isciii.es/public/momo/dashboard/momo_dashboard.html

     Același grafic probabil este și în Italia.

     Acum fă un exercițiu și gândește-te cum ar fi arătat la noi situația fără a se lua măsurile extreme din timp.

     Puteți să dați câte minusuri vreți.
   • +6 (30 voturi)    
    Gresit (Duminică, 3 mai 2020, 12:26)

    intruderul [utilizator] i-a raspuns lui panda_rosu

    Prin "carantina" te referi de fapt la situatie de urgenta.
    Italia-11 martie
    Romania-16 martie

    Unde sunt acele doua saptamani intarziere?
    La ce te referi "carantina ma crunta"in Italia? La faptul ca testeaza mult mai mult ca noi? La faptul ca guvernul ofera de locuitor 600 euro/luna?
  • +2 (36 voturi)    
   10 zile nu murim (Duminică, 3 mai 2020, 10:11)

   iodixit [utilizator] i-a raspuns lui Eu38

   daca vedem ce se intimpla in celelalte tari si luam decizia cea mai bazata.
   • -5 (37 voturi)    
    Adica o copiem (Duminică, 3 mai 2020, 10:24)

    Eu38 [utilizator] i-a raspuns lui iodixit

    Ne mai uitam la colegul din fata, la ala din dreapta, si ne facem si noi planul de masuri. Care apropo, o sa contina mai multe restrictii decat celelalte tari.
    • +3 (25 voturi)    
     tot insisti cu copiatul ca si cum ar fi ceva rau (Duminică, 3 mai 2020, 13:57)

     AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui Eu38

     In cazul de fata.
     Sa ne lamurim, Romania e in 90% dintre domenii la coada clasamentelor europene dar tu vrei sa ca in cazul asta particular sa ia masuri proprii si personale fara sa priveasca la ce fac, au facut altii?
     Adica suntem ultimiii la toate dar hai sa fim primii la luat masuri heirupiste? Doar de dragul non-copierii!
     Si de unde stii ce masuri o sa contina planul?
     • +7 (17 voturi)    
      Problema cu copiatul (Duminică, 3 mai 2020, 15:15)

      Eu38 [utilizator] i-a raspuns lui AliKimiku

      Este ca in fiecare institutie sunt mii de bugetari pe care noi ii platim sa munceasca, sa gaseasca solutii. Este clar ca numarul lor nu o s scada, dimpotriva.

      Pai daca tot ii platim, eu nu vreau sa ii var ca stau la televizor, vad ce fac aia din celelalte state si dupa aia ies si ei cu copy paste-ul. Inca o chestie, celelalte state iau masurile si in functie de cazurile pe care le au. Cand ai sute de mii de cazuri, poate sunt potrivite alte masuri decat cand ai cateva mii.

      Noi avem multe judete in care sunt doar cateva zeci de cazuri si cu toate astea am pus aceleasi restrictii peste tot. De ce? Ca noi nu vrem sa muncim, autoritatile vor sa isi faca treaba cat mai usoara.

      Si de ce o sa avem mai multe restrictii decat celelalte tari? Din cauza motivelor de mai sus. Apropo, vezi ca ce spun eu pe aici se cam intampla. Inca de cand au introdus starea de urgenta, am zis ca o sa iesim printre ultimii.
    • 0 (0 voturi)    
     Invata din greselile altora, (Luni, 4 mai 2020, 11:44)

     nickart [utilizator] i-a raspuns lui Eu38

     nu ai viata asa de lunga sa le faci tu pe toate.....
  • -16 (42 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Duminică, 3 mai 2020, 10:48)

   [anonim] i-a raspuns lui Eu38

   • +6 (34 voturi)    
    A vorbit si panicardul-sef (Duminică, 3 mai 2020, 11:23)

    Eu38 [utilizator] i-a raspuns lui

    Tie nu-ti e putina rusine sa debitezi in mod constant aberatiile astea panicarde?

    Despre ce masacrare a familiilor vorbesti? Toate datele arata ca virusul asta in 80% din cazuri nu prea il simti. Daca la asta mai adaugi putina responsabilitate, niste restrictii de bun-simt, putem convietui cu virusul asta.

    Problema e ca pandemia asta a oferit tuturor loazelor ocazia sa nu mai faca nimic, ascuzandu-se sub umbrela responsabilitatii. Voi nu aveati o viata nici inainte si acum va bucurati ca nu mai au nici ceilalti.
   • +16 (28 voturi)    
    Poti sa mai stai inchis in casa un an (Duminică, 3 mai 2020, 12:03)

    galeo [utilizator] i-a raspuns lui

    Dupa 15 mai.
    Nu te obliga nimeni sa iesi sa te expui riscului.
    Dar nu ii obliga pe altii sa faca ce vrei tu.
   • +9 (17 voturi)    
    Exagerezi grav.... (Duminică, 3 mai 2020, 15:46)

    filosoful.roman [utilizator] i-a raspuns lui

    In primul rand, nu stiu de unde scoti termenul de „masacru”, cand acest virus e departe de a fi atat de periculos cum sugerezi tu si cam toata mass-media.

    Mortalitatea lui reala e de sub 1%, in conditiile in care majoritatea infectatilor sunt asimptomatici si, deci, nu intra in statisticile oficiale.

    In al doilea rand, esti egoist si lipsit de empatie, cand spui ca ai rezerve pt 3 ani si te doare la basca de restul. Nu toti sunt bugetari sau pensionari speciali (cum probabil esti tu), sa isi permita sa stea cu anii acasa fara sa lucreze. Multi romani au ramas fara loc de munca, din cauza carantinei obligatorii si nu au ce pune pe masa.

    Apoi, e mult mai nesanatos pt populatie sa stea cu lunile inchisa in casa. Apar depresia, lipsa vitaminei D, scaderea imunitatii, cresc cazurile de obezitate si multe altele, care adunate ar afecta mult mai mult starea de sanatate a oamenilor decat acest virus.

    Dar tu poti sta in casa inca 3 ani de zile, e dreptul tau. Insa si ceilalti care gandesc altfel au dreptul sa iasa afara, sa lucreze, sa aibe un salariu si sa isi traisca viata cum doresc ei. Fiecare om e responsabil pt propriile sale alegeri, asta inseamna democratie. Un stat care vrea sa impuna ceva cu forta, chipurile „spre binele populatiei”, e un stat totalitar.
   • +5 (9 voturi)    
    Obiectiv vorbind....esti subiectiv! (Duminică, 3 mai 2020, 16:07)

    mike123 [utilizator] i-a raspuns lui

    Important este cum traiesti...ca de murit e in drept garantat, in constitutie!
  • -1 (19 voturi)    
   Iar economia romaneasca sa ramana (Duminică, 3 mai 2020, 11:59)

   galeo [utilizator] i-a raspuns lui Eu38

   Si mai mult in urma celor vest europene.
   Nu cumva sa ii ajungem din urma, sa plece ei primii din block start.
  • -5 (5 voturi)    
   Corect (Duminică, 3 mai 2020, 16:03)

   _Un stelist_ [utilizator] i-a raspuns lui Eu38

   E să scrii și că noi am avut restricții cu două săptămâni întârziere, deci avem aceeași perioadă de timp pînă la relaxare ca vestul...
 • -5 (29 voturi)    
  poate se trezesc oile (Duminică, 3 mai 2020, 9:46)

  TrickyWicky [utilizator]

  Si cer comisii de ancheta
 • +23 (41 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Duminică, 3 mai 2020, 9:54)

  [anonim]

 • +7 (31 voturi)    
  Somn usor Romania ! (Duminică, 3 mai 2020, 12:27)

  tontu [utilizator]

  In timp ce noi stam si lenevim altii au trecut la treaba si uite asa in toamna cand va veni valul doi al pandemiei pe langa cei ce vor muri de virus vor fi si romani care vor muri de foame...
  • -6 (20 voturi)    
   Ipocriti (Duminică, 3 mai 2020, 16:24)

   Mihail. [utilizator] i-a raspuns lui tontu

   Ii tot dati inainte cu "oamenii care vor muri de foame", dar in realitate va pasa doar de combinatiile vostre, de gipane si de excursii in locatii pentru cocalari.
   • +3 (13 voturi)    
    dragule... (Duminică, 3 mai 2020, 18:15)

    ..13 [utilizator] i-a raspuns lui Mihail.

    Nu te retine nimeni sa nu faci nimic si sa iti pazesti sanatatea stand pitit.

    Vei avea in continuare acest drept dar lasa pe altii sa isi riste viata asa cum doresc ei; cu gipane si excursii...

    fiecare pasare ar trebui sa aiba dreptul la o alegere


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by