Ucraina restricționează joi, pentru prima dată, utilizarea energiei electrice la nivel național, în urma unei avalanșe de atacuri rusești cu rachete și drone care au distrus unele centrale electrice chiar înainte de venirea iernii. Joi intră în vigoare legea marțială în patru regiuni parțial ocupate din Ucraina pe care Rusia le revendică ca fiind ale sale și a restricționat circulația în și din regiunile din apropierea Ucrainei. Într-un pachet de măsuri aparent menite să contracareze înfrângerile de pe câmpul de luptă ale trupelor ucrainene, președintele rus Vladimir Putin a anunțat un nou consiliu special de coordonare care să lucreze cu regiunile Rusiei pentru a stimula efortul de război al Moscovei.

Tanc rusesc distrus în timpul contraofensivei trupelor ucraineneFoto: Andriy Andriyenko/SOPA Images / Shutterstock Editorial / Profimedia

07:34Noul material LIVE, cu evenimentele de vineri, îl puteți găsi aici

Sinteza zilei:

Ucraina se teme de un nou front în nord și pe prezența de militarilor iranieni în Crimeea, afirmă Washingtonul

  • Ucraina, lovită în infrastructura sa și confruntată cu forțele rusești în sud și est, s-a alarmat joi de posibila deschidere a unui nou front în nord dinspre Belarus.
  • Armata ucraineană a declarat joi că se teme, de asemenea, de deschiderea de către Moscova a unui nou front în nord, dinspre Belarus, care ar putea amenința rutele occidentale de aprovizionare cu arme.
  • Mai mult, presupusul ajutor militar al Teheranului către Moscova merge, potrivit Washingtonului, până la prezența militarilor iranieni în Crimeea.
  • Afirmațiile Casei Albe ridică miza împotriva Iranului, care a fost sancționat joi de aliații occidentali ai Ucrainei pentru că a livrat drone sinucigașe, lucru pe care Moscova și Teheranul continuă să îl nege.
  • Londra s-a alăturat măsurilor adoptate în aceeași zi de UE, anunțând noi sancțiuni împotriva Iranului, vizând trei generali și o companie de armament "responsabilă pentru furnizarea către Rusia de drone kamikaze" pentru a bombarda Ucraina.
  • În același timp, președintele ucrainean Volodimir Zelenski, care s-a adresat de la distanță Consiliului European, a acuzat Rusia că a transformat rețeaua electrică ucraineană într-un "câmp de luptă" cu lovituri aeriene pentru a paraliza țara în apropierea iernii.
  • El a făcut apel la țările europene să doteze Kievul cu sisteme de apărare aeriană mai sofisticate și să impună mai multe sancțiuni economice Moscovei.

Cu Putin la poligon

  • Impunerea legii marțiale în această săptămână de către Vladimir Putin în teritoriile anexate din Ucraina arată că ucrainenii nu au vrut să se alăture Rusiei, contrar afirmațiilor președintelui rus, a declarat purtătorul de cuvânt al diplomației americane, Ned Price.
  • Președintele rus Vladimir Putin a vizitat joi un teren de antrenament pentru soldații mobilizați în regiunea Riazan, la sud-est de Moscova, potrivit unor imagini difuzate de televiziunea rusă, care îl arată pe acesta încercând să tragă cu luneta, întins pe un stand de antrenament sub o plasă de camuflaj.

Evacuări din Herson

  • În sudul Ucrainei, administrația rusă din regiunea Herson a anunțat că au început evacuările civililor, 15.000 de persoane fiind deja evacuate joi din teritoriul anexat de Moscova.
  • Acesta intenționează să mute "50.000-60.000" pe cealaltă parte a Niprului în câteva zile.
  • Orașul Herson, ocupat din primăvară, va fi evacuat pe măsură ce trupele ucrainene avansează, a declarat Vladimir Saldo, șeful autorităților municipale pro-ruse.
  • Dar conform secretarului Consiliului Național de Securitate și Apărare a Ucrainei, Oleksiy Danilov, asistăm la "pregătiri pentru deportarea în masă a populației ucrainene" în Rusia "în scopul de a schimba compoziția etnică a teritoriilor ocupate".
  • Președintele Volodimir Zelenski a declarat că rușii au minat barajul și unitățile hidrocentralei Kahovka (KHPP) din regiunea Herson și intenționează să comită un atac terorist „sub steag fals”, relatează AFP și Ukrainska Pravda.

Cele mai importante informații de joi, ziua 239 a războiului din Ucraina, LIVE-TEXT:

00:30 Biden spune că este îngrijorat de viitorul ajutorului american pentru Ucraina dacă republicanii vor câștiga Camera Reprezentanților

00:17Ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba a declarat joi că a vorbit cu prim-ministrul israelian Yair Lapid și a discutat în detaliu cererea Kievului pentru sisteme și tehnologie de apărare antiaeriană și antirachetă.

„L-am informat (despre) suferința nespusă, pierderea de vieți omenești și distrugerea cauzate de rachetele rusești și dronele iraniene”, a scris el pe Twitter.

Militari iranieni se află în Crimeea pentru a ajuta armata rusă

00:10 Rusia ordonă arestarea unei angajate a televiziunii de stat care a protestat față de invazia Ucrainei

O fostă angajată a televiziunii de stat Canal Unu din Rusia a primit ordin de arestare în contumacie pentru "răspândirea de dezinformări" despre războiul din Ucraina, potrivit agenției de știri de stat TASS.

În luna martie, jurnalista Marina Ovxiannikova a apărut în fundal în timpul unei transmisiuni în direc ținând o pancartă pe care scria "Opriți războiul!" și "Vă mint!".

23:50Președintele Volodimir Zelenski a declarat că rușii au minat barajul și unitățile hidrocentralei Kahovka (KHPP) din regiunea Herson și intenționează să comită un atac terorist „sub steag fals”, relatează AFP și Ukrainska Pravda.

23:26Instaurarea legii marţiale de către Vladimir Putin în teritoriile anexate din Ucraina arată că ucrainenii nu vor să se alăture Rusiei, contrar afirmaţiilor preşedintelui rus, a afirmat joi purtătorul de cuvânt al diplomaţiei americane, Ned Price, scrie AFP, potrivit Agerpres.

"Preşedintele Putin a anexat aceste regiuni spunând că există persoane în acele regiuni care căutau cu disperare să fugă din statul ucrainean încât doreau să se alăture Rusiei", le-a declarat Ned Price jurnaliştilor. "În prezent, Putin dezvăluie această minciună instaurând legea marţială", a adăugat el.

22:39 Militari iranieni se află în Crimeea pentru a ajuta armata rusă să opereze dronele furnizate de Teheran pentru a desfășura lovituri în toată Ucraina, a declarat joi purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price, relatează Reuters și AFP.

Rusia ar putea redeschide un front din Belarus

22:25 Ucraina face apel la grupuri evreiești pentru a convinge Israelul să furnizeze sisteme de apărare aeriană

Guvernul ucrainean a făcut apel la organizațiile evreiești pentru a o ajuta să achiziționeze sisteme moderne de apărare aeriană din Israel, în condițiile în care țara continuă să se confrunte cu atacurile rusești.

Israelul are o politică de a nu trimite echipamente militare Ucrainei, dar a declarat că este gata să ajute țara cu sisteme de avertizare timpurie.

Israelul are unele dintre cele mai sofisticate sisteme de apărare aeriană din lume, inclusiv unele dezvoltate pentru a contracara rachetele balistice iraniene și dronele cu rază lungă de acțiune.

22:15Convoi militar rusesc lovit de o rachetă ucraineană în Lugansk / CNN confirmă veridicitatea clipului

Un convoi militar rusesc a fost lovit de o rachetă ucraineană în apropiere de Stara Krasnianka, în regiunea estică Lugansk, arată o nouă înregistrare video.

21:57Marea Britanie sancţionează trei iranieni şi compania Shahed Aviation Industries, responsabilă cu furnizarea de drone Rusiei, folosite pentru a bombarda Ucraina, potrivit unui comunicat al Ministerului britanic de Externe, relatează The Guardian, potrivit News.ro.

21:35 Armata ucraineană vede un risc tot mai mare ca Rusia să redeschidă un front din Belarus

Un oficial militar ucrainean de rang înalt spune că există un pericol tot mai mare ca Rusia să deschidă un nou front în război prin coordonarea sa cu Belarus, folosindu-se de această țară pentru a tăia livrările militare către Ucraina, potrivit CNN.

Ce a făcut Rusia ca să-și acopere deficitul bugetar

21:09Rusia folosește drone iraniene în atacurile asupra Ucrainei, spune Casa Albă

Personalul militar rus din Crimeea a pilotat drone iraniene pentru a ataca Ucraina, a declarat, joi, purtătorul de cuvânt al Casei Albe, John Kirby, reporterilor, adăugând că Washingtonul urmărește să impună noi sancțiuni asupra Teheranului, relatează Reuters.

Kirby a adăugat că administrația Biden va căuta modalități de a îngreuna ca Teheranul să vândă astfel de arme Rusiei, adăugând că nu se mai concentrează pe diplomație și discuții nucleare cu Iranul în acest moment.

20:48 Drepturile omului: Rusia absentă de la reuniunea ONU privind drepturile omului

Rusia a optat pentru un scaun gol la o reuniune ONU de joi privind situația drepturilor omului pe teritoriul său, Moscova invocând "dificultăți logistice și tehnice persistente", potrivit AFP

"Regret că Federația Rusă nu a trimis o delegație pentru a răspunde la întrebările" Comitetului ONU pentru drepturile omului, a declarat unul dintre cei 18 membri ai acestui organism, Marcia V.J. Kran din Canada.

20:16Statul rus a ordonat joi folosirea a 16,2 miliarde de dolari din principalul său fond suveran pentru a-și acoperi deficitul bugetar, în plină ofensivă militară din Ucraina, care afectează finanțele țării, relatează AFP.

NATO dă asigurări că va apăra Finlanda și Suedia

19:55 Antony Blinken consideră că ultimele mișcări ale Rusiei sunt "un alt semn al disperării lui Putin"

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a descris recentele atacuri rusești din Ucraina ca fiind un alt semn al "disperării" președintelui rus Vladimir Putin, într-un interviu la ABC.

19:40 După ce Ucraina a acuzat-o că nu face destul, Crucea Roșie discută cu Rusia despre accesul la prizonierii de război

Rusia a declarat joi că Comitetul Internațional al Crucii Roșii (CICR) avea permisiunea de a vizita închisoarea Olenivka, unde zeci de prizonieri de război ucraineni au murit în iulie în circumstanțe neelucidate, dar că aceste vizite au fost blocate de situația de securitate, potrivit AFP.

18:44NATO dă asigurări că va apăra Finlanda și Suedia și pe parcursul procesului de aderare.

18:31Președintele Vladimir Putin a inspectat joi un poligon pe care se antrenează rușii mobilizați în regiunea Reazan, la sud-est de Moscova, au informat agențiile rusești de presă, potrivit Reuters.

Ele au spus că ministrul Apărării Serghei Şoigu i-a raportat lui Putin despre modul în care trupele mobilizate, chemate să sprijine efortul militar al Rusiei în Ucraina, sunt antrenate.

18:27 Autoritățile instalate de Rusia în regiunea anexată a Ucrainei Herson susțin că aproximativ 15.000 de persoane au fost evacuate în fața unui avans ucrainean, scrie AFP. Oficialul pro-rus Kirill Stremousov a încurajat oamenii să treacă pe malul stâng al râului Nipru "în siguranță" și a postat pe Telegram un videoclip cu o coloană de autobuze.

Autoritățile din Herson susținute de Moscova au anunțat miercuri începerea așa-ziselor evacuări, Kievul denunțând măsurile drept „deportări” ale civililor săi în Rusia.

18:16Meteorologii din Ucraina au prezis joi o iarnă mai blândă decât de obicei, oferind un strop de speranță ucrainenilor care se confruntă cu întreruperi de curent în urma atacurilor rusești asupra instalațiilor energetice, relatează Reuters.

Noi sancțiuni UE pentru Iran, pentru furnizarea de drone Rusiei

16:34 Membrii Uniunii Europene au convenit asupra unor noi sancțiuni împotriva Iranului, acuzat că ar fi furnizat drone folosite de armata rusă în Ucraina, a anunțat joi președinția cehă a UE. Moscova a denunţat joi „presiunea” exercitată asupra Teheranului de către Washington şi Bruxelles, relatează Reuters și AFP. Potrivit unei liste de sancțiuni văzute de AFP înainte de adoptarea lor, sancțiunile vizează în special compania iraniană Shahed Aviation Industries, producătoarea dronelor Shahed folosite de Rusia în Ucraina

16:21Aproape 15.000 de civili din Herson au fost „relocați” de pe malul drept pe malul stâng al râului Nipru, a declarat joi adjunctul șefului regiunii Herson, instalat de Rusia, Kirill Stremousov, transmite agenția rusă de presă TASS.

16:13Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a aprobat joi sancțiuni împotriva a 3.600 de cetețeni ruși și firme rusești "care nu au avut curajul să vorbească în apărarea umanității" sau care este "implicat în agresiunea împotriva Ucrainei", transmite The Kyiv Independent.

16:06Ministrul britanic de externe James Cleverly a declarat joi că va anunța noi sancțiuni ca reacție la furnizarea de drone de către Iran Rusie pentru a fi utilizate în „atacarea țintelor civile și a infrastructurii critice” în Ucraina, relatează Reuters.

„Nu i se poate permite Iranului să încalce rezoluțiile ONU”, a spus Cleverly pe Twitter.

16:01VIDEO Un oficial rus din cadrul ministerului Apărării de la Moscova a făcut o gafă de proporții când a fost invitat în platoul unei emisiuni de știri, cerându-le prezentatorilor să nu îl întrebe despre dronele iraniene folosite de Rusia, fără să-și dea seama că este deja în direct

15:31Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat joi că NATO are indicii că Iranul furnizează drone pe care Rusia le foloseşte în atacurile asupra Ucrainei şi a avertizat că aceasta reprezintă o „încălcare clară” a rezoluţiilor Consiliului de Securitate al ONU, transmite EFE, citată de Agerpres.

Vodca lui Putin pentru Berlusconi încalcă sancțiunile impuse de UE

15:20Un avion rusesc de luptă a lansat o rachetă în apropierea unui avion britanic de spionaj neînarmat care patrula în spațiul aerian internațional deasupra Mării Negre la 29 septembrie, a declarat joi ministrul britanic al apărării Ben Wallace, transmite Reuters.

14:45 Virusologii ruși au început să „evalueze” pericolul răspândirii antraxului din Ucraina.

14:42Poliția suspectează că un incendiu care a izbucnit miercuri seară la un hotel care găzduiește refugiați ucraineni în nord-estul Germaniei este a fost pus intenționat din motive politice, relatează Reuters.

14:35Cele 20 de sticle de vodcă trimise de preşedintele rus Vladimir Putin drept cadou fostului premier italian Silvio Berlusconi de ziua de naştere a acestuia încalcă sancţiunile impuse de UE împotriva Rusiei, a declarat joi Comisia Europeană,

13:28 Kremlinul le-a transmis propagandiștilor de la televiziunile și ziarele rusești un set de instrucțiuni specifice cu privire la modul în care trebuie vorbit despre legea marțială decretată de Vladimir Putin miercuri.

13:15Forțele aeriene ale Rusiei au efectuat joi zboruri de patrulare programate la granițele aliatului său Belarus, a anunțat Minskul, în condițiile în care persistă îngrijorarea că ar putea juca un rol mai activ în războiul din Ucraina, informează Reuters.

Zaharova: NATO se apropie de o ciocnire militară directă cu Rusia

12:53Ajutorul militar acordat Ucrainei de către NATO ”aduce alianța mai aproape de linia periculoasă a unei ciocniri militare directe cu Rusia”, a declarat joi purtătoarea de cuvânt a ministerului rus de externe, Maria Zaharova, transmite agenția rusă de știri TASS.

12:41VIDEO Un soldat rus a oferit un moment de virtuozitate militară în fața camerelor pentru a demonstra că pușca anti-drone „Stupor” dezvoltată de Rusia de fapt funcționează, în pofida imaginilor anterioare apărute pe rețelele de socializare.

11:50După ce mai mulți analiști se așteaptă ca trupele rusești să fugă din Herson, se pare că și propagandiștii ruși încearcă să îndulcească situația. Prezentatoarea TV Olga Skabeeva, supranumită „păpușa de fier” a președintelui Vladimir Putin, încearcă să pregătească telespectatorii canalului Rusia-1 pentru o posibilă înfrângere a trupelor conduse de generalul Serghei Surovikin în regiunea Herson, unde rușii au început să evacueze civilii în urma amenințării unei ofensive puternice a trupelor de la Kiev.

11:35VIDEO Un nou moment halucinant a avut loc la televiziunile rusești, Ucraina fiind acuzată într-o emisiune că are „deja” o bombă nucleară pe care se pregătește să o detoneze pentru a justifica intrarea Statelor Unite în război.

Plafonarea preţului gazelor naturale în UE, puțin probabilă

10:40Momentul când o rachetă de croazieră e interceptată în aer lângă Kiev - VIDEO

10:24Liderul cecen Ramzan Kadîrov a anunțat că cei trei fii minori ai săi, dintre care cel mai mic are 14 ani și cel mai mare 16 ani, au fost pe front, în prima linie, relatează Meduza.

09:35Comandamentul aerian de sud al Ucrainei a anunțat că în noaptea de miercuri spre joi, forțele rusești au atacat din nou regiunea Nikolaev cu drone kamikaze Shahed-136, transmite The Kyiv Independent. Comandamentul a precizat că 14 au fost doborâte de armata ucraineană, precum și de Garda Națională și de poliție.

09:25Plafonarea preţului gazelor naturale în UE, puțin probabilă. Şefii de stat şi de guvern din cele 27 de state membre UE se reunesc joi, pentru a doua oară în ultimele două săptămâni, în încercarea de a scădea preţurile la energie, însă punctele de vedere diferite fac puţin probabil ca blocul comunitar să ajungă, pentru moment, la un acord cu privire la plafonarea preţului gazelor naturale, transmit Reuters și Agerpres.

08:59Forțele rusești au lovit joi dimineață o școală din așezarea Komyshuvakha din regiunea Zaporojie, a anunțat adjunctul șefului biroului președintelui Kirilo Timoșenko, informează The Kyiv Independent. În prezent, nu există informații privind pagubele și victimele.

Rușii pregătesc o retragere completă a Rusiei din Herson, peste Nipru

08:43Analiza ISW, potrivit căreia rușii plănuiescă să părăsească Hersonul, este susținută și de serviciile secrete militare britanice, care spun în evaluarea de joi dimineață că anunțul generalului Surovikin, care a evidențiat știrile negative despre „operațiune militară specială” este extrem de neobișnuit.

Intervenția sa televizată indică probabil faptul că autoritățile ruse iau serios în considerare o retragere majoră a forțelor lor din zona de la vest de râul Nipru, afirmă ministerul britanic al apărării.

Cea mai mare provocare a operațiunii de retragere a Rusiei ar fi extragerea trupelor și a echipamentelor lor peste râu, având în vedere că toate podurile sunt grav avariate.

De aceea Rusia s-ar baza probabil în mare măsură pe un pod temporar de barje pe care l-a finalizat lângă Herson în ultimele zile și feriboturilor, care continuă să funcționeze în mai multe locuri.

08:21Rusia a lovit joi dimineață o companie industrială și infrastructura energetică din Krivoi Rog, regiunea Dnipropetrovsk, a anunțat guvernatorul regional, Valentyn Reznichenko, pe canalul său de Telegram, transmite The Kyiv Independent. Există pagube serioase, dar, potrivit informațiilor preliminare, nu există victime, a precizat Reznichenko.

08:10Rușii pregătesc opinia publică pentru o retragere completă a Rusiei peste râul Nipru, care ar ceda orașul Herson și alte teritorii importante din regiunea Herson, unde trupelor ucrainene avansează, după ce a anunțat că administrația de ocupație evacuează malul vestic al rîului Nipru de frica unuei ofensive majore ale trupelor de la Kiev, potrivit ISW.

Mari probleme cu energia electrică în Ucraina

08:00 Liderii celor 27 de țări ale Uniunii Europene urmează să se întâlnească joi pentru a discuta despre opțiunile de sprijin suplimentar pentru Ucraina, inclusiv echipamente energetice, ajutor pentru restabilirea alimentării cu energie electrică și finanțare pe termen lung pentru reconstrucție, potrivit The Guardian.

07:30Conectivitatea la internet a scăzut la 81% din nivelurile obișnuite în Kiev, după ce operatorul de stat ucrainean Ukrenergo a pus în aplicare prima întrerupere de curent în regiunea Kiev în noaptea de miercuri spre joi, potrivit Netblocks, un grup de monitorizare a internetului, transmite de The Kyiv Independent.

00:55 Apelul lui Zelenski către ucraineni: „Vă rugăm să nu porniți aparatele electrice inutile"

Ucraina a suferit noi pagube la infrastructura sa energetică critică, a declarat președintele Volodimir Zelenski în discursul său nocturn de miercuri.

„Bineînțeles, vom face tot posibilul pentru a restabili capacitățile energetice normale ale țării noastre. Dar acest lucru necesită timp și efortul nostru combinat", a spus el.

Zelenski a făcut apel la ucraineni să devină atenți la consumul de energie electrică începând de joi, de la ora locală 7:00.

00:26SUA vizează rețeaua de achiziții militare rusești prin noi sancțiuni/ „Sunt disperați. Apelează la tehnologii inferioare”

Statele Unite au impus miercuri noi sancțiuni Rusiei din cauza războiului din Ucraina, vizând o rețea pe care Washingtonul o acuză că achiziționează tehnologii militare și cu dublă utilizare de la producătorii americani și le furnizează utilizatorilor ruși, potrivit Reuters.

00:05Recep Tayyip Erdogan anunţă că a convenit cu Vladimir Putin să creeze un „hub al gazelor” în Turcia

23:20Rusia a lovit o termocentrală importantă din vestul Ucrainei

O rachetă rusească a lovit miercuri o termocentrală importantă din Burştin, în vestul Ucrainei, a anunţat guvernatoarea regiunii Ivano-Frankivs, Svitlana Onişciuk, citată de Reuters.

h2: Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:

  • Vladimir Putin a declarat legea marțială în cele patru regiuni din Ucraina unde Rusia controlează teritorii. Legea conferă puteri de urgență de mare anvergură șefilor instalați de Rusia în provinciile Lugansk, Donețk, Zaporojie și Herson, pe care Rusia le-a anexat în urma unor referendumuri false.
  • Consilierul prezidențial al Ucrainei, Mihailo Podoliak, a descris anunțul drept "pseudo-legalizarea jafului proprietăților ucrainenilor".
  • Putin a ordonat, de asemenea, o "mobilizare economică" în șase regiuni care se învecinează cu Ucraina, plus Crimeea și Sevastopol, pe care Rusia le-a anexat ilegal în 2014. El a declarat că acordă autoritate suplimentară liderilor tuturor provinciilor rusești pentru a menține ordinea publică și a crește producția în sprijinul războiului Moscovei. De asemenea, legea limitează libertatea de a intra și ieși din cele opt regiuni.
  • Oficialii ruși au avertizat cu privire la un asalt ucrainean asupra orașului-cheie Herson din sudul țării. Șeful administrației de ocupație din Herson a vorbit despre planuri de a evacua până la 60.000 de persoane peste râul Nipru și în Rusia.
  • Andri Yermak, șeful de cabinet al președintelui ucrainean, a descris anunțurile rusești drept "un spectacol de propagandă".
  • Ucraina a suferit noi pagube la infrastructura sa energetică critică, a declarat președintele Volodimir Zelenski în discursul său de miercuri seara. "Bineînțeles, vom face tot posibilul pentru a restabili capacitățile energetice normale ale țării noastre. Dar acest lucru necesită timp și efortul nostru combinat", a spus el.
  • Zelenski a făcut apel la ucraineni să devină atenți la consumul de energie electrică începând de joi, de la ora locală 7:00.
  • Mai multe rachete rusești au fost doborâte deasupra Kievului miercuri după-amiază, a declarat primarul orașului, Vitalii Klitschko. Explozii puternice au fost raportate în centrul capitalei ucrainene. Diplomații greci au confirmat că ministrul de externe al țării, Nikos Dendias, aflat în vizită în Ucraina, a fost nevoit să se refugieze într-un adăpost antiaerian din Kiev.
  • O rachetă rusească a lovit miercuri o termocentrală importantă din Burştin, în vestul Ucrainei, a anunţat guvernatoarea regiunii Ivano-Frankivs, Svitlana Onişciuk, citată de Reuters.
  • Oficialii ucraineni din domeniul energiei au declarat miercuri că nu au avut de ales decât să introducă pene de curent de urgență și programate, după ce au pierdut cel puțin 40% din capacitatea de generare a energiei electrice a țării în urma unor zile de raiduri devastatoare ale rachetelor de croazieră și dronelor rusești, potrivit CNN.
  • În schimb, primarul Kievului Vitali Klitschko a asigurat miercuri locuitorii capitalei ucrainene că orașul nu va fi afectat de atacurile rusești împotriva infrastructurii sale energetice și că încălzirea va fi pornită începând de joi, 20 octombrie.
  • Statele Unite au impus miercuri noi sancțiuni Rusiei din cauza războiului din Ucraina, vizând o rețea pe care Washingtonul o acuză că achiziționează tehnologii militare și cu dublă utilizare de la producătorii americani și le furnizează utilizatorilor ruși, potrivit Reuters.
  • Uniunea Europeană lucrează la noi sancțiuni împotriva Iranului, care ar putea veni chiar în această săptămână, din cauza folosirii de către Rusia a dronelor iraniene în Ucraina, a declarat un diplomat european pentru CNN.
  • Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a anunţat că a convenit cu omologul său rus Vladimir Putin să creeze un „hub al gazelor” în Turcia, potrivit presei de stat ruse, citată de The Guardian.
  • Preşedintele american Joe Biden a anunţat miercuri un plan de a vinde 15 milioane de barili de ţiţei din rezervele strategice ale Statelor Unite şi de a începe refacerea acestora, în timp ce încearcă să reducă preţurile mari ale benzinei înainte de alegerile intermediare din 8 noiembrie, transmite Reuters.
  • Președintele german Frank-Walter Steinmeier și-a anulat vizita la Kiev, de teamă.
  • Rușii au înlăturat din Mariupol monumentul Holodomorului, „Holocaustul uitat” comis de Stalin împotriva ucrainenilor.
  • Grecia a început miercuri să trimită vehicule de luptă a infanteriei BMP-1 Ucrainei, potrivit unui anunț făcut de ministrul de Externe Dmitro Kuleba într-o conferință de presă susținută la Kiev alături de omologul său grec, Nikos Dendias.
  • Ministrul israelian al Apărării Benny Gantz a anunțat miercuri că Israelul nu va furniza armament Ucrainei, punând capăt speculațiilor în acest sens după ce în urmă cu câteva zile un alt membru al guvernului ceruse acest lucru.
  • Casa Albă ia "toate măsurile posibile" pentru a evita o întâlnire directă între președintele Joe Biden și Vladimir Putin la summitul G20 de luna viitoare din Indonezia. De asemenea, oficialii americani ar fi luat măsuri pentru a evita chiar și o întâlnire pe hol sau o întâlnire foto între cei doi lideri.

--------------

Evenimentele de miercuri au fost LIVE aici pe HotNews.ro