Fondul Monetar Internațional a anunțat că organismul său executiv a aprobat un program de împrumut pe patru ani în valoare de 15,6 miliarde de dolari pentru Ucraina, care face parte dintr-un pachet global de 115 miliarde de dolari pentru a sprijini economia țării.

Război în Ucraina: Soldat ucrainean ce luptă în BahmutFoto: Yasuyoshi Chiba / AFP / Profimedia Images

07:25Noul articol LIVE, cu evenimentele de duminică, este aici

Sinteza zilei:

  • Andrii Iermak, șeful de cabinet al președintelui ucrainean, a criticat „lovitura simbolică” a Rusiei „adusă sistemului de relații internaționale bazat pe reguli”, în timp ce Moscova preluat președinția rotativă a Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite.
  • Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat sâmbătă că este absurd că Rusia și-a asumat președinția rotativă a Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite, adăugând că acest lucru arată „falimentul total al instituției”
  • Ministrul de externe al Rusiei, Serghei Lavrov, va prezida reuniunea Consiliului de Securitate al ONU când Rusia va prelua președinția consiliului.
  • Un clip video postat de luptătorii Wagner și geolocalizat pare să arate că mercenarii ruși au arborat steagul grupului pe o clădire din apropierea centrului orașului ucrainean Bahmut.
  • Deși Valeri Gherasimov este de zece ani la conducerea Statului Major General al Rusiei și loial lui Vladimir Putin, generalul ar putea să treacă peste limita până la care Kremlinul tolerează eșecul, afirmă ministerul britanic al apărării
  • Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a promis că va crește aprovizionarea cu muniţii pentru forţele rusești din Ucraina, potrivit imaginilor publicate sâmbătă de Ministerul Apărării
  • Generalul american Mark Milley a declarat că este puțin probabil ca Ucraina să reușească să împingă toate trupele rusești de pe teritoriul său în acest an, relatează Kyiv Independent, citând un interviu acordat Defence One.
  • Procurorii ucraineni au cerut unei instanțe să îl pună în arest la domiciliu pe starețul mănăstirii LavraPechersk, mitropolitul Pavlo.

Cele mai noi informații despre războiul din Ucraina, ziua 402, LIVETEXT:

22:12Vitali Merinov, de patru ori campion mondial la kickboxing care a luptat împotriva rușilor, a murit vineri seara din cauza rănilor suferite pe câmpul de luptă, a declarat sâmbătă primarul orașului Ivano-Frankivsk, relatează CNN.

Primarul Ruslan Martsinkiv a numit moartea lui Merinov „o pierdere ireparabilă pentru comunitatea din Ivano-Frankivsk” într-o postare pe Facebook. Merinov a fost, de asemenea, membru al comitetului executiv al consiliului municipal, potrivit lui Martsinkiv.

21:22Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat sâmbătă că este absurd că Rusia și-a asumat președinția rotativă a Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite, adăugând că acest lucru arată „falimentul total al instituției”, relatează Reuters.

20:48Ministerul Apărării al Ucrainei a postat pe Twitter un video cu obuzierele britanice L119, despre care spune că „pot fi identificate după accentul distinctiv britanic și acuratețe”

20:06Forțele de apărare ale Ucrainei au respins peste 50 de atacuri rusești sâmbătă, 1 aprilie, cele mai aprige lupte având loc încă la Bahmut, Avdiivka și Marinka, relatează Ukrainska Pravda și Kyiv Independent, citând Statul Major.

Pe parcursul zilei, forțele ruse au efectuat două lovituri cu rachete și 25 de atacuri aeriene și au folosit lansatoare de rachete cu lansare multiplă (MLRS) pentru a efectua alte șase atacuri.

20:00Arhimandritul Avraamii al Bisericii Ortodoxe Ucrainene, starețul interimar al mănăstirii Lavra Pecerska ( Lavra Peşterilor), a spus că se roagă pentru președintele ucrainean Volodimir Zelenski și că „blestemele” fostului stareț al mănăstirii, Mitropolitul Pavlo, se vor întoarce să-l bântuie, relatează Ukrainska Pravda.

  • „În calitate de stareț interimar al Lavrei, sunt profund revoltat de declarațiile și acțiunile fostului nostru lider. Nu își dă seama că blestemele nedrepte se vor întoarce asupra celui care le rostește? (...) Și toate blestemele pe care le aruncă președintelui și tuturor celor care nu sunt de acord cu el [i.e. cu Mitropolitul Pavlo – n.red.] se întorc de fapt la el, pentru că Scriptura spune că se vor îngrămădi precum cărbunii aprinși pe capul lui”.

19:51 Țările NATO intenționează să trimită în Ucraina două batalioane de tancuri de luptă germane Leopard-2 și patru batalioane de tancuri Leopard-1, a declarat ministrul german al apărării, Boris Pistorius, pentru Die Welt, relatează Kyiv Independent.

19:01Zeci de credincioşi s-au adunat în faţa mănăstirii Lavra Pecerska din Kiev ai cărei călugări, acuzaţi că ar avea legături cu Moscova, sunt vizaţi de un ordin de evacuare şi al cărei şef, mitropolitul Pavlo Lebid, a fost audiat sâmbătă, scrie AFP, potrivit News.ro.

18:48Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, nu candidează la funcţia de secretar general al NATO, a declarat sâmbătă un purtător de cuvânt al Comisiei, citat de dpa.

18:33Președintele ucrainean Volodimir Zelenski și președintele francez Emmanuel Macron au purtat sâmbătă o conversație telefonică în care au discutat despre interacțiunea dintre cele două țări în ceea ce privește apărarea și pașii pentru implementarea planului de pace al Ucrainei, potrivit lui Zelenski.

17:42 Un clip video postat de luptătorii Wagner și geolocalizat pare să arate că mercenarii ruși au arborat steagul grupului pe o clădire din apropierea centrului orașului ucrainean Bahmut.

16:25Kim Yo Jong, puternica soră a liderului nord-coreean Kim Jong Un, a acuzat Ucraina că a cerut arme nucleare, a informat sâmbătă agenția de știri de stat nord-coreeană KCNA, bazându-și afirmația pe o petiție online din acea țară care a atras până acum mai puțin 1.000 de semnături, relatează Reuters.

15:50Poliţiştii şi procurorii români au descoperit, în cele peste două sute de percheziţii în dosarul care vizează obţinerea ilegală de fonduri pentru cazarea cetăţenilor ucraineni, că unele dintre spaţiile consemnate în documentele oficiale erau case în construcţie, fără uşi, ferestre şi utilităţi. La percheziţii s-au găsit bani, documente şi tehnologie, care vor fi folosite ca probe.

15:15 Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) spune că a adunat „dovezi rezonabile” cu privire la suspiciunile sale cu privire la acțiunile starețulului mănăstirii ortodoxe Lavra Pecerska din Kiev, mitropolitul Pavlo Lebid, care ar fi incitat la ură religioasă și a sprijinit războiul Rusiei în Ucraina, relatează Kyiv Independent. De asemenea, acesta ar fi chemat la audieri, potrivit The Guardian, care citează BBC.

14:24Un rus condamnat pentru crimă care a fost recrutat de compania militară privată Wagner și eliberat din închisoare pentru a lupta în Ucraina a fost arestat la câteva zile de la întoarcerea acasă, fiind suspectat că a ucis o femeie în vârstă, relatează CNN.

Kievul va avea 100 de blindate Rosomak din Polonia

13:58 Ucraina a comandat 100 de vehicule blindate multirol Rosomak din Polonia, fabricate sub licenţă finlandeză, finanţate de Uniunea Europeană şi Statele Unite, a anunţat sâmbătă premierul polonez, potrivit AFP.

13:26Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a promis că va spori aprovizionarea cu muniţii forţelor ruse din Ucraina, potrivit informațiilor publicate sâmbătă de Ministerul Apărării. Șoigu a fost criticat de susținătorii liniei dure ai campaniei Rusiei în Ucraina - inclusiv de șeful grupului de mercenari Wagner - că nu a furnizat suficiente muniții trupelor aflate în prima linie.

13:22Victoria Ucrainei este puțin probabilă în acest an, spune generalul SUA Mark Milley într-un interviu pentru Defence One.

12:43Rusia a pierdut cel puţin şase radare de contrabaterie Zoopark-1M şi va avea probleme în a le regenera din cauza sancţiunilor, a anunţat Ministerul Apărării din Marea Britanie, conform The Guardian. Începând cu 23 martie 2023, forţele operaţionale speciale ucrainene au lansat imagini ale unui radar de contrabaterie rusesc Zoopark-1M distrus în zona Doneţk.

12:26Cel puțin cinci persoane, inclusiv un copil, au fost ucise în Ucraina în ultimele 24 de ore - scrieThe Kyiv Independent. „Forțele ruse au atacat opt regiuni din Ucraina în ultimele 24 de ore, ucigând cel puțin cinci persoane și rănind 10, potrivit rapoartelor guvernatorilor regionali .Printre cei uciși se numără un băiețel de cinci luni și bunica lui din orașul Avdiivka. Părinții nou-născutului au fost răniți.În sudul regiunii Herson, trei persoane au fost ucise, iar două au fost rănite, potrivit administrației militare regionale”

12:07: Bucha ar trebui considerată una dintre opțiunile pentru locația procesului criminalilor de război ruși, deoarece întreaga esență a regimului lui Putin s-a manifestat în acest oraș din regiunea Kiev, a transmis pe Telegram prim-ministrul Ucrainei Denys Shmyhal

Rusia preia președinția Consiliului de Securitate ONU

11:55 Rusia a preluat sâmbătă președinția Consiliului de Securitate al ONU, eveniment calificat joi de ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba drept o „glumă proastă” de 1 aprilie.

Institutul pentru Studiul războiului a remarcat că Moscova a decis să facă public noul său Concept de politică externă cu o zi înainte de preluarea Președinției Consiliului de Securitate, probabil pentru a stabili condițiile informaționale pentru viitoarele eforturi retorice la ONU, menite să formeze o coaliție anti-occidentală.

Moscova va folosi această președinție ca pe o metodă de proiecție a puterii rusești, a mai spus ISW.

11:47 Ucraina va încerca să împartă trupele rusești în două în așteptata sa contraofensivă de primăvară, potrivit analiștilor militari.

Trupele Kievului vor dori să străpungă coridorul terestru dintre Rusia și peninsula Crimeea, deplasându-se din Zaporojie spre Melitopol și Marea Azov, a declarat Oleh Zhdanov, fost ofițer de control operațional al Statului Major General al forțelor armate ucrainene.

Acest lucru ar „împărți trupele rusești în două și ar tăia liniile de aprovizionare a unităților care se află mai la vest, în direcția Crimeei", a explicat Zhdanov. (Sky News)

11:26 Comitetul Internațional Olimpic a criticat decizia Ucrainei de a nu le permite sportivilor ucraineni să participe la probele de calificare pentru Jocurile Olimpice de la Paris din 2024 dacă vor trebui să concureze împotriva rușilor.

Reacția vine după ce ministrul ucrainean Oleh Nemchinov a anunțat vineri această politică, după ce CIO a emis marți recomandări pentru revenirea treptată în competițiile internaționale a sportivilor ruși și belaruși ca neutri.

CIO spune că, „dacă ar fi pusă în aplicare, o astfel de decizie nu ar face decât să dăuneze comunității atleților ucraineni și nu ar avea niciun impact asupra războiului pe care lumea vrea să îl oprească și pe care CIO l-a condamnat cu atâta vehemență". (Reuters)

10:44 Un nou clip apărut online arată o aglomerare de echipamente militare ucrainene, posibil o grupare ce va fi implicată în anunțata contraofensivă de primăvară. De remarcat că toate vehiculele au pe ele canistre suplimentare de combustibil:

Cât va mai răbda Putin eșecurile lui Gherasimov?

10:36Mitropolitul Bisericii Ortodoxe ucrainene controlate de Mosova este suspectat că susține războiul rusesc, notează Kyiv Independent.

Serviciul de Securitate al Ucrainei a emis o notificare de suspiciune împotriva starețului de la Lavra Pechersk din Kiev, mitropolitul Pavlo Lebid, a relatat sâmbătă publicația ucraineană Liga, citând o sursă din cadrul forțelor de ordine.

Mitropolitul Pavlo Lebid este suspectat de „incitare la ură interreligioasă și de justificarea agresiunii armate a Rusiei", potrivit sursei din cadrul forțelor de ordine, citată Liga.

10:13Cât va mai tolera Putin eșecurile lui Gherasimov? Ce a „reușit” generalul de când a preluat comanda „operațiunii militare speciale”

09:21 Un înalt oficial ONU spune că estimările organizației privind victimele războiului „sunt doar vârful icebergului", notează Kyiv Independent.

Comisarul ONU pentru drepturile omului, Volker Turk, a declarat vineri că numărul victimelor civile depășește cu mult cifrele oficiale de 8.400 de civili uciși după 24 februarie 2022.

Lunetiștii ucraineni îi terorizează pe luptătorii Wagner din Bahmut

09:13 Ministerul ucrainean al apărării a publicat un clip cu lansatorul multiplu de rachete „Vampirul” în acțiune. „Când noaptea se lasă peste Ucraina, Vampirul ceh RM-70 pleacă la vânătoare”, se spune în mesajul ce însoțește imaginile:

08:54 Un nou clip apărut pe rețelele de socializare ar arăta cum sunt eliminați de un lunetist ucrainean mai mulți luptători Wagner pe frontul din Bahmut:

08:47 Pe scurt, ce spune Institutul pentru Studiul Războiului despre ultimele evoluții de pe front din ultima zi:

  • Trupele rusești au continuat atacurile terestre de-a lungul liniei Svatove-Kreminna.
  • Forțele rusești au realizat progrese în interiorul orașului Bahmut, iar forțele ucrainene au recâștigat poziții în zona Bahmut.
  • Trupele Moscovei au continuat operațiunile ofensive de-a lungul liniei de front Avdiivka-Donetsk.
  • Loviturile ucrainene împotriva zonelor de concentrare rusești din sudul țării determină probabil gruparea rusă din zonă să își schimbe tactica pentru a evita riscul de lovituri.

Von der Leyen ar putea deveni noua șefă a NATO

08:36Armata germană nu își poate acoperi complet lacunele existente până în 2030, a declarat ministrul apărării Boris Pistorius, în contextul în care Berlinul încearcă să își modernizeze forțele armate.

„Știm cu toții că lacunele existente nu pot fi complet acoperite până în 2030... Va fi nevoie de ani de zile. Toată lumea este conștientă de acest lucru", a declarat Pistorius într-un interviu acordat ziarului Welt am Sonntag publicat sâmbătă.

Deja afectată de zeci de ani de investiții insuficiente după sfârșitul Războiului Rece, Bundeswehr este într-o stare și mai slabă decât în urmă cu un an, având în vedere că armele și munițiile donate Ucrainei nu au fost în mare parte încă înlocuite, spun experții. (Reuters)

08:05 Ucraina a lovit 2 sisteme rusești de apărare aeriană, Rusia a atacat cu rachete balistice

06:18 ​Ursula von der Leyen, în cursa pentru şefia NATO

01:07 Zelenski: Va veni o zi în care lumea va auzi că justiţia pentru Ucraina a fost restabilită. Va fi un nou Nürnberg pentru nazişti

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:

  • Un pachet de ajutor militar american de 2,6 miliarde de dolari, care ar putea include radare de supraveghere aeriană, rachete antitanc și camioane cu combustibil pentru Ucraina, este așteptat să fie anunțat chiar luni, au declarat trei oficiali americani.
  • Un responsabil ucrainean de rang înalt a exclus orice încetare a focului care ar implica ca forțele rusești să rămână pe teritoriul pe care îl ocupă acum în Ucraina.
  • Ministrul de externe Serghei Lavrov a declarat, în timp ce îi prezenta lui Vladimir Putin o doctrină de politică externă actualizată, că Rusia se confruntă cu „amenințări existențiale" la adresa securității și dezvoltării sale din partea unor „state neprietenoase".
  • Președintele belarus Alexander Lukașenko a spus că Rusia, care a decis să amplaseze arme nucleare tactice în Belarus, ar putea, dacă este necesar, să amplaseze acolo și rachete nucleare intercontinentale. El a susținut că Occidentul „se pregătește să invadeze” Belarus din Polonia.
  • Înaintarea soldaților ruși la periferia orașului Bahmut „a fost oprită - sau aproape oprită", a afirmat directorul publicației ucrainene de apărare Defense Express.
  • Rusia a transmis vineri că, dacă Statele Unite vor amenința Moscova în legătură cu arestarea reporterului Evan Gershkovici de la Wall Street Journal, va „(semăna vânt și) culege furtună", a relatat agenția de presă de stat RIA.
  • Consiliul de administrație al Fondului Monetar Internațional a aprobat un nou acord extins pe 48 de luni, în valoare de aproximativ 15,6 miliarde de dolari pentru Ucraina.
  • Purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene ucrainene, Iuri Ihnat, a confirmat că Ucraina folosește deja bombe ghidate prin satelit cu tehnologie JDAM-ER fabricate în SUA.
  • Un soldat rus care a participat la agresiunea militară rusă împotriva Ucrainei și care mergea în Tiraspol a fost oprit pe Aeroportul Internațional Chișinău.
  • Ar putea fi necesară reintroducerea taxelor la importurile agricole ucrainene dacă scăderea prețurilor provocată de afluxul de produse din Ucraina pe piețele UE nu poate fi oprit prin alte mijloace, au declarat vineri prim-miniștrii a cinci state est-europene, printre care și România.
  • O nouă înregistrare video distribuită de forțele armate ucrainene arată cum pușcași marini ai săi au prins într-o ambuscadă o coloană de tancuri și vehicule blindate rusești.
  • Finlanda va adera oficial la NATO în următoarele zile, după ce joi parlamentul Turciei a ratificat accesul ţării nordice în Alianţa Nord-Atlantică, a anunţat vineri Jens Stoltenberg.
  • Un grup bipartizan de senatori americani a depus un proiect de lege în Congres privind sporirea securitatății în regiunea Mării Negre începând cu anul acesta.

---------------