Statul rus a ordonat joi folosirea a 16,2 miliarde de dolari din principalul său fond suveran pentru a-și acoperi deficitul bugetar, în plină ofensivă militară din Ucraina, care afectează finanțele țării, relatează AFP.

KremlinFoto: Profimedia Images

„Guvernul a aprobat acordarea acestor bani din Fondul Suveran de Protecție Socială pentru finanțarea cheltuielilor bugetare” și „pentru a asigura echilibrul bugetului federal”, a indicat Ministerul rus de Finanțe într-un comunicat de presă.

Potrivit ministerului, aceste fonduri vor fi folosite în principal pentru „rambursarea datoriei publice și acordarea de împrumuturi bugetare regiunilor”, dar și pentru plata ajutoarelor sociale cetățenilor ruși.

Un decret în acest sens a fost semnat joi de premierul rus Mihail Mișustin.

Anunțul vine în timp ce cheltuielile federale au crescut cu 21% între ianuarie și septembrie, potrivit Departamentului de Finanțe. O creștere atribuită exploziei cheltuielilor militare legate de ofensiva din Ucraina.

Bugetul federal ar trebui să aibă deficit la sfârșitul anului, la 0,9% din PIB, potrivit unei prognoze a guvernului rus făcută pe 20 septembrie.

Fondul suveran de bunăstare al Rusiei se ridica la 188 de miliarde de dolari la 1 octombrie 2022, potrivit Ministerului de Finanțe.