Cu roboți care livrează mâncarea, cu figuri fantomatice în echipamente de protecție și camere de luat vederi care supraveghează ușa de la intrare tot timpul, autoritățile chineze au luat măsuri drastice, care par de domeniul distopiei SF, pentru a se asigura că oamenii nu încalcă măsurile de carantină, relatează AFP, preluat de Yahoo News.

ChinaFoto: Profimedia Images

Măsurile au fost luate după ce China a reușit să oprească în mare răspândirea virusului care a paralizat țara.

Cu cazuri importate care amenință să destrame progresul Chinei în a stopa răspândirea virusului, călătorii care ajung din străinătate sunt obligați să stea acasă sau în hoteluri desemnate ca fiind centre de carantină pentru 14 zile.

La unul dintre astfel de hoteluri din Beijing, un gardian stă la un birou la fiecare etaj și monitorizează fiecare mișcare.

Liniștea și singurătatea nu sunt întrerupte decât de câțiva vizitatori cărora le este permisă apropierea de camere: un robot cilindric de aproximativ un metru care livrează sticle cu apă, mâncare și pachete pentru cei care stau în hotel.

Robotul merge cu liftul și se plimbă pe holuri pentru a minimiza contactul dintre cei aflați în carantină și personalul uman.

Când robotul ajunge la destinație, formează numărul de telefon fix din cameră și informează ocupantul, cu o voce ciudată și copilăroasă: ”Salut, acesta este robotul dumneavoastră de serviciu. Comanda dumneavoastră a ajuns în fața camerei”.

Burta sa se deschide, iar oaspetele ia obiectul livrat înainte ca robotul să se întoarcă și să plece.

Doctori în echipamente de protecție merg din cameră în cameră amintindu-le celor din carantină, printre care un jurnalist AFP care a fost în Hubei, să-și ia temperatura cu termometrul cu mercur pus la dispoziție la intrarea în hotel și să îi întrebe dacă au simptome.

Persoanele care sunt în carantină acasă în oraș au instalate alarme electronice silențioase la uși.

Oficialii au pus anunțuri pe fiecare ușă a caselor care găzduiesc oameni în carantină cerându-le vecinilor să fie atenți la cetățenii aflați în carantină.

Într-un complex rezidențial din Beijing, oficialii au spus pentru AFP că oamenii aflați în carantină trebuie să informeze voluntarii ori de câte ori se deschide ușa acestora.

Friederike Boege, o jurnalistă germană, și-a început, duminică, a doua perioadă de carantină în Beijing anul acesta, după ce s-a întors din Wuhan.

Administrația clădirii sale a instalat o cameră în fața ușii ei pentru a-i monitoriza mișcările.

”Este chiar înfricoșător cum te obișnuiești cu astfel de lucruri”, a spus ea pentru AFP.

”În afară de cameră, chiar cred că gardienii și persoana care face curățenie m-ar denunța dacă aș ieși afară”, a spus Boege.

În timpul precedentei sale carantine care a avut loc în martie după ce s-a întors dintr-o călătorie în Thailanda, a fost denunțată managerului clădirii de către o menajeră pentru că a coborât să scoată gunoiul.

Niciun contact uman

Izolarea totală a devenit o regulă temporară pentru cei care se află sub carantină strictă, fără nicio ieșire pentru cumpărături sau plimbare fără a fi monitorizați.

Joy Zhong, în vârstă de 25 de ani, care s-a întors la Beijing după o călătorie de muncă în Wuhan, a stat trei săptămâni fără să iasă din camera strâmtă dintr-un alt hotel din capitala Chinei.

Acolo, oaspeții nu aveau voie să comande propria mâncare și li se dădeau mese standard.

Prietenilor le era permis să trimită pachete la recepție, apoi acestea erau lăsate în fața camerei de către personalul hotelului, fără vreun contact cu oaspeții.