Ambasadorul Ucrainei îi cere Israelul să-i vândă sistemul de apărare anti-aeriană Iron Dome și să furnizeze rachete antitanc pentru a apăra civilii împotriva invaziei Rusiei, scrie Associated Press, potrivit The Guardian.

Sistem defensiv de rachete din cadrul Iron DomeFoto: Vadim Lerner, Dreamstime.com

Yevgen Korniychuk a spus că dorește ca guvernul israelian să susțină cu fapte sprijinul verbal pentru Ucraina privind asistența militară.

La o conferință de presă la Tel Aviv, el a spus că Ucraina dorește să cumpere sistemul Iron Dome, susținând că Statele Unite nu se vor opune unei astfel de vânzări.

SUA sprijină financiar scutul antirachetă Iron Dome al Israelului de aproximativ un deceniu, oferind aproximativ 1,6 miliarde de dolari pentru producția și întreținerea acestuia.

Sistemul este conceput pentru a intercepta și distruge rachetele cu rază scurtă de acțiune lansate în Israel.

Korniychuk a mai spus că Israelul a refuzat săptămâna trecută cererea SUA pentru Germania de a livra Ucrainei rachete antitanc „Spike”, sub licență israeliană.

Israelul și-a limitat sprijinul pentru Ucraina la ajutorul umanitar și a fost singura țară care opera un spital de campanie în interiorul țării la începutul anului. Israelul se teme că dacă ajută Ucraina din punct de vedere militar, acest lucru ar inflama Rusia, care are o prezență militară în Siria vecină.

Israelul, care efectuează atacuri frecvente asupra țintelor inamice în Siria, se bazează pe Rusia pentru coordonarea securității. Ministerul israelian al Apărării nu a comentat.