Rusia a organizat un concert în fața teatrului din Mariupol unde, potrivit ultimelor estimări, aproape 600 de persoane care s-au adăpostit în acesta și-au pierdut viața în urma bombardamentelor puternice ale forțelor armate ruse.

Concert in fata teatrului din MariupolFoto: Captura video

O înregistrare video distribuită pe Twitter de Anton Gherașenko, consilier în cadrul ministerului ucrainean de Interne, arată două difuzoare de mari dimensiuni amplasate în fața teatrului în timp ce câteva zeci de persoane stau la distanță, îndeaproape urmărite de soldați în uniformă.

Difuzoarele redau muzică jazz deși nu este clar dacă aceasta a fost tematica întregului concert. Pe fațada clădirii pot fi de asemenea observate steaguri ale Republicii Separatiste Donețk, entitatea separatistă din estul Ucrainei sub a cărui administrație a intrat Mariupolul.

Sute de ucraineni au murit în teatrul din Mariupol în urma bombardamentelor rusești

O anchetă realizată de jurnaliștii de la Associated Press și publicată la începutul lunii mai afirmă că aproape 600 de persoane au fost ucise în interiorul și în fața teatrului din Mariupol în urma bombardamentelor efectuate de forțele armate ruse pe 16 martie.

Estimările privind numărul de persoane care se adăposteau în teatru au variat între 800 și 1.300. Imagini din satelit publicate de Maxar Technologies arătau că în fața și în spatele teatrului din Mariupol era scris cu litere mari, pe sol, cuvântul „copii” (дeти).

Comunicațiile în orașul asediat au fost sporadice de câteva zile, iar munca de salvare a fost îngreunată de pericolul bombardării aproape continuu.

Teatrul era folosit ca adăpost, precum și principala adunare umanitară a orașului, potrivit autorităților locale. Înregistrări video distribuite pe 17 martie pe rețelele de socializare au arătat zeci de persoane încă prinse sub dărâmături, operațiunile de salvare continuând timp de mai multe zile.

Bombardarea teatrului din Mariupol a fost considerată una dintre primele crime de război evidente comise de forțele armate ruse în Ucraina, atrocitățile comise de ruși la Bucha și alte localități recapturate de armata ucraineană fiind descoperite abia la începutul lunii aprilie.

Urmărește ultimele evoluții din a 104-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.