Suedia va numi o parte din parcul unde este situată ambasada Rusiei drept "Ucraina Liberă", în semn de solidaritate cu poporul ucrainean, a anunţat municipalitatea capitalei Stockholm, informează vineri Reuters și Agerpres.

HotNews.roFoto: Hotnews

Anna Konig Jerlmyr, primăriţa capitalei suedeze, a spus că această decizie a fost luată joi, din cauza invaziei ruse asupra Ucrainei, declanşată pe 24 februarie.

"Acesta va fi un simbol durabil al solidarităţii oraşului Stockholm cu poporul ucrainean şi un semnal important împotriva acţiunilor regimului rus", a subliniat Konig Jermyr într-o postare pe Facebook.

Rusia îşi denumeşte acţiunile din Ucraina "operaţiune militară specială", menită să demilitarizeze şi denazifice Ucraina. Kievul şi Occidentul susţin că acuzaţiile privind fascismul în Ucraina sunt lipsite de temei şi că războiul este o agresiune neprovocată.

Decizia Suediei de a redenumi o parte din parc vine după o serie de astfel de schimbări de nume decise de alte ţări pentru a-şi manifesta susţinerea pentru Ucraina. Astfel, capitala Letoniei, Riga, a redenumit strada pe care se află ambasada Rusiei "Ucraina Independentă", în timp ce Vilnius, capitala Lituaniei vecine, a redenumit strada pe care se află ambasada rusă strada "Eroii Ucrainei".

Invazia rusă în Ucraina a determinat Suedia şi Finlanda vecină să analizeze dacă menţinerea neutralităţii lor de lungă durată mai este încă cea mai bună cale de a asigura securitatea naţională. Cele două ţări şi-au exprimat împreună dorinţa de a adera la Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) în luna mai, au informat ziarele finlandez Iltalehti şi suedez Expressen luni, citând surse familiarizate cu subiectul.

----