​​În cea de-a 104-a zi a invaziei ruse în Ucraina, luptele se concentrează în estul Ucrainei. În Mariupol există riscul unei epidemii de holeră din cauza cadavrelor și gunoaielor adunate în oraș. Familiile membrilor Gărzii Naționale Ruse care au murit în Ucraina și Siria vor primi o plată unică de 5 milioane de ruble (65.000 de lire sterline sau 80.000 de dolari), conform unui decret al Kremlinului.

Orașul Severodonețk în timpul luptelor dintre trupele ucrainene și ruseștiFoto: ARIS MESSINIS / AFP / Profimedia

Cele mai importante informații de marți, cea de-a 104- zi a războiului din Ucraina, LIVETEXT:

07:20Materialul LIVE cu cele mai noi informații despre invazie s-a mutat miercuri dimineață aici (articolul de față nu va mai fi actualizat)

01:09Luptele dintre forțele ucrainene și cele rusești par să fie blocate în unele părți cheie din sudul și sud-estul Ucrainei, soldații ducând un război de tranșee de școală veche, arată filmări care uneori sunt greu de verificat, relatează The Guardian. Cu toate acestea, un analist militar citat de BBC notează că luptele din Ucraina au intrat într-un ritm care amintește de războiul de tranșee din Primul Război Mondial.

00:33Ucraina cere Israelului să-i vândă sistemul de apărare antirachetă „Iron Dome”

00:03Cadavrele a 210 de militari ucraineni care au murit la Mariupol au fost acum repatriate, anunță Ministerul Apărării.

„Procesul de returnare a cadavrelor apărătorilor căzuți ai Mariupolului este în desfășurare”, se arată în comunicat, care adaugă că majoritatea cadavrelor returnate în Ucraina sunt cele ale „apărătorilor eroici ai Azovstalului”.

23:56 VIDEO „Anihilare totală”: Armata ucraineană a distrus un depozit de muniție folosit pentru ofensiva rusească din Zaporojie

23:12 Polonia și Ucraina vor semna unul dintre cele mai mari contracte de arme din ultimii 30 de ani, a declarat marți seara premierul polonez Mateusz Morawiecki.

„Brutalitatea și cruzimea rusească ne-au arătat cât de importantă este cooperarea între țările membre NATO de pe flancul estic și UE”, sublinia el în urmă cu o zi.

Pro-rușii au început primul proces: primii judecați sunt luptătorii britanici capturați

22:53VIDEO Ar fi început primul proces pentru derulat de pro-ruși / Doi militari britanici și un marocan, primii soldați care au luptat de partea Ucrainei judecați de forțele pro-ruse, în ceea ce ar putea fi debutul unor procese care să justifice invazia Rusiei

22:35 Olaf Scholz a explicat de ce continuă să vorbească la telefon cu Putin

22:17Marți seara, o alertă aeriană a fost declarată în aproape toată Ucraina, aceasta fiind decretată de la ora 20:15.

21:58Soldații ruși epuizați se plâng tot mai mult de condițiile de pe front: „Am luptat în Ucraina de la începutul războiului, toți vrem o pauză”

20:38Volodimir Zelenski, propus „Hatman al Ucrainei” / Reacția consilierului său

20:17Armata rusă a anunţat marţi că aproximativ 12 ofiţeri au fost sancţionaţi pentru trimiterea a circa 600 de recruţi pe front în Ucraina, relatează EFE şi DPA, potrivit Agerpres.

În cadrul unei intervenţii în faţa Senatului (Consiliul Federaţiei), Artur Ieghiev, procuror militar al Districtului militar Vest, a explicat că în "operaţiunea specială" din Ucraina au fost implicaţi aproximativ 600 de recruţi, dar a adăugat că "toţi au aduşi înapoi într-o perioadă scurtă de timp".

19:45VIDEO Cum se vede de aproape lansarea unor rachete Kalibr de pe un submarin rusesc

19:11Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a sosit marți seară în Turcia pentru a discuta despre stabilirea coridoarelor maritime pentru a facilita exporturile de cereale în Marea Neagră, potrivit AFP.

Lavrov urmează să se întâlnească miercuri cu șeful diplomației turce, Mevlut Cavusoglu. În centrul negocierilor se află posibilitatea ca Ucraina, un exportator important pe piaţa mondială de cereale, să-și exporte culturile blocate în prezent în porturile sale de ruși.

19:00Ucraina acuză Rusia că ține aproape 600 de persoane „în camere de tortură” în Herson

Rușii au început să distrugă echipamente primite din Occident cu arme cu rază lungă

18:34VIDEO Rușii au organizat un concert în fața teatrului din Mariupol unde au ucis aproape 600 de persoane

18:13O persoană a fost ucisă și alte trei au fost rănite după ce Rusia a bombardat Harkov, potrivit primarului Ihor Terekhov. Rusia „nu lasă în pace Harkov și îi ține pe oameni într-o teamă constantă”, a spus Terekhov (Reuters)

18:05Președintele Volodimir Zelenski a declarat că Ucraina „nu va umili pe nimeni, dar vom răspunde cu aceeași monedă”, după ce omologul său francez, Emmanuel Macron, a sugerat că Ucraina trebuie să cedeze teritoriu Rusiei pentru a pune capăt războiului.

17:37Vladimir Putin l-a avansat în grad pe propagandistul armatei ruse

17:06Rusia decide să nu mai aplice hotărârile Curţii Europene a Drepturilor Omului / Un sfert din cauzele CEDO vizează ruși

16:46Biserica Ortodoxă Rusă preia complet controlul asupra eparhiilor ucrainene din Crimeea

16:37VIDEO Probleme pentru Ucraina: Rușii au început să distrugă echipamente primite din Occident cu arme cu rază lungă

16:25 Multe opere din literatura rusă, în care este preaslăvită armata rusă, vor fi excluse din programa școlară din Ucraina, a anunțat viceministrul Educației și Științei al Ucrainei, Andriy Vitrenko. Un exemplu este „Război și pace" de Lev Tolstoi, transmite Nexta.

Rusia susține că ar controla 97% din Lugansk

16:20Rusia susține că a „eliberat complet zonele rezidențiale din Severodonețk”

16:00Ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, a declarat că forțele Moscovei controlează 97% din Lugansk, în estul Ucrainei, potrivit The Guardian.

15:47Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus marți într-un mesaj pe Telegram că disponibilitatea de a lupta pentru libertate și valori este o caracteristică a ucrainenilor, relatează Ukrinform.

„Ucraina a dat dovadă de un curaj extraordinar. Nu ne-am predat Rusiei. Am oprit și împingem treptat armata de invadatori, care era considerată recent a doua cea mai puternică din lume, din teritoriul nostru. Nimeni nu se aștepta ca ucrainenii să aibă atâta curaj. Dar acesta există. Și aceasta este calitatea caracterului nostru - dorința de a lupta pentru libertate și pentru valorile noastre", a spus Zelenski.

15:41Rusia anunță controlul asupra sud-estului Ucrainei și spune că a lansat o conexiune terestră cu Crimeea. Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a anunţat deschiderea unei legături rutiere între Rusia şi Crimeea ocupată de ruşi. Drumul va trece prin Donbasul ocupat de ruși.

14:46Absolvenții școlii 134 din Harkiv au decis să marcheze sfârșitul anului școlar, făcându-și poze în ținute festive printre dărămâturile clădirii distruse de atacurile rușilor. Unele imagini au devenit virale pe twitter.

14:05Mai mulți localnici din regiunea Kiev au fost răniți de o mină în pădure, transmite Ukrainska Pravda. Oamenii au mers acolo pentru a strânge lemne chiar dacă în timp ce legea marțială este în vigoare în Kiev și regiunea Kiev, civililor le este interzis să intre în pădure.

Summit NATO la București

13:40Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus marți că Ucraina trebuie să demineze căile de acces la porturile sale pentru ca navele să fie verificate de armata rusă înainte de a putea exporta cereale.

„Acest lucru va permite navelor, odată verificate de armata noastră, să intre în porturi, să încarce cereale și, cu ajutorul nostru, să se îndrepte spre apele internaționale", a spus Peskov.

Rusia a confiscat părți mari din coasta Ucrainei și îi blochează porturile, dar spune că lipsa transporturilor de cereale se datorează sancțiunilor occidentale și Kievului. (Reuters)

13:12Summit NATO la București: Jens Stoltenberg va veni în România, alături de liderii statelor de pe flancul estic

13:11Ministrul rus al apărării a declarat marți că porturile ucrainene Berdiansk și Mariupol, capturate de forțele ruse, au fost deminate și sunt pregătite să reia transporturile de cereale, transmite Reuters.

13:04Medvedev:”Îi urăsc, sunt niște ticăloși”

13:01Ministerul rus al apărării susține că 6.489 de militari ucraineni s-au predat de la începutul „operațiunii militare speciale”, potrivit agenției Interfax, preluată de Reuters.

Câți militari ucraineni luptă împotriva Rusiei

12:57 Primarul orașului Sievierodonețk spune că situația este dificilă în timp ce forțele armate ucrainene fac tot ce este posibil pentru a rămâne pe poziții, transmite Reuters.Oficialul ucrainean susține că Rusia trimite mai multe trupe, cu scopul de a captura întregul oraș.

12:33Ucraina are avea nevoie de aproximativ șase luni pentru a demina Marea Neagra chiar dacă Rusia ar ridica blocada asupra porturilor, spune ministrul ucrainean al agriculturii, transmite Reuters.

12:19Rușii vor ”referendum” pentru anexarea regiunii Herson

12:18Câți militari ucraineni luptă acum împotriva Rusiei - oficial de la Kiev

11:37Exporturile agricole ale Ucrainei au crescut cu 80% în mai, însă sunt mult sub nivelul anului 2021

11:19Pierderile Rusiei au ajuns la 31.360 de soldați (cu 110 în plus față de ziua precedentă), potrivit ultimului bilanț al Statului Major al Armatei Ucrainei.

11:10Armata Ucrainei a atacat pozițiile rușilor din sudul țării

Rușii fac eforturi pentru controlul total asupra regiunii Donețk - Ministerul britanic al Apărării

11:00263 de copii au fost uciși în războiul declanșat de Rusia în Ucraina, iar peste 467 au fost răniți din 24 februarie. Pe 3 iunie, un băiețel de 8 ani a fost ucis în explozia unei mine pe o plajă din Mariupol. Cifrele sunt de așteptat să fie mai mari, deoarece nu includ victimele din zonele în care au loc ostilități sau cele ocupate, a transmis Procuratura Generală.

10:53Obuzele rusești au ucis 2 persoane, iar 3 persoane au fost rănite în regiunea Mykolaiv în cursul nopții. Trupele ruse au bombardat partea de vest a regiunii Mykolaiv, la granița cu regiunea Herson ocupată, distrugând clădiri administrative, un stadion și o școală.

10:48Belarus intenționează să-și mărească de aproape două ori dimensiunea armatei: de la 45.000 de militari la 80.000, potrivit Statului Major al Forțelor Armate ale Ucrainei, informează Ukrainska Pravda.

„Ca parte a creării unui centru de comandă operațional din sud, numărul personalului din Forțele Armate ale Republicii Belarus este planificat să crească la 80.000 de oameni. Noile unități militare vor fi echipate cu echipament militar care este în prezent depozitat”, susține Statului Major al Forțelor Armate ale Ucrainei.

10:45 O fotbalistă din Rusia critică dur regimul lui Vladimir Putin pentru războiul din Ucraina: Nu pot să văd toată cruzimea şi să tac

10:19Gazprom a transmis marți că furnizarea de gaze către Europa prin Ucraina, prin punctul de intrare Sudzha, s-a situat la 40,9 milioane de metri cubi, în creștere ușoară față de 40,1 milioane de metri cubi luni.

10:10Rușii fac eforturi pentru controlul total asupra regiunii Donețk (britanici)

09:47Poliţia Română de Frontieră anunţă că 7.538 de cetăţeni ucraineni au intrat în România luni, în creştere cu 8,3 % faţă de ziua precedentă. De la declanşarea războiului, în 24 februarie, și până în 6 iunie, la ora 24.00, au intrat în România 1.137.254 de cetăţeni ucraineni.

Bombardamente ale rușilor cu lansatoare de rachete Uragan, în Dnipropetrovsk

09:26Forțele ruse trag asupra regiunii Dnipropetrovsk cu lansatoare de rachete Uragan. Guvernatorul regiunii Dnipropetrovsk Valentyn Reznichenko a raportat că districtul Kryvorizky din regiune a fost atacat de Rusia în noaptea de 7 iunie. Un bărbat a fost rănit și este în prezent spitalizat, potrivit Kyiv Independent.

09:21Liderii Lituaniei și Letoniei cer o prezență militară NATO sporită în regiune

Șeful Consiliului European l-a invitat afară pe ambasadorul rus, la o conferință la Consiliul de Securitate al ONU

08:32VIDEO Charles Michel l-a invitat afară pe ambasadorul rus, acuzând violența sexuală: ”Puteți părăsi sala, poate e mai ușor să NU ascultați adevărul”

08:10Borrell: Dezinformarea răspândită de Putin este din ce în ce mai cinică

07:50Marina Ucrainei susține că navele ruseşti s-au retras din apele de coastă din Marea Neagră

07:37În jur de 2.500 de ucraineni de la uzina Azovstal din Mariupol ar fi deținuți în prezent de ruși în Donetsk și Luhansk, potrivit președintelui Ucrainei Volodimir Zelenski. El a adăugat că planurile Rusiei cu privire la tratamentul aplicat prizonierilor se schimbă de la o zi la alta.

07:07Șeful serviciului de spionaj american a declarat că președintele Joe Biden a declasificat informații secrete înainte de declanșarea invaziei Rusiei în Ucraina din cauza scepticismului aliaților, relatează CNN. Directorul serviciului de informații Avril Haines a vorbit luni la o conferință de presă pe teme de securitate cibernetică despre faptul că aliații SUA au rămas sceptici privind invazia Rusiei în Ucraina până în ultima clipă, ceea ce l-a determinat pe liderul de la Casa Albă să declasifice informații pentru a se asigura că aliații au o perspectivă corectă asupra evenimentelor. Un alt obiectiv al declasificării informațiilor a fost combaterea propagandei Rusiei la nivel global.

06:08 Ministerul Apărării al Ucrainei spune că forţele ruse au lansat rachete şi lovituri aeriene împotriva mai multor ţinte, în efortul de a recâştiga controlul asupra părţilor de nord-vest ale Mării Negre, ruşii au desfăşurat sisteme de rachete de coastă în regiunile Crimeea şi Herson. Colonelul Oleksandr Motuzyanyk, purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării, a declarat că Rusia desfăşoară „operaţiuni intense de foc şi asalt de-a lungul întregii linii de confruntare în regiunile Doneţk şi Lugansk”.

00:02Negocierile de pace cu Rusia sunt la „nivel zero”, a spus luni președintele ucrainean Volodimir Zelenski, care a adăugat că Kremlinul vrea să cucerească orașul Zaporojie.

23:40VIDEO Șefa Russia Today se dezice de studiile făcute în SUA: „America nu este o țară” / Ce a spus după terminarea studiilor.

23:18VIDEO Ucrainenii folosesc sistemul antitanc RK-3 Corsar să distrugă unul după altul mai multe vehicule rusești.

23:11Ministerul rus de Externe a introdus luni nume noi pe lista cetăţenilor americani cărora le interzice intrarea în Rusia - inclusiv al secretarului american al Trezorerei Janet Yellen.

22:57FOTO Ucraina a primit vehiculele Pinzgauer 718 cumpărate de un soldat ucrainean de la o companie privată.

22:31 Rușii au bombardat de mai multe ori inclusiv zonele de frontieră din Cernihiv (Cernigău) și Sumîi.

22:15Forțele armate ucrainene afirmă că rușii bombardează masiv întreaga linie de apărare din estul țării și că au respins cu succes 10 atacuri până acum, alte două fiind în desfășurare.

Sinteza ultimelor 24 de ore

  • Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a admis că forțele ruse au un avantaj numeric în bătălia pentru orașul de est Sievierodonetsk, dar a insistat că forțele ucrainene „sunt puternice”. „Eroii noștri nu renunță la pozițiile din Sievierodonetsk. În oraș, luptele acerbe de stradă continuă”, a spus el, adăugând că Sievierodonetsk și Lysychansk, „sunt orașe moarte astăzi”.
  • Rusia a început să predea cadavrele luptătorilor ucraineni uciși la oțelăria Azovstal. Zeci de cadavre au fost transferate la Kiev, unde se efectuează teste ADN pentru identificarea rămășițelor, potrivit unui lider militar.
  • Oficialii ruși din Mariupol au închis orașul-port din sud pentru carantină din cauza unui posibil focar de holeră, potrivit autorităților ucrainene. Petro Andryushchenko, un consilier al primarului Mariupol, a declarat că orașul ocupat de ruși riscă o epidemie, deoarece cadavrele și gunoiul se adună în oraș.
  • Violența sexuală în Ucraina rămâne răspândită și sub-raportată, pe măsură ce invazia Rusiei „se transformă într-o criză a traficului de persoane”, potrivit ONU. „Femeile și copiii care fug de conflict sunt vizați pentru trafic și exploatare”, a declarat, luni, în consiliul de securitate al ONU, Pramila Patten, reprezentantul special al ONU pentru violența sexuală.
  • Marina ucraineană a declarat că a respins înaintarea unei flote de nave de război rusești, aflate la peste 100 de kilometri de coasta Mării Negre.
  • Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat că Moscova va răspunde livrărilor occidentale de arme cu rază lungă de acțiune către Ucraina. Declarațiile sale vin după ce secretarul britanic al apărării, Ben Wallace, a declarat că Regatul Unit va trimite artilerie cu rachete cu rază lungă de acțiune în Ucraina, în speranța că va putea perturba artileria rusă concentrată care a lovit orașele din estul Ucrainei.
  • Ucraina are nevoie de 60 de lansatoare de rachete multiple – mult mai multe decât cele promise până acum de Regatul Unit și SUA – pentru a putea spera să învingă Rusia, potrivit unui consilier al președinției țării, Oleksiy Arestovych, un consilier militar al șefului de stat major al președintelui.
  • Antony Blinken, secretarul de stat al SUA, a spus că există rapoarte credibile conform cărora Rusia „fură” cerealele Ucrainei pentru a le vinde pentru propriul profit. Blinken a spus că presupusul furt face parte din acțiunile mai ample ale Rusiei de a exporta recolta de grâu a Ucrainei și de a agrava o criză globală a securității alimentare. Zelenskiy a spus că ar putea fi până la 75 de milioane de tone de cereale blocate în Ucraina.
  • Autoritățile americane l-au acuzat pe oligarhul rus Roman Abramovici că ar fi dus în Rusia două avioane de origine americană fără a avea licență în acest sens. Procurorii spun că ambele avioane – un Boeing 787-8 Dreamliner și un Gulfstream G650ER – au fost transportate în martie în Rusia, încălcând sancțiunile SUA impuse Moscovei ca răspuns la invazia acesteia din Ucraina.
  • Familiile membrilor Gărzii Naționale Ruse care au murit în Ucraina și Siria vor primi o plată unică de 5 milioane de ruble (65.000 de lire sterline sau 80.000 de dolari), conform unui decret al Kremlinului.