Europa a fost ”puțin naivă” în relația sa cu China, dar abordarea sa începe să fie mai realistă, a declarat înaltul reprezentant pentru afaceri externe al UE, Josep Borrell, într-un interviu citat de politico.eu.

Josep BorrellFoto: Ministry of the President. Government of Spain

Șeful diplomației europene a mai spus că regimul de la Beijing are o ”înțelegere diferită a ordinii internaționale”. China reprezintă în aceeași măsură un partener economic, cât și un ”rival sistemic care încearcă să promoveze un model alternativ de guvernare”, a spus Borrell într-un interviu pentru cotidianul francez Le Journal du Dimanche, adăugând că există abordări diferite în ceea ce privește guvernarea, mai ales în timp de criză.

În același timp, oficialul european a spus că actuala criză a coronavirusului a accentuat rivalitatea dintre China și SUA. În context, el și-a exprimat îndoiala cu privire la sugestiile președintelui american Donald Trump potrivit cărora coronavirusul își are originea într-un laborator din Wuhan, ipoteză care a fost respinsă recent de serviciile secrete americane.

"Întotdeauna declarațiile președintelui SUA trebuie tratate cu grijă”, a spus Borrell, adăugând că Trump recomanda cu ceva vreme în urmă utilizarea dezinfectantului ca tratament anti-covid.