Un oficial militar ucrainean de rang înalt spune că există un pericol tot mai mare ca Rusia să deschidă un nou front în război prin coordonarea sa cu Belarus, folosindu-se de această țară pentru a tăia livrările militare către Ucraina, potrivit CNN.

Armata din Belarus Foto: Viktor Tolochko / Sputnik / Profimedia Images

"Amenințarea ca forțele armate rusești să reia ofensiva pe frontul de nord este tot mai mare", a declarat Oleksii Hromov, un oficial de rang înalt din cadrul Statului Major al armatei, în cadrul unei conferințe de presă la Kiev.

"De data aceasta, direcția ofensivei ar putea fi schimbată către (partea de vest) a graniței dintre Belarus și Ucraina pentru a tăia principalele artere logistice de aprovizionare cu arme și echipamente militare a Ucrainei din țările partenere."

Hromov a declarat că forțele de apărare ucrainene "iau măsuri pentru a asigura o acoperire fiabilă a frontierei de stat a Ucrainei și a orașului Kiev din direcția nordică".

În cazul în care inamicul decide să deschidă așa-numitul al doilea front, și anume să desfășoare acțiuni ofensive din Republica Belarus, „vom fi pregătiți pentru un răspuns adecvat".

Autoritățile belaruse au negat orice planuri de mobilizare, dar au organizat un număr mare de exerciții de pregătire în acest an și au anunțat recent o forță comună cu trupele rusești.

Ultima dată când forțele belaruse și rusești au organizat exerciții comune, în februarie, multe dintre aceste forțe rusești au continuat să treacă granița ucraineană în deplasarea lor spre capitală.

Ucraina și Belarus au o frontieră comună de 1.000 de kilometri, mare parte din aceasta fiind slab populată și puternic împădurită.

Belarus nu are o armată puternică din punct de vedere numeric. Dar perspectiva ca lunga graniță nordică să devină din nou o cale de trecere pentru forțele rusești ar fi un coșmar pentru forțele deja întinse ale Ucrainei.

___

Urmărește ultimele evoluții ale războiului din Ucraina LIVETEXT pe HotNews.ro