Președintele Vladimir Putin a inspectat joi un poligon pe care se antrenează rușii mobilizați în regiunea Reazan, la sud-est de Moscova, au informat agențiile rusești de presă, după o serie de eșecuri pe câmpul de luptă, imagini cu ruși care se plâng că sunt trimiși pe front fără pregătire și atacul din timpul antrenamentelor din Belgorod în urma căruia au murit cel puțin 11 soldați ruși.

putin in vizita pe un poligon de antrenament pentru recrutii rusiFoto: Captura video

Este prima dată de la anunțul mobilizării parțiale a sute de mii de rezerviști din 21 septembrie când liderul rus s-a dus să observe exercițiile de antrenament pentru acești civili chemați să susțină ofensiva rusă în Ucraina, potrivit AFP.

Într-un poligon, însuși președintele rus a încercat să tragă cu o armă automată, întins pe pământ, cu o cască de protecție peste urechi, potrivit imaginilor difuzate de televiziunea rusă.

Vladimir Putin a fost filmat inclusiv cum schimbă câteva vorbe cu câțiva ruși mobilizați. „Mult noroc!” i-a spus el unuia dintre ei, bătându-l pe umăr.

Potrivit agențiilor ruse, președintele rus a observat și exerciții de antrenament tactic sau chiar controlul focului în cazul unui incendiu major.

Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, prezent și el la această vizită, i-a oferit și o actualizare cu privire la pregătirea acestor sute de rezerviști mobilizați, au indicat agențiile ruse.

Vladimir Putin a anunțat pe 21 septembrie mobilizarea parțială a câteva sute de mii de rezerviști pentru a încerca să oprească dinamica trupelor de la Kiev în Ucraina.

Potrivit unei cifre pe care a dat-o vinerea trecută, 222.000 de oameni au fost deja mobilizați, dintre care 16.000 sunt deja în „unități implicate în lupte” din Ucraina.

Lipsa de instruire a rușilor este subiectul analizelor de la începutul războiului

Analistul militar și cercetătorul independent Chris Owen scria, într-o amplă analiză publicată pe pagina sa de Twitter, chiar înainte ca Putin să ordone mobilizarea parțială a rezerviștilor, că mulți soldați ruși au fost trimiși pe front cu niveluri de instruire care ar intra în categoria „glumă”.

La începutul invaziei unii soldați au primit sisteme de arme pe care nu le-au mai văzut niciodată și pe care nu știau să le folosească. Activitățile de instruire au fost adesea falsificate pentru ca ofițerii să poată raporta îndeplinirea lor și sustragă proviziile.

Un soldat a relatat că „am ajuns la poligon și am fost puși să stăm cu pușca înspre țintă. De îndată ce erai fotografiat ți se dădea drumul”.

Acest tip de falsuri nu au fost raportate doar de diviziile obișnuite de infanterie ale Rusiei, ci inclusiv de unitățile de elită ale Moscovei precum cele de trupe aeropurtate, sugerând că practica este comună în armata rusă.

La finalul lui septembrie, un rus care tocmai fusese încorporat ca urmare a deciziei președintelui Vladimir Putin de mobilizare parțială a rezerviștilor din Rusia povestește într-un video că nu a primit niciun fel de instructaj sau vreo pregătire înainte de a fi trimis în Herson.

„Salut tuturor, acesta este Regiment 1 Tancuri. Ni s-a spus oficial că nu va fi nicio pregătire înainte de a ne trimite în zonele de luptă. Comandanții Regimentului au confirmat oficial informația. Pe 29 vom fi trimiși în Herson. Așadar, gândiți și decideți singuri... ce să faceți mai departe”, spune rusul, într-un clip distribuit de Dmitri, fondatorul WarTranslated.

O înregistrare video distribuită pe rețelele de socializare arată cum altor noi recruți li se spune la instructaj să facă rost de absorbante și tampoane pentru oprirea sângerărilor în caz că sunt împușcați, în timp ce alte înregistrări video apărute pe rețelele de socializare arată în ce condiții sunt instruiți recruții ruși care au primit ordine de încorporare. „Condiții excelente în barăci autentice din lemn pentru experiența ta supremă a armatei rusești”, notează ironic Dmitri, fondatorul site-ului WarTranslated.

Numeroase înregistrări video apărute pe rețelele de socializare în ultimele zile arată că mobilizarea ordonată de Vladimir Putin miercurea trecută se desfășoară haotic, unele imagini video cu recruți ruși în stare avansată de ebrietate în timp ce se îndreaptă spre centrele de instruire viralizându-se pe platformele social media.

Recruți care se împușcă între ei

Vizita lui Putin pe poligon vine la câteva zile după ce cel puțin 11 persoane au fost ucise și alte 15 au fost rănite, la un poligon rusesc din regiunea Belgorod, când doi atacatori au deschis focul asupra unui grup de voluntari.

Oleksii Arestovici, un consilier al lui Zelenski, a declarat că atacatorii erau din Tadjikistan, un aliat al Rusiei, și au deschis focul asupra camarazilor după o ceartă pe tema religiei.

Tadjikistanul este predominant musulman, în timp ce aproximativ jumătate dintre ruși sunt creștini.

Autoritățile ruse au precizat că atacatorii proveneau dintr-o națiune din Comunitatea Statelor Independente, care grupează nouă foste republici sovietice, inclusiv Tadjikistanul.

Hotnews a scris joi că prezentatoarea TV Olga Skabeeva, supranumită „păpușa de fier” a președintelui Vladimir Putin, încearcă să pregătească telespectatorii canalului Rusia-1 pentru o posibilă înfrângere a trupelor conduse de generalul Serghei Surovikin în regiunea Herson, unde rușii au început să evacueze civilii în urma amenințării unei ofensive puternice a trupelor de la Kiev.

Jurnalista americană Julia Davis, care urmărește televiziunile rusești, remarcă faptul că în timp ce generalul Surovikin anunță o „situație tensionată” în regiunea Herson, în studioul Olgăi Skabeeva, propagandista Kremlinului încearcă să pregătească opinia publică pentru o nouă înfrângere a rușilor pe frontul din Ucraina.

Cei mai mulți analiștii, inclusiv cei de la ISW și serviciile secrete militare britanice, cred că toate ieșirile publice, inclusiv cea a generalului Armaghedon, așa cum este supranumit noul comandat al trupelor rusești din Ucraina, sunt făcute pentru a pregăti cetățenii ruși pentru o altă înfrângere sub pretextul că viața civililor din Herson este mai importantă și îi evacuează din cauza forțelor ucrainene, care ar plănui un atac asupra unei hidrocentrale ce ar inunda o zonă întinsă din Herson.

Poate cea mai ridicolă și dureroasă pierdere pentru Putin a fost când armata ucraineană a intrat în Lîman la o zi după ce Putin a anexat Donețk.

Trupele ruse s-au retras din orașul Lîman din estul Ucrainei din cauza amenințării încercuirii, a declarat ministerul rus al Apărării, citat de agenția de presă RIA.

Din cauza amenințării încercuirii, forțele aliate au părăsit Lîman și s-au retras pe linii mai avantajoase, a spus Ministerul Apărării.

„În ciuda pierderilor suferite, având o superioritate semnificativă în forțe și mijloace, inamicul a adus rezerve și a continuat ofensiva în această direcție”, a adăugat Ministerul Apărării.

Pierderea orașului Lîman în fața armatei Ucrainene a fost un nou regres pentru armata rusă după ce a suferit mai multe eșecuri militare de la începutul lunii septembrie și lansarea contraofensivei de la Kiev în sudul și estul Ucrainei.

Este extrem de umilitor pentru Kremlin că forțele sale armate nu au reușit să ocupe în întregime teritoriul regiunii Donețk, unde separatiștii pro-ruși luptă din 2014 împotriva guvernului ucrainean și pe care Putin a folosit-o drept pretext pentru invadarea Ucrainei.

___

Urmărește ultimele evoluții ale războiului din Ucraina LIVETEXT pe HotNews.ro