Din cauza crizei Corona, marea demonstrație de la Berlin de 1 Mai a trebuit să fie oficial anulată. Cu toate acestea, pe Internet au fost convocate proteste spontane și mii de oameni s-au adunat și au mărșăluit în Berlin-Kreuzberg. Anuala „Demonstrație revoluționară de 1 Mai” împotriva capitalismului a fost întotdeauna prilej de ciocniri ale activiștilor de Stânga cu forțele de ordine. Anul acesta, în plină campanie de distanțare, din cauza coronavirusului, manifestațiile de diferite orientari politice s-au desfășurat pe alocuri în forță, soldându-se cu rețineri și arestări.

Proteste Germania de 1 MaiFoto: Captura YouTube

În după-amiaza zilei de 1 Mai, adversarii măsurilor Corona, inclusiv susținătorii teoriilor conspirației și membrii grupărilor radicale de dreapta s-au întâlnit neautorizat în piața Rosa-Luxemburg-Platz, din Berlin-Mitte. În cadrul așa-zisei „demonstrații de igienă”, s-a ajuns la violențe. Potrivit poliției, echipa de camermani a postului de televiziune ZDF a fost atacată de un grup de manifestanți. Mai multe persoane au fost rănite și duse la spital, iar șase suspecți au fost arestați.

Au fost aprinse artificii, s-a scandat împotriva poliției. Forțele de ordine au încercat să împiedice marșurile demonstranților. Au fost transmise prin difuzoare recomandări de părăsire a locurilor de adunare și dispersare a activiștilor, fie ei de stânga sau de dreapta. După căderea întunericului, au avut loc confruntări între manifestanți și polițiști. S-a aruncat cu sticle incendiare, iar unii manifestanți violenți au fost scoși din mulțime și reținuți, în ciuda rezistenței acestora.

Poliția a blocat mai multe străzi. Lanțuri de ofițeri de poliție și vehicule de urgență au blocat drumurile și au divizat coloanele de protestatari. Cu toate acestea, au avut loc demonstrații spontane în afara zonelor blocate.

Pur si simplu iresponsabil

Inițial se anunțase o acțiune de protest descentralizată: de la ora 18.00, organizatorii au anunțat, periodic, noi locații în Kreuzberg, către care manifestanții urmau să defileze „mascați” în diverse moduri, menținând în același timp distanța minimă de 1,5 metri. Un reporter a observat totuși străzi, pe care sute de persoane erau aglomerate în același timp.

Potrivit senatorului de Interne din Berlin, Andreas Geisel (SPD), aproximativ 1.000 de persoane au ieșit vineri seara pe Oranienstrasse și în jur de 3.000 în Görlitzer Park, după cum a relatat „Berliner Morgenpost”, care postează și fotografii elocvente, de la demonstrații. „Că oamenii se adună atât de masiv și la o distanță atât de mică, este pur și simplu iresponsabil”, a spus Geisel.

Potrivit aceleiași publicații berlineze, Geisel a recunoscut, de asemenea, că mulți ofițeri de poliție nu purtau măști și nu păstrau distanțele. Toată lumea ar fi primit echipament de protecție, dar fiecare putea decide, pe cont propriu, când să și-l pună.

Marșurile și adunările mari sunt interzise în prezent în Germania din cauza pandemiei, iar participarea la demonstrații neautorizate este în prezent o infracțiune.

Mobilizarea poliției

Șefa poliției din Berlin, Barbara Slowik, a reacționat cu neînțelegere față de adunările de oameni: cetățenii nerezonabili nu ar fi păstrat necesitatea distanței, a spus ea la televiziunea RBB. Întâi s-a ieșit ca la plimbare, apoi mulțimea a devenit euforică. „Nu am putut preveni acest lucru în orice moment”, a spus Slowik. „Bineînțeles că ne-ar fi plăcut să avem cetățeni mai rezonabili pe străzi. Faptul că în Kreuzberg au fost astfel de mulțimi nu mă face decât să dau din cap.”

Poliția a intervenit constant, a spus Slowik, iar acum e în curs inițierea procedurilor penale. Potrivit Slowik, în seara de vineri șase persoane au fost aduse la judecător. Până în prezent, au avut loc 50 de arestări și aproape 100 de restricții privind libertatea, în urmă verificărilor de identitate. Cu toate acestea, șeful poliției a realizat un bilanț pozitiv al misiunii din 1 mai. În multe locuri, a fost posibilă aplicarea controlului infecției și prevenirea marilor comasări de oameni.

Poliția a fost mobilizată vineri cu un mare contingent, de 5.000 de agenți. Potrivit senatorului de Interne al Berlinului, în oraș au fost aprobate 27 de întâlniri, fiecare cu până la 20 de participanți, inclusiv o paradă cu mașini, în zona rezidențială din Grünewald. Acolo nu au existat evenimente speciale.

Demo-uri și la Hamburg și Leipzig

Poliția din Hamburg a dizolvat vineri seară o întâlnire neautorizată pe Reeperbahn. Câteva sute de oameni se aflau pe renumita stradă de distracții, în ciuda interdicției de adunări, din vremea coronavirusului. Manifestanții de orientare stângistă scandau sloganuri antifasciste. Poliția a cerut participanților să părăsească Reeperbahn-ul și a amenințat că se vor folosi tunuri de apă. Mulțimea a dat cu greu curs somațiilor.

Câteva sute de oameni au manifestat de 1 Mai și în districtul Connewitz , din Leipzig. Potrivit estimărilor inițiale ale poliției, ar fi fost peste 200. Demonstranții care au răspuns chemării #NichtaufunseremRücken (n.t. #Nupespatelenostru) au purtat măști pe față. Biroul de reglementare a reuniunilor, din cadrul primăriei din Leipzig, a fost de acord cu protestul spontan. Potrivit poliției, marșul s-a desfășurat pașnic.