De la invazia Rusiei în Ucraina, în 24 februarie, 7 jurnaliști au fost uciși, 9 au fost răniți, iar alți 8 au fost răpiți de trupele ruse, conform unui anunț făcut de vineri de Comitetul ucrainean pentru Televiziune şi Radiodifuziune, după uciderea jurnalistei Vera Girich, producătoare a Radio Europa Liberă/ Radio Libertatea.

Mariupol, oraș complet distrus de bombardamentele ruseștiFoto: Nikolai Trishin / TASS / Profimedia

Comitetul de Stat pentru Televiziune şi Radiodifuziune din Ucraina a transmis că, în total, trupele ruse ar fi comis 243 de crime de război împotriva jurnaliştilor şi presei, în 16 regiuni ucrainene. Sunt incluse aici uciderea, rănirea, răpirea, amenințările și bombardarea turnurilor de televiziune.

De la începutul invaziei Rusiei, șapte jurnaliști au fost uciși, 15 au fost dispăruți, nouă au fost răniți, iar opt jurnalişti au fost răpiți, conform autorității ucrainene, citate de The Kyiv Independent.

Instituția a mai precizt că alți 14 jurnaliști au murit în urma bombardamentelor rusești când nu erau la datorie.

Anunțul a fost făcut de Comitetul de Stat pentru Televiziune şi Radiodifuziune al Ucrainei după uciderea jurnalistei Vera Girich, producătoare a Radio Europa Liberă/ Radio Libertatea.

Jurnalista și producătoarea Radio Europa Liberă/ Radio Libertatea Vera Girich a murit ca urmare a atacului cu rachete rusești care au lovit casa în care locuia la Kiev, anunță postul de radio, precizând că este vorba despre atacul de joi. Trupul neînsuflețit al acesteia a fost găsit sub dărâmături în dimineața de vineri.