Avioanele de luptă NATO staționate în jurul Mării Baltice și Negre au interceptat de mai multe ori în ultimele patru zile avioanele rusești în apropierea spațiului aerian al Alianței, arată un comunicat NATO.

Avion de lupta spaniolFoto: NATO

Radarele NATO au identificat un număr de aeronave neidentificate deasupra Mării Baltice și Negre începând de marți, 26 aprilie.

În regiunea Mării Negre, mai multe avioane NATO din România, Marea Britanie și alte state au fost ridicate de la sol pentru interceptarea avioanelor rusești.

Avioane de luptă din Polonia, Danemarca, Franța și Spania au fost transportate în diferite momente în regiunea Mării Baltice începând de marți pentru a proteja spațiul aerian aliat.

„Aliații dislocați din nordul spre sudul Europei rămân uniți în sprijinul misiunii de poliție aeriană a NATO”, a declarat generalul-maior Jörg Lebert.

„Răspunsul rapid al celor două CAOC-uri ale NATO demonstrează pregătirea și capacitatea forțelor NATO de a păzi cerul Aliaților 24 de ore pe zi, 7 zile pe săptămână, 365 de zile pe an”.

Aeronavele militare rusești nu transmit adesea un cod transponder care să indice poziția și altitudinea lor, nu depun un plan de zbor sau nu comunică cu controlorii de trafic aerian, prezentând un risc potențial pentru avioanele civile.

Aeronava rusă interceptată nu a intrat niciodată în spațiul aerian al Alianței, iar interceptările au fost efectuate într-o manieră sigură și de rutină.