Situația în interiorul uzinei Azovstal din Mariupol depășește catastrofa umanitară, spune un comandant ucrainean, în timp ce sute de oameni răniți stau înghesuiți în buncărele combinatului, fără apă și înghesuiți. NATO anunță că a interceptat de mai multe ori în ultimele patru zile avioanele rusești în apropierea spațiului aerian al Alianței, iar forțele ruse par să înainteze lent. Mai multe persoane au fost rănite după atacul cu rachete care au lovit Kievul joi seară, în timp ce în capitala Ucrainei se aflau secretarul general al ONU și premierul Bulgariei.

Razboi in UcrainaFoto: Maxym Marusenko-NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia Images

Cele mai importante informații de vineri, ziua 65 a războiului din Ucraina, LIVETEXT:

00:45Aproape 80 de supraviețuitori ai Holocaustului, evacuați din Ucraina în Germania

00:00Svetlana Tihanovskaia cere SUA să sancționeze Belarusul la fel de puternic ca pe Rusia

23:38Pentagonul l-a acuzat vineri pe Vladimir Putin de "depravare" și "cruzime" pentru modul în care se comportă forțele rusești în Ucraina, unde sunt acuzate că au ucis civili, inclusiv copii, potrivit AFP.

23:24Casa Albă a transmis gazdei G20 că Rusia nu ar trebui să aibă voie să participe la summitul din acest an

22:52SUA nu cred că Rusia va folosi arme nucleare, spune un oficial al apărării

22:03Ucrainenii au bombardat un pod feroviar din apropiere Sloviansk

20:46Germania ia în considerare trimiterea de obuziere în Ucraina - sursă de securitate

20:33UE ar putea aproba un embargo asupra petrolului rusesc săptămâna viitoare

19:25Forțele ruse vor colapsa în câteva săptămâni - expert militar / Unde înaintează acum rușii

19:01 Portugalia: Controversă după ce refugiați ucraineni au fost primiți de militanți pro ruși

18:42Autoritățile din Kiev le cere cetățenilor să nu mai folosească mașinile personale pentru a economisi combustibil pentru armată

NATO a interceptat nave rusești în Marea Neagră

17:50NATO anunță că a interceptat de mai multe ori în ultimele patru zile avioanele rusești în apropierea spațiului aerian al Alianței, în Marea Neagră.

17:28 Cel mai important soldat al Rusiei a plecat la Izium. Generalul Valeri Gherasimov va comanda invazia din prima linie

17:15Trupele ruse au folosit muniție cu fosfor în satul de est Soloviove, a declarat șeful administrației militare regionale Donețk, Pavlo Kyrylenko, scrie BBC.

Deși fosforul nu este clasificat ca armă chimică în conformitate cu Convenția privind armele chimice, folosirea lui ca armă incendiară în apropierea civililor este ilegală.

17:09Două regiuni rusești susțin că granițele lor cu Ucraina au fost bombardate

16:30Primarul din Mariupol: Sute de oameni răniți în bombardamentele care au lovit spitalul de campanie din Azovstal / El acuză "torturarea" civililor care vor să plece

16:24Premierul Estoniei: Rusia ar trebui împinsă din Ucraina / Țările occidentale ar trebui să împărtășească acest scop

16:08Ucraina spune că a recucerit de la ruși un oraș de lângă Harkov / Oficial ucrainean: O unitate rusă acuzată de atrocități la Bucha a fost redistribuită acum în Harkov

16:06VIDEO ​”Putin a arătat ONU degetul mijlociu”, spune primarul Kievului

15:29VIDEO De la Kiev la București: Premierul Bulgariei a fost primit de Iohannis la Palatul Cotroceni

15:28 Ucraina face bilanțul jurnaliștilor uciși, dați dispăruți sau răniți în bombardamentele rușilor

15:05Putin a acceptat invitația la summitul G20 / La reuniune ar putea să participe și Zelenski

Pentru prima dată, Rusia anunță că a lansat asupra Ucrainei rachete Kalibr de pe submarine din Marea Neagră

14:46Coreea de Sud a anunțat că își va redeschide ambasada la Kiev cât de curând, a declarat ministrul de externe sud-coreean citat de CNN. El a adăugat că ”situația din jurul capitalei Kiev ”se stabilizează”. Mai multe state printre care SUA, Marea Britanie, Italia, Spania, Franța și România au anunțat că intenționează să își redeschidă ambasadele în capitala Ucrainei.

14:33 Banca centrală a Rusiei a redus vineri dobânda cheie de la 17% la 14%, afirmând că "riscurile la adresa prețurilor și a stabilității financiare au încetat să mai crească, creând condițiile pentru o reducere a dobânzii cheie", potrivit AFP.

14:29Parcul în care se află ambasada Rusiei în Suedia se va numi ”Ucraina Liberă”

14:24Kremlinul nu l-a invitat pe Alexandr Lukașenko la parada de Ziua Victoriei de la Moscova

14:12Kremlinul a transmis că Rusia se pregătește pentru summitul G20 din Indonezia care va avea loc în noiembrie, însă nu a precizat dacă Vladimir Putin va participa fizic sau virtual. Indonezia a transmis invitații atât lui Putin, cât și președintelui Ucrainei Volodimir Zelenski.

13:48 Rusia anunță în premieră că a lansat rachete Kalibr de pe submarine din Marea Neagră asupra Ucrainei

13:11Doi voluntari britanici au fost răpiți de forțele ruse în Ucraina în timp ce evacuau civili, a declarat vineri pentru CNN Dominik Byrne, co-fondatorul Presidium Network, organizația non-profit din Marea Britanie din partea căreia erau trimiși cei doi.

El spune că voluntarii au pierdut contactul cu organizația luni dimineață, în timp ce călătoreau undeva la sud de orașul Zaporojie, pentru a ajuta la evacuări ale civililor.

O familie pe care cei doi bărbați încercaseră să o evacueze din Zaporojie a fost ulterior luată și interogată de soldații ruși, care i-au întrebat dacă voluntarii erau „spioni britanici”, a spus Bryne pentru CNN. Familia a fost eliberată în cele din urmă și acum este în siguranță în Polonia, a adăugat el.

Jurnalistă ucisă în atacurile de la Kiev

12:47Conform datelor transmise vineri de Procuratura Generală a Ucrainei, de la începutul invaziei ruse au fost uciși 219 copii, iar alți 398 au fost răniți. Autoritățile ucrainene spun că în realitate cifrele sunt mai mari, deoarece nu includ victimele din zonele ocupate.

12:30Jurnalista Vera Girich a fost ucisă în atacul cu rachete lansat de ruși joi seara asupra capitalei Kiev, relatează Radio Svoboda citat de The Guardian.

Jurnalista și producătoarea Radio Libertatea Vera Girich a murit ca urmare a atacului cu rachete rusești care au lovit casa în care locuia la Kiev, anunță postul de radio, precizând că este vorba despre atacul de joi. Trupul neînsuflețit al acesteia a fost găsit sub dărâmături în dimineața de vineri.

12:08Armata Ucrainei:Rușii au pierdut în jur de 23.000 de soldați de la debutul războiului

11:43Ministerul rus al apărării: Rachetele rusești de înaltă precize au distrus fabrica Artem din Kiev

11:42Serviciile secrete afirmă că Kremlinul s-a aflat în spatele atacului asupra unui laureat al Premiului Nobel

11:25 De la invazia Rusiei în Ucraina, în 24 februarie, și până vineri, la Kiev au fost uciși 100 de civili, între care 4 copii, a declarat primarul Vitalie Klitschko, citat de The Kyiv Independent. De asemenea, în urma atacurilor forțelor ruse au fost răniți aproximativ 435 de civili.

Un primar acuză că soldații ruși au început răpiri în masă

11:23Un fost pușcaș marin venit în Ucraina a fost ucis, fiind primul american care și-a pierdut viața în timp ce participa la lupte alături de ucraineni, scrie Fox News.

10:59Cel puțin o persoană a murit ca urmare a atacului cu rachete asupra Kievului, produs joi seara. Primarul capitalei Vitali Klitschko a precizat vineri că o persoană a fost găsită moartă sub dărâmăturile unui bloc lovit de rachetele rusești. Bilanțul anterior vorbea despre 10 răniți, dintre care 4 spitalizați.

10:53Rușii au început răpiri în masă, susține primarul din Melitopol

10:45Soldații ruși fură și stocurile de grâu ale localnicilor - Armata Ucrainei

10:19 Până la această oră, bilanțul atacului cu rachete din Kiev rămâne neschimbat: 10 răniți, dintre care 4 persoane au fost spitalizate.

10:16Cel puțin un soldat ucrainean a fost ucis în urma atacului aerian lansat joi de forțele ruse asupra combinatului Azovstal, scrie The Kyiv Independent. De asemenea, au fost răniți aproape 100 de soldați ucraineni care se adăposteau în oțelărie, ultimul bastion din Mariupol.

10:10VIDEO Imagini dramatice din buncărele de sub uzina Azovstal din Mariupol: Întuneric, înghesuială, apă pe terminate / Ultimii apărători cer să fie evacuați

Bombardamente puternice în Luhansk și Dnipro

10:06Guvernatorul regiunii Luhansk, Serhiy Haidai, a precizat că trupele rusești au bombardat zonele civile ale regiunii de 10 ori în cursul zilei.

Au fost distruse case, însă nu există deocamdată informații legate de eventuale victime, transmite Nexta.

10:02Kuleba: Am renunțat la arsenalul nuclear și am bătut la ușa NATO, dar nu s-a deschis niciodată

09:41Ucraina pregătește operațiunea de evacuare a civililor de la Azovstal

09:28Nou avertisment al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică privind atacurile cu rachete din Ucraina

09:10Procuratura Generală a Ucrainei anunță că de la invazia Rusiei, în 24 februarie, și până acum, au fost uciși 219 copii, iar 398 au fost răniți. Cifrele sunt considerate mult mai mari, neexistând date din zonele active ale războiului.

09:08”Dezamăgire și furie”: ONU nu a reușit să facă tot ce-i stă în putință pentru a preveni războiul din Ucraina

09:06Forțele ruse atacă regiunea Dnipro cu lansatoare de rachete Grad, scrie The Kyiv Independent. Vineri dimineață, trupele ruse au atacat satele Velyka Kostromka și Marianske folosind lansatoare de rachete Grad, a transmis guvernatorul regiunii Dnipro, Valentyn Reznichenko. Potrivit acestuia, au fost avariate mai multe clădiri. Nu există informații despre eventuale victime.

08:50Avansul rușilor în Donbas vine cu un ”cost semnificativ” pentru armata Moscovei / Bătălia pentru estul Ucrainei rămâne principalul obiectiv

Armata rusă întâmpină aceleași probleme logistice în estul Ucrainei pe care le-a avut când a încercat să cucerească Kievul - oficial american

08:36 Un depozit de petrol este în flăcări în Donețk. Depozitul se află în cartierul Kirovsky al orașului Donețk.

08:32Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei a anunțat că în ultimele 24 de ore armata ucraineană a lovit 15 ținte aeriene: un avion, cinci rachete de croazieră, nouă vehicule aeriene fără pilot. Pe teritoriul regiunilor Donețk și Lugansk în ultima zi ar fi fost respinse nouă atacuri inamice. Trupele ruse continuă să blocheze uzina „Azovstal” și să atace Forțele Armate ale Ucrainei în regiunea Harkov, mai spune Armata Ucrainei.

08:29 Armata rusă se confruntă cu aceleași probleme logistice în estul Ucrainei pe care le-a avut atunci când a încercat să cucerească Kievul, spune un oficial american citat de Kyiv Independent. “Având în vedere doar logistica, armata rusă poate avansa doar câțiva kilometri pe zi”, a mai spus acesta.

De la debutul invaziei, au fost lansate peste 1.900 de rachete, a mai spus oficialul, cele mai multe atacuri producându-se în zona Mariupol și Donețk.

08:00 Președintele american Joe Biden a declarat că Vladimir Putin nu va reuși să domine Ucraina, iar ajutorul oferit de Washington este critic.

06:10Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a salutat sprijinul financiar suplimentar din partea SUA ca un "pas foarte important". Preşedintele Zelenski a mulţumit atât preşedintelui Joe Biden, cât şi poporului american pentru ajutor, exprimându-şi speranţa ca Congresul SUA să sprijine rapid suplimentarea de 33 de miliarde de dolari.

04:40 Rusia a respins joi apelurile la negocieri privind crearea unui coridor umanitar pentru toţi cei blocaţi în combinatul siderurgic Azovstal din oraşul Mariupol, transmite dpa. "Preşedintele (Vladimir Putin) a spus-o foarte clar: civilii pot pleca şi o pot face în orice direcţie, militarii trebuie să iasă şi să depună armele", a declarat pentru TASS purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.Viaţa şi îngrijirea lor medicală sunt garantate, dar nimic mai mult, a spus el.

01:10 Serviciul de Stat pentru Situații de Urgență din Ucraina a raportat că una dintre rachetele rusești trase asupra Kievului a rănit 10 persoane și a distrus parțial primele două etaje ale unei clădiri de 25 de etaje.

01:01 Justiţia ucraineană a identificat „peste 8.000” de presupuse crime de război

00:41Guterres şi Zelenski au discutat despre coridoare de evacuare pentru Mariupol

23:00NATO se declară pregătită să ajute ani la rând Ucraina furnizându-i arme