​Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat sâmbătă că este absurd că Rusia și-a asumat președinția rotativă a Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite, adăugând că acest lucru arată „falimentul total al instituției”, relatează Reuters.

Volodimir Zelenski alaturi de comandanti ucraineniFoto: Ukraine Presidents Office / Zuma Press / Profimedia

Sâmbătă, Rusia a preluat președinția principalului organism de securitate al ONU, care se rotește în fiecare lună. Ultima dată când Moscova a ocupat postul a fost în februarie 2022, când trupele sale au lansat o invazie pe scară largă a Ucrainei.

„Din păcate, avem... știri evident absurde și distructive”, a spus Zelenski într-un mesaj video de seară, adăugând că bombardamentele rusești au ucis vineri un băiețel de cinci luni.

"Și, în același timp, Rusia prezidează Consiliul de Securitate al ONU. Este greu de imaginat ceva care să demonstreze mai mult falimentul total al unor astfel de instituții", a spus el.

Kremlinul a declarat vineri că plănuiește să „își exercite toate drepturile” în acest rol.

Statele Unite au cerut joi Rusiei să „se comporte profesional” atunci când își asumă rolul, spunând că nu există nicio modalitate de a bloca Moscova de accesa la președinția rotativă.

Zelenski a spus că este timpul pentru o revizuire generală a instituțiilor globale, inclusiv a Consiliului de Securitate.

„Reforma este în mod evident necesară pentru a preveni ca un stat terorist – și orice alt stat care vrea să fie terorist – să distrugă pacea”, a spus el.