O nouă înregistrare video distribuită de forțele armate ucrainene arată cum pușcași marini ai săi au prins într-o ambuscadă o coloană de tancuri și vehicule blindate rusești pe care le-au atacat cu lansatoare Javelin și alte arme anti-tanc.

Tancurile rusesti au fost prinse intr-un carnagiuFoto: Twitter - Ukraine Weapons Tracker

Chiar primele secunde ale filmării arată secvențe ce amintesc de începutul războiului, surprinzând cum o coloană de tancuri rusești se deplasează în șir indian înspre front, fără a beneficia aparent de protecție aeriană.

La secunda 00:25 poate fi observată distrugerea unui prim tanc al armatei ruse, militarii ucraineni părând să ia la țintă partea din spate a coloanei, o tactică clasică menită să taie calea de retragere a celorlalte vehicule de luptă.

Apoi, la secundele 00:42 și 00:56 poate fi observată distrugerea în succesiune rapidă a altor două tancuri rusești. Judecând după exploziile puternice, vehiculele de luptă par a fi fost lovite cu lansatoare Javelin, deși unele dintre loviturile observate în filmare sunt efectuate cu alte arme anti-tanc.

Înregistrarea continuă apoi cu tentativa de fugă dramatică a unui blindat BMP-2M după ce a fost lovit și a luat foc, imaginile video surprinzând cum echipajul rus încearcă disperat să scape din vehiculul aflat în flăcări.

Filmarea se încheie apoi cu tentativa unui alt tanc rusesc de a scăpa din carnagiu ieșind în câmp, dar acesta ajunge să dea înapoi rapid. La minutul 1:55 tancul pare să treacă peste o mină însă aceasta nu pare suficientă să îl scoată din acțiune.

Înregistrarea se încheie cu explozia spectaculoasă a unuia dintre tancurile lovite anterior, un efect al detonării munițiilor aflate la bordul său, chiar în timp ce tancul aflat în retragere trece pe lângă el.

Tancuri rusești făcute praf în apropierea Avdiivka

Internauții au geolocalizat independent înregistrarea ca fiind filmată în Vodîane din regiunea Donețk, un sat aflat la vest de orașul Avdiivka unde forțele rusești și-au concentrat atacurile în ultimele zile.

Ministerul britanic al Apărării nota în evaluarea sa de marțea aceasta privind războiul din Ucraina că forțele blindate ale Rusiei au suferit o nouă înfrângere în regiunea Donețk în timp ce încercau să încercuiască Avdiivka.

„În ultimele zile Rusia a continuat să prioritizeze o operațiune de încercuire a orașului Avdiivka din regiunea Donețk. Însă forțele rusești au reușit doar progrese marginale cu pierderi grele în ceea ce privește vehiculele blindate”, nota evaluarea publicată marți dimineața de Ministerul Apărării de la Londra.

Nu este clar dacă înregistrarea apărută acum pe rețelele de socializare arată o parte a acestui eșec descris cu câteva zile înainte de britanici, sau este vorba de un nou atac respins.

Imaginile arată din nou ceea ce unii analiști occidentali notau recent, că forțele rusești nu își respectă propria doctrină a armelor combinate, forțele blindate încercând să avanseze aici aparent fără sprijinul infanteriei, artileriei sau al aviației.

Același tip de atac necoordonat a dus la un dezastru și mai mare în apropierea orașului Vuhledar luna trecută.

Urmărește ultimele evoluții din a 401-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.