Un soldat rus a oferit un moment de virtuozitate militară în fața camerelor pentru a demonstra că pușca anti-drone „Stupor” dezvoltată de Rusia de fapt funcționează, în pofida imaginilor anterioare apărute pe rețelele de socializare.

Militar rus cu pusca anti-drone „Stupor”Foto: Captura video

Momentul a fost filmat de corespondenții de război ai Zvezda, ziarul oficial al armatei ruse, acesta arătând cum soldatul „surprinde” o dronă despre care se sugerează că este inamică, ea aterizând lin la sol după ce este țintită de soldatul rus cu pușca „Stupor”.

„Ăăă...dispozitivul pentru doborârea aeronavelor fără pilot, în două săptămâni de operațiuni de luptă fără oprire a doborât până la 20 de drone inamice”, afirmă militarul rus după reușită.

În mod interesant, înregistrarea video filmată de Zvezda a apărut a doua zi după ce pe rețelele de socializare s-a viralizat o filmare care a surprins cum un soldat rus încearcă fără succes să doboare o dronă ucraineană cu pușca anti-drone „Stupor”, aeronava fără pilot a militarilor ucraineni observând nestingherită poziția rușilor și lansând apoi o grenadă asupra lor.

Deși presa de stat rusă anunța încă din luna iulie că această armă nouă a fost folosită pe câmpul de luptă din Ucraina, nicio filmare video care să ateste utilizarea ei de către militarii ruși nu pare să fi apărut până la cea publicată de soldații ucraineni zilele trecute.

Însă separatiștii pro-ruși din Lugansk s-au fotografiat cu mai multe puști „Stupor” în luna august pentru a arăta că le folosesc cu succes împotriva dronelor ucrainene.

Una dintre aceste fotografii a fost pe larg ridiculizată pe rețelele de socializare, internauții comentând că Rusia ar fi trimis una dintre cele mai moderne arme ale sale unor soldați încălțați cu șlapi de plastic.

Caracteristicile anunțate de ruși pentru pușca anti-drone „Stupor” pe care au dezvoltat-o

TASS, una dintre agențiile de presă ale statului rus, cita pe 6 iulie o sursă din cadrul „agențiilor de aplicare a legii” care afirma că „complexele electromagnetice rusești Stupor au fost folosite cu succes pentru prima dată în timpul unei operațiuni speciale în Ucraina împotriva dronelor ucrainene”.

„Prin țintirea unui obiect și apăsarea pur și simplă a unui buton, Stupor blochează semnalul de control între operator și dronă, după care drona ucraineană este neutralizată și aterizează forțat în locul potrivit”, adăuga sursa citată, adăugând că arma a fost utilizată în vestul așa-zisei Republici Populare Donețk.

Stupor ar trebui să emită impulsuri electromagnetice și a fost conceput în primul rând pentru a suprima canalul de control al dronei, făcând-o să pierdă contactul cu operatorul și să se prăbușească.

Rușii susțin că puștile „Stupor” au o rază de până la 2 km și că acestea pot afecta de asemenea programele de navigație și transmisie ale dronelor, precum și camerele lor foto și video.

Săptămâna trecută Rusia a anunțat de asemenea că a creat „primul sistem anti-lunetiști cu telecomandă” din lume, după ce în mai a fost anunțată dezvoltarea unui laser care poate prăji dronele inamice „în câteva secunde”.

Urmărește ultimele evoluții din a 239-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.