În plină conferință la Consiliul de Securitate al ONU, președintele Consiliului European Charles Michel i-a arătat ușa ambasadorului rus, invitându-l afară dacă nu dorește să audă adevărul. Înaltul oficial european a condamnat violența sexuală folosită ca armă de război de soldații ruși și a pledat pentru judecarea crimelor.

Charles MichelFoto: Alexandros Michailidis / AFP / Profimedia

”Puteți părăsi sala, poate e mai ușor să NU ascultați adevărul, dragă ambasadorule”, i-a spus Charles Michel, în plină conferință la ONU, ambasadorului rus Vassily Nebenzia.

Charles Michel a spus că toate crimele trebuie expuse și judecate, acuzând faptul că violența sexuală este o amenințare globală cu care femeile din întreaga lume se confruntă.

”Auzim relatări despre forțele rusești care folosesc violența sexuală ca armă de război. Violența sexuală este o crimă de război, este o crimă împotriva umanității. O tactică de tortură, teroare și represiune. Acte revoltătoare într-un război revoltător”.

Rusia, vinovată pentru criza alimentară

Președintele Consiliului European, Charles Michel, a mai acuzat Rusia că folosește proviziile de alimente ca o ”rachetă invizibilă” împotriva lumii în curs de dezvoltare.

Michel i-a mai spus diplomatului rus, înainte ca acesta să iasă din sala consiliului, că a văzut milioane de tone de cereale și grâu blocate în containere și nave în portul ucrainean Odesa în urmă cu câteva săptămâni „din cauza navelor de război rusești din Marea Neagră”.

El a spus că atacurile Moscovei asupra infrastructurii de transport și a depozitelor de cereale ale Ucrainei împiedică Ucraina să cultive pământul. ”Acest lucru duce la creșterea prețurilor la alimente, împingând oamenii în sărăcie și destabilizand regiuni întregi”, a comentat Michel. ”Rusia este singura responsabilă pentru această criză alimentară care se profilează. Doar Rusia”. (știre actualizată)