Ministerul rus al Apărării a anunțat în premieră vineri că un submarin al flotei sale din Marea Neagră a lovit instalații militare din Ucraina cu rachete Kalibr, relatează agenția Interfax.

Nave de lupta rusesti la SevastopolFoto: Vasiliy Batanov / Sputnik / Profimedia Images

„Echipajul unui submarin electric diesel al Flotei Mării Negre a efectuat o lansare de salvă a rachetelor de croazieră Kalibr asupra țintelor terestre desemnate”, a declarat vineri Ministerul rus al Apărării.

Agenția Interfax afirmă că aceasta este prima dată când ministerul Apărării raportează lovituri ale submarinelor asupra Forțelor Armate ale Ucrainei, armata rusă menționând anterior folosirea de fregate, avioane, sisteme de rachete, inclusiv de coastă.

Imagini video cu un submarin rusesc trăgând cu rachete Kalibr spre ținte din Ucraina au apărut însă pe platformele de socializare în urmă cu cel puțin două zile.

Flota Rusiei de la Marea Neagră include șase submarine diesel Project 636.3 echipate cu rachete de croazieră Caliber. Echipajul acestor submarine care pot naviga autonom până la 45 de zile numără 52 de marinari.

Presa rusă scrie că România este prima candidată pentru lovituri cu rachete Kalibr

Ziarul rusesc Pravda scria într-un articol publicat marți că Marea Britanie tocmai a justificat loviturile aeriene rusești asupra lanțurilor logistice din mai multe state NATO care furnizează Kievului arme, prin faptul că a afirmat că este „total legitim” ca ucrainenii să lovească baze militare de pe teritoriul Rusiei.

„Acest lucru a declanșat un război între Ucraina și Rusia, iar, într-un război, Ucraina trebuie să lovească dușmanul pe teritoriul său, să atace liniile logistice, proviziile de combustibil, depozitele de armament. Face parte din război”, a declarat ministrul britanic al Forțelor armate James Heappey.

Rușii de la Pravda („Adevărul”) au scris după declarațiile făcute de acesta că „Polonia și România sunt primele pe lista celor care o caută cu lumânarea”.

„Ar putea fi în primul rând România. România ar putea invada acum Transnistria pentru a-și salva frații moldoveni de acolo”, a mai scris jurnalista Liuba Lulko, Pravda adăugând că Polonia ar fi a doua pe listă.

„Fie fizic, fie mental, aceste țări nu vor supraviețui unui atac cu rachete Kalibr. Ar fi cu adevărat un preludiu al celui de Al Treilea Război Mondial, dar aliații SUA ar fi primii care l-ar pierde, din cauza comportamentului lor indezirabil”, au mai scris jurnaliștii ruși.

Urmărește ultimele evoluții din a 65-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.