Un oficial ucrainean de rang înalt a criticat „lovitura simbolică" pe care o reprezintă preluarea de către Rusia a președinției rotative a Consiliului de Securitate al Organizației Națiunilor Unite. „Nu este doar o rușine. Este o altă lovitură simbolică dată sistemului de relații internaționale bazat pe reguli", a spus Andriy Yermak, șeful de cabinet al președintelui ucrainean.

Comandant ucrainean in razboiFoto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

07:19Noul articol LIVE, cu evenimentele de luni, este aici

Sinteza zilei:

  • Un important blogger militar rus pro-război, Vladlen Tatarski, a fost ucis într-o explozie într-o cafenea din centrul Sankt Petersburgului, a anunțat Ministerul de Interne al Rusiei. Nu este clar dacă explozia a fost direct legată de conflictul cu Ucraina.
  • Producătorul german de armament Rheinmetall construiește în România un centru de mentenanță a armamentului occidental folosit în Ucraina
  • Forțele ruse au înregistrat un număr „extrem de mare” de incidente – inclusiv decese – atribuite beției în timpul războiului, a declarat Ministerul britanic al Apărării.
  • Zelenski spune că bombardamentele rusești au ucis șase persoane în orașul Kosteantînivka din regiunea Donețk.
  • Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a avut o convorbire telefonică cu secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, în care oficialul american a cerut Rusiei să-l elibereze pe jurnalistul Evan Gershkovich, acuzat de Kremlin de spionaj
  • Speculațiile în creștere din Rusia privind schimbările comandamentului militar rus indică probabil că Rusia și-ar putea restructura în curând comanda militară după ce ofensiva rusă de iarnă a eșuat, scrie Institutul pentru Studiul Războiului
  • Oleksii Danilov, secretarul Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei (NSDC), a anunțat cei 12 pași pentru eliberarea Crimeei, elaborati de personalul NSDC cu implicarea specialiștilor și experților, scrie Pravda.ua.

Cele mai noi informații despre războiul din Ucraina, ziua 403, LIVETEXT:

22:38Producătorul german de armament Rheinmetall construiește un centru militar de întreținere și logistică în Satu Mare, care va începe să funcționeze luna aceasta pentru a deservi armele folosite în războiul din Ucraina, a anunțat duminică compania, relatează Reuters.

22:02Oficialii din Sankt Petersburg au actualizat duminică numărul celor răniți de explozia de la cafenea, în care a murit Vladlen Tatarski, spunând că 25 de persoane au fost rănite și 19 dintre ele au fost internate în spital, relatează CNN.

„Toate serviciile de urgență și speciale ale orașului sunt activate în prezent în legătură cu ceea ce s-a întâmplat într-o cafenea de pe insula nsula Vasilievski”, a spus guvernatorul orașului, Alexander Beglov, referindu-se la insula care alcătuiește o parte semnificativă a centrului orașului. „Lucrăm în coordonare cu agențiile de aplicare a legii. Aceștia încearcă să stabilească circumstanțele a ceea ce s-a întâmplat”.

„Din păcate, 1 persoană a murit. În prezent, sunt 25 de victime. 19 dintre ei sunt internați. Spitalele din oraș oferă toată asistența necesară”, a scris Beglov.

21:33Toți cei care se aflau în cafenea la momentul exploziei care l-a ucis pe bloggerul militar rus Vladlen Tatarski sunt interogați de autorități, potrivit agenției de presă de stat TASS, relatează CNN.

Autoritățile încearcă să stabilească cine ar fi putut transporta dispozitivul exploziv în cafeneaua din Sankt Petersburg înainte ca acesta să fie detonat duminică, a informat agenția de presă de stat.

Poliția din Sankt Petersburg a fost anunțată despre explozia de la cafenea la ora locală 18:13 (11:13 ET), potrivit TASS. De atunci, traficul în zonă a fost blocat.

Comisia de investigații din Rusiei pentru Sankt Petersburg a deschis un dosar penal, a declarat duminică comisia într-un comunicat.

21:16Duminică Ucraina marchează prima aniversare de la eliberarea regiunii Kiev, au declarat oficialii de acolo într-o postare Telegram, potrivit CNN

Regiunea Kiev, care înconjoară capitala Ucrainei, a fost una dintre primele zone care a suportat greul invaziei la începutul războiului început de Rusia în 2022.

  • „Inamicul venea în capitala Ucrainei din nord, aducând moarte și distrugere”, a spus administrația militară a regiunii Kiev.

Luptele au durat mai bine de o lună, iar cincisprezece comunități din mai multe districte din regiune au fost ocupate de forțele ruse.

Forțele de Apărare au eliberat pe 2 aprilie 2022 regiunea.

  • „Ne vom aminti mereu de rezistența eroică a Forțelor Armate, a apărătorilor teritoriali, a localnicilor care au stat cot la cot cu armata pentru a proteja statul”.
  • „Eliberarea Regiunii Kiev a devenit un simbol că Ucraina va putea câștiga acest război”, a spus administrația regională.

20:40Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat duminică că situația militară din jurul orașului Bahmut, asediat de forțele ruse de luni de zile, este „deosebit de fierbinte”, relatează Reuters.

Zelenski a mai spus în discursul său video de noapte că două persoane au murit într-un atac rusesc cu mortier regiunea de nord Sumî. El a amintit și de bombardamentele rusești care au ucis șase persoane în orașul Kosteantînivka din regiunea Donețk.

Bolggerul militar rus Vladlen Tatarski a fost ucis într-o explozie la o cafenea

20:34Viceamiralul în retragere Sean Bell a declarat pentru Sky News consideră că ar fi „puțin probabil” ca guvernul ucrainean să fie implicat în explozia de la cafeneaua din Sankt Petersburg în care a murit bloggerul militar rus, relatează The Guardian.

„Ar fi putut fi mișcarea de rezistență, mult mai probabil.

„Pe măsură ce victimele rușilor cresc în urma războiului din Ucraina, există tot mai multe tulburări interne.”

19:55Cunoscutul blogger militar rus Vladlen Tatarski a fost ucis duminică într-o explozie într-o cafenea din Sankt Petersburg, au informat agențiile de presă ruse, care citează surse spunând că a fost cauzată de un dispozitiv exploziv

18:32Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a cerut eliberarea imediată a jurnalistului american, Evan Gershkovich, pe care Rusia l-a acuzat de spionaj, în timpul unei convorbiri telefonice cu ministrul rus de externe Serghei Lavrov duminică, a declarat Departamentul de Stat al SUA, relatează Reuters.

„Secretarul Blinken a transmis îngrijorarea gravă a Statelor Unite cu privire la detenția inacceptabilă de către Rusia a unui jurnalist cetățean american. Secretarul a cerut eliberarea lui imediată”, a declarat purtătorul al Departamentului de Stat al SUA Vedant Patel.

Rusia ar putea restructura conducerea militară după eșecul ofensivei de iarnă

18:25Speculațiile în creștere din Rusia privind schimbările comandamentului militar rus indică probabil că Rusia și-ar putea restructura în curând comanda militară după ce ofensiva rusă de iarnă a eșuat, scrie Institutul pentru Studiul Războiului.

17:54Un preot și mai mulți credincioși din Hmelnîțkîi au bătut, duminică, un soldat într-una dintre bisericile Bisericii Ortodoxe Ucrainene care ține de Patriarhia Moscovei (UOC-MP), relatează Ukrainska Pravda.

17:30Institutul pentru Studiul Războiului a scris că surse ruse, ucrainene și occidentale au observat la 1 aprilie că ofensiva rusă de iarnă nu a reușit să atingă obiectivele Kremlinului de a ocupa frontierele administrative ale regiunii Donețk și Lugansk până la 31 martie.

„Forțele ruse își concentrau majoritatea eforturilor pe acapararea regiunii Donețk, iar forțele ruse și-au lansat operațiunea ofensivă de iarnă la începutul lunii februarie de-a lungul liniei Kupiansk-Svatove-Kreminna-Lîman și pe anumite linii de front din vestul regiunii Donețk”, a scris ISW.

De asemenea, ISW amintește că Ministerul Regatului Unit al Apărării (MOD) a observat că Gherasimov nu a reușit să extindă controlul Rusiei asupra Donbasului în timpul numirii sale în funcția de comandant al teatrului de război din Ucraina și a obținut doar câștiguri marginale cu costul vieților celor mobilizați.

16:58Igor Ghirkin, fostul lider al separatiștilor ruși Donbas, Pavlo Hubarev, un colaborator local din Donețk, propagandistul Maxim Kalașnikov și alții au anunțat crearea așa-numitului „club al patrioți supărați” și și-au publicat manifestul, relatează Ukrainska Pravda.

16:04Grupul Wagner, cel mai important grup de mercenari din Rusia, este acum o armată cu drepturi depline, egală ca mărime cu personalul militar al Ungariei sau Slovaciei, a declarat Serhii Cerevatîi, purtătorul de cuvânt al Comandamentului Militar de Est al Ucrainei, pentru Canalul 24 al Ucrainei, relatează Kyiv Independent.

15:02Ucraina va câștiga războiul început de Rusia pe teritoriul său, iar republicile vor părăsi Federația Rusă, prevede scriitorul rus Mihail Șișkin, care povestește într-un interviu pentru The Guardian că rușilor le este rușine să își mai vorbească limba în străinătate, din cauza regimului rus care este principalul dușman al culturii ruse. Totodată, acesta consideră că, deși Putin nu va mai fi la un moment dat, Rusia va fi condusă în continuare de dictatori, iar Occidentul îi va sprijini.

Ucraina a gândit 12 pași pentru eliberarea Crimeii

14:51Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a salutat duminică rezistenţa ucraineană în faţa "celei mai mari forţe împotriva umanităţii a timpurilor noastre", la un an de la descoperirea de trupuri de civili ucişi la Bucea, oraş devenit simbolul atrocităţilor comise de ruşi

14:24Oleksii Danilov, secretarul Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei (NSDC), a anunțat cei 12 pași pentru eliberarea Crimeei, elaborati de personalul NSDC cu implicarea specialiștilor și experților, scrie Pravda.ua

13:41Bombardamentele din Kostiantynivka au dus la 6 morți și alți 8 localnici răniți, spun oficialii ucraineni . Biroul de presă al președintelui Zelenski a transmis că 16 clădiri de apartamente, opt case, o școală și o clădire administrativă au fost avariate. Un oficial a postat fotografii care arată distrugerea parțială a clădirilor și craterelor din cauza exploziilor

13:38Rusia are cinci nave de război în Marea Neagră, două dintre ele purtând rachete de croazieră Kalibr, a transmis Ukrinform, citând Forțele Navale ale Forțelor Armate ale Ucrainei

12:54Ucraina „va continua lupta pentru independenţă”, a declarat duminică comandantul şef al armatei ucrainene Valeri Zalujnîi, la un an după descoperirea cadavrelor civililor în oraşul Bucea, o suburbie a Kievului, după retragerea Rusiei din regiune

12:37Ministerul francez de Externe a confirmat sâmbătă seara informații despre moartea unui voluntar francez care a luptat de partea Ucrainei în rândurile

Legiunii Internaționale.

12:09Jucătoarea americană de baschet Brittney Griner, care a fost eliberată dintr-o colonie rusă în cadrul unui schimb de prizonieri anul trecut, a cerut administrației Biden să continue să folosească „toate instrumentele posibile” pentru a obține eliberarea ziaristului Wall Street Journal, Gershkovich, arestat de serviciul de securitate FSB al Rusiei săptămâna trecută în orașul Ekaterinburg. Kremlinul susține că Gershkovich folosea jurnalismul ca acoperire pentru activități de spionaj - ceea ce Wall Street Journal a negat vehement. Rusia nu a făcut publică nicio dovadă care să susțină acuzațiile, iar Gershkovich riscă până la 20 de ani de închisoare. Casa Albă a calificat acuzațiile drept „ridicole”, iar președintele Joe Biden a cerut Moscovei să-l elibereze.

11:59 Forțele ruse au lovit regiunea Sumî dimineața, ucigând 2 civili. Rușii au tras cu o rachetă într-un camion care transporta lapte, ucigându-l pe șofer și pe ajutorul acestuia

11:46 Trupele rusești au lovit în ultima zi șase regiuni, patru civili fiind uciși, potrivit autorităților locale, citate de Kyiv Independent. Poliția ucraineană a publicat câteva imagini cu efectele loviturilor din regiunea Zaporojie.

Ucraina a lovit iar cu HIMARS Melitopolul

11:22 În Melitopolul ocupat, astăzi, în jurul orei 10:00, cel puțin șase explozii s-au produs în depozitul de locomotive a anunțat de primarul ucrainean orașului, Ivan Fedorov.

Potrivit acestuia, rușii au o bază de reparații pentru echipamente militare și un depozit de combustibil și muniții în depozitul de locomotive din Melitopol.

Potrivit unor surse rusești, loviturile au fost efectuate de ucraineni cu lansatoare HIMARS.

Armata ucraineană a lovit și miercuri un depozit de cale ferată și a întrerupt alimentarea cu energie electrică în Melitopol, orașul aflat în sudul ocupat de Rusia, în spatele liniilor de front.

11:13 Armata ucraineană a reușit să alunge trupele rusești de pe „mai multe poziții" în direcția Donețk, potrivit colonelului Oleksii Dmytrashkivskyi, purtător de cuvânt al trupelor ucrainene care apără sudul regiunii Donețk.

Forțele ucrainene „sunt acum ocupate cu echiparea acestor poziții pentru operațiuni de luptă defensivă", a declarat Dmytrashkivskyi la televiziunea națională, citat de Liga.net.

El a adăugat că forțele rusești au atacat orașul industrial Avdiivka, situat la doar cinci kilometri nord de Donețkul ocupat de Rusia, de aproximativ 30 de ori în ultima zi - în principal cu infanterie, sprijinită de doar două tancuri.

Armata rusă are pierderi mari din cauza consumului de alcool

10:46 Estimarea ucraineană privind pierderile rusești dinultima zi: 560 de soldați, 2 tancuri, 5 alte blindate de luptă, 4 piese de artilerie, 9 diferite vehicule și 1 dronă:

10:38Reacția Moscovei după ce parlamentul francez a recunoscut Holodomorul drept genocid: „Respingător zel antirusesc”

10:19O să mă întorc și o să vă spun de ce bem”. Armata rusă din Ucraina are pierderi mari din cauza consumului de alcool

09:23Macron a discutat cu Zelenski despre „eforturile diplomatice care trebuie făcute pentru a organiza un summit de pace”

Ucraina a respins 60 de atacuri în ultima zi

08:51 Armata ucraineană spune a respins peste 70 de atacuri rusești în ultima zi.

Trupele Kievului au respins peste 70 de atacuri rusești și au lovit 11 zone în care erau concentrate trupe rusești în ultimele 24 de ore, a anunțat Statul Major General al forțelor armate ucrainene. (Kyiv Indepenedent)

08:33 Wall Street Journal a cerut sâmbătă eliberarea imediată a lui Evan Gershkovici, corespondentul de la Moscova care a fost arestat de serviciul de securitate FSB al Rusiei, fiind acuzat de spionaj.

„Cazul lui Evan este un afront răuvoitor la adresa unei prese libere și ar trebui să stârnească indignarea tuturor oamenilor liberi și a guvernelor din întreaga lume, a transmis ziaru.

08:28 Războiul rusesc a provocat moartea a 262 de atleți ucraineni și a distrus 363 de baze sportive, a declarat sâmbătă ministrul sportului din această țară, Vadym Huttsait.

La o întâlnire cu președintele Federației Internaționale de Gimnastică, Morinari Watanabe, aflat în vizită, Huttsait a declarat că niciun sportiv din Rusia nu ar trebui să fie permis la Jocurile Olimpice sau la alte competiții sportive.

„Cu toții susțin acest război și participă la evenimente organizate în sprijinul acestui război", a acuzat el. (Reuters)

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:

-----------------