Meteorologii din Ucraina au prezis joi o iarnă mai blândă decât de obicei, oferind un strop de speranță ucrainenilor care se confruntă cu întreruperi de curent în urma atacurilor rusești asupra instalațiilor energetice, relatează Reuters.

Război în UcrainaFoto: Alexei Alexandrov / AP / Profimedia

Președintele Volodimir Zelenski a declarat săptămâna aceasta că atacurile aeriene au distrus aproape o treime din centralele electrice ale Ucrainei începând cu 10 octombrie, iar țara se confruntă cu întreruperi de curent pe măsură ce se fac lucrările de reparații.

Iernile pot fi lungi și grele în Ucraina, dar centrul de prognoză meteo administrat de stat a sugerat că temperaturile ar putea fi puțin mai ridicate decât media în această iarnă.

„Temperatura medie a perioadei de iarnă este de așteptat să fie cu 1-2 grade (Celsius) mai mare decât norma... probabilitatea unor perioade lungi de vreme foarte rece cu o temperatură minimă de minus 25-30 de grade Celsius în Ucraina este foarte scăzută”, a spus pe Facebook centrul de prognoză meteo.

Meteorologii spun că răcirile semnificative, cu temperaturi de minus 15-20 de grade noaptea, vor fi cel mai probabil scurte, pe o perioadă de 1-5 zile.

Directorul executiv al companiei energetice ucrainene Naftogaz a spus că Ucraina are un volum semnificativ de gaz în stoc, dar ar avea nevoie de importuri suplimentare din cauza problemelor din sectorul electricității.

Zelenski a făcut miercuri apel la ucraineni să nu pornească „aparatele electrice inutile".

„Bineînțeles, vom face tot posibilul pentru a restabili capacitățile energetice normale ale țării noastre. Dar acest lucru necesită timp și efortul nostru combinat", a spus el.