Autoritățile ruse se pregătesc să lanseze o campanie semnificativă de recrutare care vizează înrolarea a 400.000 de soldați, a declarat Ministerul Apărării din Regatul Unit, citând presa rusă. Moscova a prezentat campania „ca un impuls adresat voluntarilor mai degrabă decât o mobilizare obligatorie”.

Război în Ucraina: rușii au lovit cu rachete un bloc de locuințe din orașul DniproFoto: Dnipro Regional Administration / AP / Profimedia

08:32Noul articol LIVE, cu evenimentele de sâmbătă, este aici

SINTEZA ZILEI

  • Preşedintele Volodimir Zelenski şi-a consacrat mesajul transmis vineri seara evenimentului pe care Ucraina l-a marcat în cursul zilei - un an de la eliberarea oraşului Bucea, devenit simbol al atrocităţilor ruse - şi a promis din nou cu această ocazie că se va face dreptate şi că „va fi un nou Nürnberg pentru nazişti”, aluzie la judecarea liderilor ruşi.
  • Europol a analizat 7.000 de videoclipuri și imagini și a adunat mărturiile a 550 de martori din Ucraina pentru a elabora o listă cu 150 de suspecți de crime de război
  • SUA sunt așteptate să anunțe luni un nou pachet de ajutoare militare în valoare de 2,6 miliarde de dolari care ar putea include radare de supraveghere aeriană, rachete antitanc, diferite tipuri de muniție și cisterne pentru lupta Ucrainei împotriva Rusiei, au declarat vineri trei oficiali americani, relatează Reuters.
  • Ucraina începe să folosească kituri de „bombe inteligente” fabricate în SUA. Purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene ucrainene, Iuri Ihnat, a confirmat vineri că Ucraina folosește deja bombe ghidate prin satelit JDAM-ER (Joint Direct Attack Munition-Extended Range) fabricate în SUA
  • Un soldat rus care a participat la agresiunea militară rusă împotriva Ucrainei și care mergea în Tiraspol a fost oprit pe Aeroportul Internațional Chișinău.
  • Consiliul de administrație al Fondului Monetar Internațional a aprobat un nou acord extins pe 48 de luni, în valoare de aproximativ 15,6 miliarde de dolari pentru Ucraina, a anunțat vineri fondul într-o declarație. Împrumutul face parte dintr-un pachet de sprijin pentru Ucraina care se ridică la 115 miliarde de dolari și permite deblocarea imediată a aproximativ 2,7 miliarde de dolari
  • Președintele Aleksandr Lukașenko a acuzat Occidentul că „se pregătește să invadeze” Belarus din Polonia și a salutat mișcarea Moscovei de a amplasa focoase nucleare tactice rusești în Belarus, spunând că armele sunt necesare pentru a proteja țara, relatează CNN.
  • Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, și prim-miniștrii Croației, Andrej Plenković, Slovaciei, Eduard Geger, și Sloveniei, Robert Golob, au participat la o ceremonie, alături de președintele Volodimir Zelenski, la Bucea, pentru a marca aniversarea unui al de recucerirea acesteia după 33 de zile de ocupație de către forțele ruse.

Cele mai noi informații despre războiul din Ucraina, ziua 401, LIVETEXT:

00:45Preşedintele Volodimir Zelenski şi-a consacrat mesajul transmis vineri seara evenimentului pe care Ucraina l-a marcat în cursul zilei - un an de la eliberarea oraşului Bucea, devenit simbol al atrocităţilor ruse - şi a promis din nou cu această ocazie că se va face dreptate şi că „va fi un nou Nürnberg pentru nazişti”, aluzie la judecarea liderilor ruşi.

„Cuvântul principal astăzi este dreptate. Dreptate - pentru statul nostru, pentru tot poporul nostru care şi-a pierdut rudele, cei dragi, şi-a pierdut sănătatea, casa, viaţa normală din cauza agresiunii ruseşti, din cauza terorii ocupantului”, a spus liderul ucrainean.

22:45SUA sunt așteptate să anunțe luni un nou pachet de ajutoare militare în valoare de 2,6 miliarde de dolari care ar putea include radare de supraveghere aeriană, rachete antitanc, diferite tipuri de muniție și cisterne pentru lupta Ucrainei împotriva Rusiei, au declarat vineri trei oficiali americani, relatează Reuters.

22:28Fondul Monetar Internațional aprobă un împrumut de 15,6 miliarde de dolari pentru Ucraina

Consiliul de administrație al Fondului Monetar Internațional a aprobat un nou acord extins pe 48 de luni, în valoare de aproximativ 15,6 miliarde de dolari pentru Ucraina, a anunțat vineri fondul într-o declarație. Împrumutul face parte dintr-un pachet de sprijin pentru Ucraina care se ridică la 115 miliarde de dolari și permite deblocarea imediată a aproximativ 2,7 miliarde de dolari, potrivit CNN.

Ucraina începe să folosească kituri de „bombe inteligente” fabricate în SUA

22:06 Europol a analizat 7.000 de videoclipuri și imagini și a adunat mărturiile a 550 de martori din Ucraina pentru a elabora o listă cu 150 de suspecți de crime de război, relatează Kyiv Independent.

Catherine de Bolle, directorul executiv al Europol, a declarat pe 31 martie că agenția lucrează îndeaproape cu Curtea Penală Internațională (CPI), a informat Ukrinform.

Lista va servi drept sprijin pentru procurorul general al Ucrainei, ofițerii de aplicare a legii din Ucraina și CPI să investigheze crimele de război ale rușilor în Ucraina, a spus de Bolle.

21:05Ucraina începe să folosească kituri de „bombe inteligente” fabricate în SUA

Purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene ucrainene, Iuri Ihnat, a confirmat vineri că Ucraina folosește deja bombe ghidate prin satelit JDAM-ER (Joint Direct Attack Munition-Extended Range) fabricate în SUA, potrivit Kyiv Independent.

20:24Liderii a peste 30 de organizații de presă din întreaga lume au semnat joi o scrisoare către ambasadorul Rusiei în SUA, Anatoly Antonov, prin care cer eliberarea reporterului Wall Street Journal, Evan Gershkovich, relatează CNN.

„Gershkovich este un jurnalist, nu un spion, și ar trebui eliberat imediat și fără condiții”, arată scrisoarea, inițiată de Comitetul pentru Protecția Jurnaliștilor, care a fost făcută publică vineri.

Scrisoarea a fost semnată de liderii Associated Press, The New York Times, The Washington Post, BBC, TIME, Euronews, Bloomberg News, Sky News, The New Yorker și The Economist, printre multe alte agenții.

Lukașenko a acuzat Occidentul că „se pregătește să invadeze” Belarus din Polonia

19:35Un soldat rus care a participat la agresiunea militară rusă împotriva Ucrainei și care mergea în Tiraspol a fost oprit pe Aeroportul Internațional Chișinău.

19:21La Beijing, Sanchez îl încurajează pe Xi să îl sune pe Zelenski

Premierul spaniol Pedro Sanchez l-a încurajat vineri, la Beijing, pe președintele chinez Xi Jinping să îl sune pe omologul său ucrainean Volodimir Zelenski pentru a avansa spre o soluționare a conflictului, potrivit AFP

19:11 Șeful ONU pentru drepturile omului, Volker Türk, a declarat că „încălcările grave” ale drepturilor omului și ale dreptului internațional umanitar au devenit „în mod șocant o rutină” în invazia Ucrainei de către Rusia, relatează The Guardian.

Numărul victimelor civile în Ucraina a fost mult mai mare decât arată cifrele oficiale, a declarat Türk în fața Consiliului ONU pentru drepturile omului la Geneva, unde a spus că Ucraina este o națiune „care se luptă să supraviețuiască” în fața invaziei Rusiei.

Oamenii din Ucraina se confruntă cu „suferințe și pierderi masive, privațiuni, strămutare și distrugeri”, a spus el.

Biroul ONU al Înaltului Comisar pentru Drepturile Omului a verificat peste 8.400 de decese ale civililor și peste 14.000 de civili răniți, dar aceste cifre „sunt doar vârful aisbergului”, a spus Türk.

18:33Ministerul rus de Externe a declarat vineri că reacția din Statele Unite la arestarea reporterului de la Wall Street Journal, Evan Gershkovici, suspectat de spionaj, a fost "revelatoare" și că, dacă amenințările vor continua, vor "culege vâlvătaia", a relatat agenția de presă de stat RIA.

Ucraina exlude orice încetare a focului care ar presupune ca forțele ruse să rămână pe teritoriul

18:30Președintele Aleksandr Lukașenko a acuzat Occidentul că „se pregătește să invadeze” Belarus din Polonia și a salutat mișcarea Moscovei de a amplasa focoase nucleare tactice rusești în Belarus, spunând că armele sunt necesare pentru a proteja țara, relatează CNN.

17:41 Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, și prim-miniștrii Croației, Andrej Plenković, Slovaciei, Eduard Geger, și Sloveniei, Robert Golob, au participat la o ceremonie, alături de președintele Volodimir Zelenski, la Bucea, pentru a marca aniversarea unui al de recucerirea acesteia după 33 de zile de ocupație de către forțele ruse.

17:35Ar putea fi necesară reintroducerea taxelor la importurile agricole ucrainene dacă scăderea prețurilor provocată de afluxul de produse din Ucraina pe piețele Uniunii Europene nu poate fi oprit prin alte mijloace, au declarat vineri prim-miniștrii a cinci state est-europene, printre care și România

17:16China și India, parteneri cheie pentru Rusia, potrivit noii doctrine diplomatice

China și India sunt numite parteneri cheie pentru Rusia în contextul izolării sale de Occident, potrivit unei noi doctrine rusești de politică externă publicate vineri, care solicită, de asemenea, dezvoltarea relațiilor cu Africa și America Latină, scrie AFP.

„Aprofundarea cuprinzătoare a legăturilor și a coordonării cu centrele globale suverane prietene de putere și dezvoltare situate pe continentul eurasiatic este de o importanță deosebită”, se arată în documentul publicat pe site-ul Kremlinului, în capitolul dedicat Chinei și Indiei.

17:03Mihailo Podoliak, consilier al președintelui Volodimir Zelenski, a exclus vineri orice încetare a focului în războiul Rusiei împotriva țării sale care ar presupune ca forțele ruse să rămână pe teritoriul pe care îl ocupă acum în Ucraina, relatează Reuters.

"Orice încetare a focului va însemna dreptul (Rusiei) de a rămâne în teritoriile ocupate. Acest lucru este total inadmisibil", a scris Podoliak pe Twitter.

Mandatul lui Mircea Geoană în funcția de secretar general adjunct la NATO a fost extins

16:56Între timp, mandatul lui Mircea Geoană la vârful NATO a fost extins: Va ocupa funcția secretar general adjunct până în octombrie 2024, deși șeful său căruia îi expira mandatul în acest an - Jens Stoltenberg - a anunțat că nu

nu-și va reînnoi mandatul.

16:47Președintele american Joe Biden a cerut Rusiei vineri să-l elibereze pe reporterul Wall Street Journal, Evan Gershkovich, care a fost acuzat de spionaj de către Moscova, relatează Reuters.

16:17Kremlinul a exclus un armistițiu în Ucraina propus vineri de președintele belarus Aleksandr Lukașenko, relatează CNN.

„În contextul Ucrainei, nimic nu se schimbă. Operațiunea militară specială continuă pentru că în acest moment este singura modalitate de a atinge obiectivele cu care se confruntă țara noastră”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Peskov a spus că Moscova știe care este sfatul lui Lukașenko și a spus că acesta va fi „cu siguranță discutat” săptămâna viitoare, când președintele rus Vladimir Putin și Lukașenko vor vorbi în timpul unei întâlniri a Consiliului Suprem de Stat al Statului Uniunii.

14:58Noi imagini dramatice de pe front, cu soldați ruși încercând să își salveze camarazii după ce vehiculul de luptă al infanteriei în care erau transportați a fost lovit de forțele ucrainene:

14:30 Vladimir Putin a numit un cunoscut blogger militar, comandant al unui batalion local al forţelor proruse, în funcţia de şef al Gărzii Naţionale Ruse (Rosgvardia) pentru regiunea ocupată Doneţk, stârnind invidii în rândul comunității de bloggeri militari ai Rusiei și o reacție furioasă din partea lui Igor Ghirkin, fostul comandant al separatiștilor pro-ruși din Donbas.

14:19Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a semnat vineri un decret prin care acordă orașului Bucea titlul de „Oraș Erou” al Ucrainei, la împlinirea unui an de la eliberarea localității unde au fost descoperite primele atrocități comise de armata rusă.

13:52VIDEO Carnagiu ca la începutul războiului: O nouă înregistrare video distribuită de forțele armate ucrainene arată cum pușcași marini ai săi au prins într-o ambuscadă o coloană de tancuri și vehicule blindate rusești pe care le-au atacat cu lansatoare Javelin și alte arme anti-tanc.

13:33Punerea sub acuzare a fostului preşedinte american Donald Trump este o chestiune "internă" a Statelor Unite şi nu este un subiect pe care Rusia să-l comenteze, a declarat vineri purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Lukașenko spune că Belarus este pregătit să primească arme nucleare ruse

13:11Alexandr Lukașenko a mai declarat vineri că întreaga infrastructură necesară pentru a găzdui arme nucleare tactice a fost finalizată în Belarus, la mai puțin de o săptămână după ce președintele Vladimir Putin a anunțat că Moscova și Minskul au ajuns la un acord pentru desfășurarea unor astfel de arme pe teritoriul bielorus.

12:50 Liderul bielorus Alexandr Lukașenko a declarat vineri că va încerca să obțină un armistițiu în Ucraina, fără dreptul părților de a-și regrupa trupele.

„Voi încerca să îmi asum riscul de a oferi oprirea ostilităților [în Ucraina]. Fără dreptul de a muta echipamente și de a regrupa trupele", a spus el vineri într-un discurs susținut în parlamentul din Belarus.

Comentariile sale vin în contextul în care numeroși oficiali și analiști occidentali au avertizat că Moscova spune că vrea o încetare a ostilităților doar pentru a câștiga timp să-și regrupeze forțele și aducă mai mulți soldați pe front.

Nu este însă clar în ce ar consta propriu-zis o încetare a focului în maniera propusă de Lukașenko.

12:35Finlanda va adera oficial la NATO în următoarele zile, după ce joi parlamentul Turciei a ratificat accesul ţării nordice în Alianţa Nord-Atlantică, a anunţat vineri secretarul general al organizaţiei, Jens Stoltenberg.

12:14 După Kremlin și parlamentul rus, și Statul Major de la Moscova a dat asigurări că bărbații ce urmează să fie recrutați în aprilie pentru stagiul militar obligatoriu nu vor fi trimiși să lupte împotriva Ucrainei în contextul în care acest subiect pare să cauzeze îngrijorări importante în Rusia.

SUA lucrează la o strategie de securitate în Marea Neagră

11:50Un grup bipartizan de senatori americani a depus un proiect de lege în Congres privind sporirea securitatății în regiunea Mării Negre începând cu anul acesta în contextul agresiunii rusești împotriva Ucrainei, făcând referire directă la creșterea asistenței militare către România și Rep. Moldova.

11:10Între timp, Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr a făcut o vizită la Pentagon: „E nevoie urgentă de o strategie la Marea Neagră sub coordonarea SUA” / Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin: „Suntem recunoscători României”.

11:00 Guvernul ucrainean a anunţat că sportivii din Ucraina nu vor participa la turneele de calificare la Jocurile Olimpice la care vor concura reprezentanţi ai Rusiei.

10:35 Colonelul Evgheni Mezhevikin, unul dintre comandanții ucraineni de la Bahmut, afirmă că armata ucraineană poate să țină orașul, în pofida continuării atacurilor rusești.

„Frecvența atacurilor a scăzut de mai multe ori. Dacă mai devreme puteau ataca în toate direcțiile simultan și în grupuri de cel puțin 20, 30 sau 40 de persoane, acum acest lucru se estompează treptat."

El a adăugat că noile brigăzi de asalt ucrainene își finalizează pregătirile, dând asigurări că „vom mai ține inamicul aici puțin”.

Pierderile Rusiei pe frontul din Ucraina

10:19Ultimul bilanț al pierderilor pe care forțele ucrainene susțin că l-au provocat invadatorilor ruși:

  • personal - aproximativ 173.360 (+460) persoane lichidate;
  • tancuri - 3 615 (+5) unități;
  • vehicule blindate de luptă - 6.977 (+3);
  • unități, sisteme de artilerie - 2.675 (+4) unități;
  • MLRS (n.r. lansatoare multiple de rachete) - 526 (+0) unități;
  • sisteme de apărare aeriană - 278 (+0) unități;
  • aeronave - 306 (+0) unități;
  • elicoptere - 291 (+0) unități, UAV-uri de nivel operațional-tactic - 2.248 (+9) unități;
  • rachete de croazieră - 911 (+0) unități.

09:03Trupele ucrainene au doborât nouă din zece drone Shahed-136 pe care Rusia le-a folosit pentru a ataca Ucraina în cursul nopții, a declarat Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei. Armata Ucrainei a respins peste 80 de atacuri rusești pe 30 martie.

Forțele ruse se concentrează pe desfășurarea ofensivelor către Lîman, Bakhmut, Avdiivka și Marinka în regiunea Donețk, potrivit Statului Major. Bilohorivka, Bakhmut, Avdiivka, Marinka rămân epicentrul luptei. În ultimele 24 de ore, Rusia a lansat 11 rachete, patru lovituri aeriene și 43 de atacuri MLRS împotriva Ucrainei. Forțele ruse au folosit sistemul de rachete S-300 pentru a ataca infrastructura civilă din Harkov. Forțele aeriene ucrainene au lansat șase lovituri împotriva pozițiilor rusești, potrivit oficialilor ucraineni.

07:32 Pe 30 martie, Forțele de Apărare ale Ucrainei au respins peste 80 de atacuri inamice și au distrus mai multe drone.

06:44 Germania are în vedere derularea în comun cu Ucraina a proiectelor în domeniul producției energetice, se arată în mesajul de la finalul întrevederii dintre ministrul Energiei al Ucrainei Herman Galușcenko și secretarul de stat Jörg Kukis, raportează serviciul de presă al Ministerului Energiei. „Există un potențial uriaș de cooperare bilaterală”, se arată în mesaj. Ucraina a primit echipamente electrice cântărind 423 de tone de la partenerii germani, a anunțat ministrul ucrainean al Energiei în timpul unei întâlniri cu secretarul de stat german Jörg Kukis.

Sinteza ultimelor 24 de ore de război

  • Autoritățile ruse au arestat un jurnalist american care lucrează în țară și l-au acuzat de spionaj, acuzație care ar putea duce la o pedeapsă de până la 20 de ani de închisoare. Evan Gershkovich, un reporter de la Wall Street Journal, a fost reținut în timpul unei călătorii în orașul Ekaterinburg din Urali. SUA sunt „profund îngrijorate” de detenția lui Gershkovich. Departamentul de stat a contactat guvernul rus, lucrând activ pentru a asigura accesul consular al acestuia, a confirmat Casa Albă.
  • Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, va prezida o reuniune a consiliului de securitate al ONU în aprilie, când Rusia va prelua președinția organismului internațional, a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului de externe Maria Zakharova.
  • Parlamentul Turciei a aprobat joi un proiect de lege care permite Finlandei să adere la NATO, deschizând calea pentru ca țara să devină parte a alianței de apărare. Parlamentul turc a fost ultimul dintre cei 30 de membri ai alianței care a ratificat calitatea de membru al Finlandei, după ce legislativul Ungariei a aprobat un proiect de lege similar la începutul acestei săptămâni.
  • Forțele ruse au avut un oarecare succes în orașul Bahmut, au confirmat oficialii militari ucraineni miercuri seară, adăugând că luptătorii lor încă rezistă.
  • Vladimir Putin a semnat un decret de chemare a 147.000 de cetățeni ruși în cadrul serviciului militar, ca parte a campaniei de recrutare de primăvară, a informat presa de stat rusă. Liderul rus a semnat ultima dată o campanie de recrutare în septembrie, când a convocat 120.000 de cetățeni, a declarat agenția de știri Tass.
  • Părinții ucraineni își ascuns copiii în subsoluri pentru a preveni deportarea lor de către ruși, au declarat voluntarii ucraineni care au evacuat civili din prima linie a războiului cu Rusia. Deși părinții au oferit diferite motive, majoritatea voluntarilor au spun că fenomenul se datorează unei combinații între sărăcia familiilor și starea psihologică precară în care trăiesc de luni de zile.
  • Un bărbat rus care a fugit din arestul la domiciliu după ce a fost condamnat la închisoare pentru discreditarea Rusiei în postările de pe rețelele de socializare, a fost arestat în Belarus, a declarat avocatul său. Alexei Moskalyov, în vârstă de 54 de ani, a fost condamnat la doi ani pentru criticile sale la adresa politicilor Kremlinului în postările pe rețelele de socializare. Poliția l-a investigat după ce fiica sa, Maria, în vârstă de 13 ani, a refuzat să participe la o oră de patriotism la școala ei și a făcut un desen în care scrisese „Glorie Ucrainei!”.

01:10Volodimir Zelenski, în mesajul transmis joi seară: „400 de zile de apărare a noastră în faţa agresiunii. Este un parcurs colosal pe care l-am trăit. Ucraina va câştiga”

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski afirmă că aceste 400 de zile de când Ucraina se apără în faţa agresiunii la scară largă reprezintă „un parcurs colosal”. El arată că ucrainenii îşi pregătesc următorii paşi. „Ucraina va câştiga. Pentru că libertatea şi dreptatea, umanitatea şi respectul, pacea meritate de oameni trebuie să triumfe”, subliniază el.

00:28 UE denunţă „desconsiderarea sistematică a libertăţii presei” de către Moscova

Şeful diplomaţiei UE, Josep Borrell, a transmis pe Twitter că Uniunea Europeană condamnă arestarea în Rusia a jurnalistului american Evan Gershkovich, acuzat de „spionaj”, şi a criticat „dispreţul sistematic” cu care Moscova tratează libertatea presei.

„Jurnaliştii trebuie să îşi poată exercita profesia în mod liber şi merită să fie protejaţi. Autorităţile ruse demonstrează încă o dată dispreţul lor sistematic faţă de libertatea media”, a adăugat el.