​O petiție de pe site-ul web al președinției ucrainene propune conferirea titlului de „Hatman al Ucrainei” președintelui Volodimir Zelenski.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, îmbrăcat în vîșîvankaFoto: Ukraine Presidency/Ukraine Presi / Zuma Press / Profimedia

Petiția publicată recent și care până acum a strâns doar 38 de semnături propune de asemenea ca șeful cancelariei lui Zelenski, consilierul Oleksii Arestovici, să primească titlul de ataman.

Titlul de hatman era acordat liderilor ucraineni între 1648 și 1764, când acesta a fost abolit în mod oficial de împărăteasa Ecaterina cea Mare a Rusiei.

Atamanul în schimb era de regulă un titlu dat comandanților militari supremi ai armatelor cazace. În timp, cuvântul și-a schimbat sensul, ajungând să fie folosit și pentru comandanți sau căpetenii cazace de rang inferior.

La sfârșitul lunii mai ucrainenii au anunțat eliminarea unui comandant al cazacilor ruși din Kuban, notând ironic că „atamanul și-a părăsit calul și nevasta pentru aventură, dar s-a întors acasă corect, o referință la faptul că numeroși soldați ruși capturați în primele zile ale războiului au declarat că nu li s-a spus că luptă în Ucraina.

Oleksii Arestovici a reacționat la știre printr-o postare pe contul său oficiaul de Twitter, cerând în glumă ca, de acum înainte, lumea să i se adreseze doar cu acest titlu.

Urmărește ultimele evoluții din a 104-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.