Ucraina a dat "asigurări" Statelor Unite că nu va folosi noile sisteme de rachete promise de Washington pentru a ținti Rusia, a declarat miercuri șeful diplomației americane Antony Blinken, citat de AFP.

Secretarul de Stat al SUA, Antony BlinkenFoto: Alex Brandon / AFP / Profimedia

"Rusia este cea care atacă Ucraina, nu invers. Pentru a fi clar, cel mai bun mod de a evita escaladarea este ca Rusia să oprească agresiunea și războiul pe care l-a lansat", a declarat el reporterilor, răspunzând acuzațiilor Moscovei că ar fi furnizat noile arme americane.

"Ucrainenii ne-au dat asigurări că nu vor folosi aceste sisteme de arme împotriva unor ținte de pe teritoriul rus", a adăugat el, alături de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Președintele american Joe Biden a anunțat marți că SUA "vor furniza ucrainenilor sisteme de rachete și muniții mai avansate, care le vor permite să lovească cu mai multă precizie ținte cheie pe câmpul de luptă din Ucraina".

Dar, dornic să nu apară drept cobeligerant al Kievului și nici să nu riște o confruntare directă între Washington și Moscova, el a dat asigurări că nu va da "Ucrainei mijloacele de a lovi în afara granițelor sale".

Cu toate acestea, Kremlinul a acuzat miercuri Washingtonul că "pune benzină pe foc".

"Astfel de livrări nu încurajează conducerea ucraineană să dorească să reia negocierile de pace", a declarat purtătorul de cuvânt al președinției ruse, Dmitri Peskov.

Întrebat ulterior dacă mișcarea SUA a crescut șansele ca o țară terță să fie implicată în conflict, ministrul de externe Serghei Lavrov a spus: „Asemenea riscuri există cu siguranță”.

El a declarat într-o conferință de presă în Arabia Saudită: „Este o provocare directă (din partea Ucrainei), care vizează implicarea Occidentului în acțiuni militare”.