​Un document intern al guvernului Statelor Unite estimează o creștere drastică a numărului de îmbolnăviri şi al deceselor în următoarele săptămâni, scrie New York Times, în condiţiile în care Donald Trump cere ridicarea unor măsuri de restricţii.

Donald TrumpFoto: Profimedia Images

Documentul, bazat pe datele Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA, estimează că noul coronavirus va ucide în jur de 3.000 de oameni pe zi până la finele lunii mai, în condiţiile în care, în prezent, rata deceselor în Statele Unite este de circa 2.000 de persoane pe zi.

Predicţiile, reprezentante sub forma unor grafice de către Agenția Federală de Management pentru Situații de Urgență, estimează aproximativ 200.000 de cazuri noi în fiecare zi până la sfârșitul lunii, de la aproximativ 25.000 de cazuri noi pe zi, cât înregistrează SUA în prezent, scrie Times.

Întrebat despre acest raport, purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Judd Deere, a declarat: „Acesta nu este un document oficial al Casei Albe și nici nu a fost prezentat în faţa Coronavirus Task Force şi nici nu a fost verificat de agenţii".

Coronavirusul a infectat peste 1,1 milioane de americani și a ucis aproape 68.000.

Trump a făcut tot felul de estimări legate de evoluţia infectărilor cu COVID-19 şi al deceselor din cauza pandemiei.

În ultimele săptămâni, el a declarat că speră ca SUA să înregistreze sub 100.000 de decese, iar la începutul săptămânii trecute vorbea estimări de 60.000 până la 70.000 de morți.

Totuşi, duminică seara, președintele a recunoscut că numărul deceselor ar putea urca mai sus de atât.

„Vom pierde între 75.000 şi 100.000 de oameni. Un lucru oribil ”, a spus el pentru Fox News.