​Luptele continuă marţi pentru controlul Severodoneţkului, un oraş cheie din estul Ucrainei ale cărui zone rezidenţiale Moscova pretinde că le-a „eliberat”, relatează AFP.

fum se ridica deasupra orasului Severodonetk in timp ce trupele ucrainene incearca sa reziste atacurilor rusilorFoto: Aris Messinis / AFP / Profimedia Images

„Zonele rezidențiale din Severodonețk au fost complet eliberate”, a declarat ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, într-o declarație televizată.

Potrivit The Guardian, ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, a declarat că forțele Moscovei dețin controlul a 97% din Lugansk din estul Ucrainei.

„Inamicul își continuă în prezent asaltul asupra Severodonețkului, luptele continuă”, a spus Serhii Haidai, guvernatorul regiunii Lugansk, care săptămâna trecută a raportat puncte de rezistență în zonele industriale din această regiune, oraș cunoscut pentru industria sa chimică.

„O distrugere totală a orașului este în curs, bombardamentele rusești s-au intensificat semnificativ în ultimele 24 de ore. Rușii folosesc tactica pământului pârjolit”, a spus Haidai.

Şoigu a mai spus că trupele ruse conduc o ofensiva spre oraşul Popasna, la aproximativ 30 km sud de Severodonetsk şi că au preluat controlul asupra Liman şi Sviatohirsk şi a altor 15 oraşe din regiune.

Rusia ar fi deschis un coridor terestru către Crimeea ocupată de ruși

Serghei Şoigu a anunţat de semenea deschiderea unei legături rutiere între Rusia şi Crimeea ocupată de Rusia. Drumul va trece prin Donbasul ocupat de ruși, potrivit CNN.

Ministrul rus al apărării a declarat că armata, în colaborare cu Căile Ferate Ruse, a restaurat 1.200 de kilometri de cale ferată și au deschis drumuri pentru a permite „traficul cu drepturi depline” între Rusia și Regiunea Donbas și Crimeea, peninsula anexată de forțele ruse din Ucraina în 2014.

Acest lucru ar permite civililor și bunurilor să treacă prin teritoriul de est al Ucrainei aflat acum sub controlul său.

Aprovizionarea cu apă prin Canalul Crimeea de Nord -- un colac de salvare pentru Crimeea -- a reluat de asemenea, a spus Șoigu.

Ministrul a spus că 6.489 de militari ucraineni au fost luați prizonieri de la începutul acțiunii militare în Ucraina, inclusiv 126 în ultimele cinci zile.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a susţinut luni seară că luptătorii ucraineni îşi „mențin” poziţiile şi s-au angajat în lupte intense de stradă” la Severodoneţk.

Cu toate acestea, președintele ucrainean a spus că rușii au un avantaj numeric, în timp ce surse ucrainene au subliniat că forțele ruse au un avantaj covârşitor în ceea ce priveşte echipamentul de artilerie.

Capturarea Severodoneţkului ar deschide rușilor drumul spre Kramatorsk, un oraș mare din regiunea Donețk.

Regiunile Donețk și Lugansk sunt parțial sub controlul separatiștilor pro-ruși din 2014 și asupra cărora Moscova încearcă acum să preia controlul deplin.