O înregistrare video publicată pe platforma de socializare rusească VKontakte arată cum se vede lansarea unor rachete de croazieră Kalibr de la bordul unui nave rusești.

Lansarea de rachete Kalibr de la bordul unui submarin rusescFoto: Captura video

Înregistrarea a fost redistribuită pe Twitter de mai multe conturi care afirmă că rachetele ar fi fost lansate de la bordul unui submarin din clasa Varshavyanka din care Rusia ar avea 14 în serviciul activ.

Rusia a anunțat în premieră pe 29 aprilie că a lansat rachete Kalibr asupra Ucrainei de pe submarine din Marea Neagră, deși imagini video cu o astfel de lansare au început să circule pe platformele social media cu cel puțin două zile înainte.

Racheta 3M14 Kalibr (denumită de NATO SS-N-30A) este o rachetă de croazieră mare-sol care a devenit un pilon al Marinei Militare a Rusiei în ultimii ani. Deși de regulă este denumită simplu „Kalibr”, SS-N-30A este de fapt doar una dintre rachetele din familia mai mare de arme mare-sol Kalibr, care include racheta anti-navă SS-N-27 („Sizzler”) și racheta anti-submarin 91R.

Toate cele 3 rachete Kalibr folosesc același sistem de lansare vertical care devine norma în marina rusă. Rachetele 3M14 Kalibr pot fi lansate de pe o navă de război sau un submarin și, cu o rază de 1.500-2.500 de kilometri, pot lovi direct Kievul din Marea Neagră.

Presa rusă a scris că România ar fi prima țintă pentru lovituri cu rachete Kalibr

Ziarul rusesc Pravda scria într-un articol publicat pe 26 aprilie că Marea Britanie tocmai justificase loviturile aeriene rusești asupra lanțurilor logistice din mai multe state NATO care furnizează Kievului arme după ce ministrul britanic al Forțelor armate James Heappey declarase că e „total legitim” ca ucrainenii să lovească baze militare de pe teritoriul Rusiei.

Rușii de la Pravda („Adevărul”) au scris după declarațiile făcute de acesta că „Polonia și România sunt primele pe lista celor care o caută cu lumânarea”.

„Ar putea fi în primul rând România. România ar putea invada acum Transnistria pentru a-și salva frații moldoveni de acolo”, a mai scris jurnalista Liuba Lulko, Pravda adăugând că Polonia ar fi a doua pe listă.

Statele Unite au cerut între timp asigurări din partea Kievului că nu vor folosi armamentul american pe care i-l livrează pentru a lovi ținte aflate pe teritoriul Rusiei.

Urmărește ultimele evoluții din a 104-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.