Casa Albă a transmis în privat Indoneziei că Rusia nu ar trebui să aibă voie să participe la summitul G20 din acest an, deși președintele țării a anunțat vineri că președintele Vladimir Putin a acceptat invitația de a participa, relatează CNN.

Vladimir PutinFoto: Mikhail Klimentyev / TASS / Profimedia Images

Secretarul de presă al Casei Albe, Jen Psaki, a remarcat că summitul este peste șase luni și nu a spus dacă președintele Biden va participa sau nu. Cu toate acestea, Psaki a spus că părerea lui Biden este clară, și anume că Rusia nu ar trebui să fie acolo.

„Președintele și-a exprimat public opoziția ca președintele Putin să participe la G20”, a spus ea.

Psaki a mai spus că SUA salută invitarea Ucrainei la summit, dar este prea devreme pentru a spune cum va arăta summitul.

„Sunt șase luni distanță. Deci nu știm cum să prezicem, nu putem prezice în acest moment, cum va arăta”, a spus ea, adăugând: „Ne-am transmis punctul de vedere că nu credem că ar trebui să ia parte nici public, nici privat”, referindu-se la Rusia.

Președintele rus Vladimir Putin a acceptat invitația de a participa la summitul G20 care va avea loc în Indonezia, în noiembrie, a transmis CNN citându-l pe președintele indonezian Joko Widodo. Kremlinul confirmase vineri că Rusia se pregătește pentru summit, dar încă nu a luat o decizie dacă Putin va participa fizic sau virtual la summit-ul din insula Bali.

“Indonezia vrea să unească (statele din G20–n.red) G20. Să nu permitem scindarea. Pacea și stabilitatea sunt cheia redresării și dezvoltării economiei lumii”, a transmis Widodo potrivit unui comunicat al președinției.

La începutul săptămânii, Widodo l-a invitatat și pe președintele Ucrainei Volodimir Zelenski. Acesta a spus că este ”recunoscător” pentru invitație, dar nu a specificat dacă va participa la summit sau nu.