Aproape 80 de supraviețuitori ai Holocaustului au fost evacuați din Ucraina într-o operațiune complexă de salvare a celor mai în vârstă și fargile persoane de războiul rus, relatează New York Times, potrivit The Guardian.

Distrugeri în Harkiv după bombardamentele ruseștiFoto: Sergey BOBOK / AFP / Profimedia Images

Două grupuri evreiești au organizat o misiune de salvare pentru a evacua în Germania supraviețuitorii Holocaustului din Ucraina, care sunt în număr de aproximativ 10.000.

Galina Ploschenko, în vârstă de 90 de ani, a pornit într-o călătorie de trei zile de la Dnipro, orașul ei natal din centrul Ucrainei, până la Hanovra, în nord-vestul Germaniei.

Ea a spus că a rămas blocată în patul ei la un centru de bătrâni din Dnipro, în timp ce asistentele au fugit la subsol te teama atacurilor cu bombă, când au început să sune sirenele raidului aerian.

Prima dată, eram copil, o aveam pe mama ca ocrotitoare. Acum, m-am simțit atât de singură. Este o experiență teribilă, una dureroasă.

Evacuarea în Germania, privită cu teamă de supraviețuitorii Holocaustului

Grupurile au spus că nu a fost ușor să îi convingă pe acești supraviețuitori ai Holocaustului să părăsească Ucraina pentru a pleca în Germania.

Rüdiger Mahlo, de la Claims Conference, care lucrează cu oficialii germani la Berlin pentru a organiza salvările, a declarat:

„Unul dintre ei ne-a spus: Nu voi fi evacuat în Germania. Vreau să fiu evacuat, dar nu în Germania”.

Ploșcenko a spus NYT că decizia de a pleca nu a fost luată fără teamă.

„Mi-au spus că Germania este cea mai bună opțiune. Le-am spus: „Sper că aveți dreptate””.

Ea a spus că acum nu are „nimic decât dragoste” pentru Germania, deși își amintește „totul” despre ultimul război căruia i-a supraviețuit. De la centrul de îngrijire al bătrânilor din Hanovra, unde locuiește acum, ea exerzează expresii germane pe care le-a înregistrat cu atenție pe un carnețe: „danke schön” (mulțumesc mult) și „alles liebe” (iubesc foarte mult).

Cel puțin două persoane, supraviețuitoare ale Holocaustului, au murit în Ucraina din cauza războiului început de Rusia.