Preşedintele francez Emmanuel Macron a discutat cu omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski, „eforturile diplomatice care trebuie făcute pentru a organiza un summit de pace”, în timpul unei conversaţii telefonice sâmbătă, anunţă AFP.

Macron si ZelenskiFoto: Emmanuel DUNAND / AFP / Profimedia

Cei doi şefi de stat au făcut „o actualizare cu privire la situaţia militară din Ucraina, iar Emmanuel Macron „şi-a reiterat sprijinul pentru ca Ucraina să pună capăt agresiunii ruse”, a indicat preşedinţia franceză într-un comunicat de presă.

La rândul său, Volodimir Zelenski a clarificat pe Telegram că el şi omologul său au luat în considerare „următorii paşi pentru implementarea” planului său de pace în 10 puncte.

„Am coordonat acţiuni pentru viitoarele evenimente internaţionale. Am discutat în detaliu timp de o oră. Am vorbit despre situaţia din prima linie, despre cooperarea noastră politică şi despre cum să mergem mai departe cu implementarea proiectului de pace al Ucrainei. Mulţumesc Franţei pentru sprijinul constant”, a adăugat Zelenski în mesajul său zilnic adresat concetăţenilor.

Cei doi au discutat şi despre „situaţia îngrijorătoare de la centrala nucleară Zaporojie ocupată de forţele armate ruse” din martie 2022, a precizat Parisul.

Acest schimb de opinii vine la câteva zile după vizita în Ucraina a lui Rafael Grossi, directorul AIEA (Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică), „cu care preşedintele Macron se va întâlni în curând", potrivit Palatului Elysée, care indică faptul că Macron şi Zelenski au subliniat „importanţa sprijinirii acţiunii AIEA la faţa locului”.

Rafael Grossi a vizitat miercuri centrala Zaporojie, căutând o soluţie acceptabilă pentru Kiev şi Moscova pentru a securiza amplasamentul din sud-estul Ucrainei.

Directorul AIEA, care a petrecut acolo câteva ore înainte de a reveni în teritoriile aflate sub controlul Ucrainei, vrea să lucreze la „principii” pentru a minimiza riscul de „catastrofe” nucleară. (News.ro)