Președintele Volodimir Zelenski a declarat că Ucraina „nu va umili pe nimeni, dar vom răspunde cu aceeași monedă”, după ce omologul său francez, Emmanuel Macron, a sugerat că Ucraina trebuie să cedeze teritoriu Rusiei pentru a pune capăt războiului, relatează CNN și Reuters.

Zelenski in interviul Financial TimesFoto: Captura video
  • „Unii oameni vor să fie lideri. Pentru a fi un lider, nu trebuie să te consideri unul, ci să te comporți ca un lider”, a spus Zelenski, într-un interviu pentru Financial Times. „Cum putem ajunge la o încetare a focului pe teritoriul Ucrainei fără a asculta poziția țării și fără a asculta poziția liderului acestei țări? Acest lucru este foarte, foarte surprinzător”, a adăugat Zelenski, potrivit CNN.
  • „Trebuie să eliberăm complet întregul nostru teritoriu”, „am pierdut pur și simplu prea mulți oameni ca să cedăm din teritoriu”, a mai spus el.

Remarcile lui Zelenski au fost un răspuns ferm la sugestiile conform cărora Ucraina trebuie să cedeze teritoriu Rusiei pentru a pune capăt războiului, aflat acum în a patra lună.

Președintele francez Emmanuel Macron a declarat într-un interviu recent că este important să nu „umilim” Moscova, comentarii interpretate în Ucraina că trebuie să accepte unele dintre cererile Rusiei.

  • „Nu vom umili pe nimeni”, a spus Zelenski. „Vom răspunde cu aceeași monedă”

Într-o convorbire cu președintele rus Vladimir Putin, liderii Franței și Germaniei „și-au reînnoit cererea de încetare a focului” și i-au cerut lui Putin să aibă poarte o discuție directă cu Zelenski.

Într-un interviu publicat sâmbătă, președintele francez a spus: "Nu trebuie să umilim Rusia, astfel încât în ​​ziua în care luptele încetează să putem construi o rampă de ieșire prin mijloace diplomatice. Sunt convins că rolul Franței este să fie o putere de mediere".

  • Zelenski a spus că Macron, ca lider al negocierilor în format Normandia care a existat înainte de invazia Rusiei din 24 februarie, „are o înțelegere profundă a tuturor detaliilor, a tuturor detaliilor din cadrul tuturor acordurilor încheiate cu Federația Rusă, precum și cu nerespectarea de către Rusia a acestor acorduri.”

Putin, singura persoană capabilă să discute încheierea războiului

El a spus că este pregătit pentru negocieri cu Rusia, dar că singura persoană capabilă să discute despre încheierea războiului este Putin însuși.

  • „Orice război ar trebui să se încheie la masa negocierilor”, a spus el. „Exact așa s-a întâmplat în istorie. Sunt încă hotărât și determinat, indiferent dacă vreau sau nu, sunt pregătit pentru negocieri directe cu președintele Putin, dacă suntem gata să discutăm serios să punem capăt acestui război.”

Zelenski a mai spus că blocarea porturilor de către Rusia, care împiedică exporturile de cereale, „este o amenințare de amploare globală”.

  • „Există doar o parte în ceea ce privește această amenințare - aceasta este Federația Rusă. Nu există dialog aici. Aceasta este o amenințare foarte concretă și tangibilă pentru Asia, Africa și anumite țări din Europa”, a spus el.
  • „Înțelegem că ar putea fi consecințe precum foamete și migrația care vor afecta Europa. Deci, consecințele ar putea fi foarte grave", a spus Zelenski.
  • "Și toată lumea știe cu siguranță că nu vom lăsa nave rusești în porturile ucrainene, pentru că ne atacă zilnic și toată lumea știe că Ucraina este gata să exporte tot ce avem. Suntem pregătiți pentru condiții civilizate normale, dar în condiții de siguranță.”

Citește și:

Replica tăioasă a Ucrainei după ce Macron a susținut că Rusia nu trebuie umilită

---

Urmărește ultimele evoluții din a 104-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.