A 61-a zi de război al Rusiei în Ucraina a venit cu dovezi ale violurilor comise de militarii ruși în teritoriile ocupate, după ce medicii legiști au efectuat autopsii pe zeci de cadavre. Suedia și Finlanda ar urma să își anunțe împreună, în mai, candidatura la aderarea la NATO. Washingtonul a promis suplimentarea fondurilor pentru Ucraina și pentru statele NATO care au oferit ajutor Ucrainei, în timp ce și Polonia și Marea Britanie vin cu alte ajutoare militare. Cel puţin cinci persoane au fost ucise, iar alte 18 au fost rănite luni în atacuri cu rachete lansate de forțele ruse asupra unor instalaţii feroviare în regiunea Viniţa din zona vest-centrală a Ucrainei.

Oameni pe strazile orasului distrus Mariupol Foto: Peter Kovalev / TASS / Profimedia

Urmăriți LIVETEXT pe HotNews.ro cele mai importante evoluții din Ucraina, ziua 61:

07:02Regatul Unit a anunţat luni eliminarea tuturor taxelor vamale pentru produsele ucrainene şi interzicerea exportului anumitor tehnologii sensibile către Rusia pentru a ajuta Kievul să facă faţă invaziei ruse

06:30Aproape 40 de ţări se reunesc, marţi, în Germania, la invitaţia Statelor Unite, pentru a întări apărarea Ucrainei care, potrivit secretarului de stat american al Apărării Lloyd Austin "poate câştiga" în faţa Rusiei, dacă i se oferă mijloacele,

06:18Livrările de armament occidental către Ucraina înseamnă că alianţa NATO este "în esenţă implicată în război cu Rusia", iar Moscova consideră aceste arme ca fiind ţinte legitime, a declarat ministrul rus de externe Serghei Lavrov

00:08Echipamentele electronice care ar putea fi folosite pentru a intercepta comunicațiile și a spiona ucrainenii este cea mai recentă categorie de produse care a fost interzisă de Regatul Unit pentru export în Rusia.(BBC)

23:11Bridget Brink, diplomată cu o experiență de 25 de ani, noul ambasador al SUA în Ucraina

23:00SUA vor începe să își deschidă ambasada din Ucraina prin a trimite ambasadori la Liov doar în călătorii scurte, nu redeschiderea completă a ambasadei de la Kiev, relatează The Guardian.

Oficialii americani au confirmat, de asemenea, că speră să trimită diplomați la Kiev, dar au spus că asta depinde de situația de securitate.

22:22 Armata rusă a preluat controlul clădirii Consiliului orașului Herson. Toți angajații care se aflau în clădire în acel moment au fost rugați să părăsească sediul, conform presei ucrainene.

Primarul oraşului, Ihor Kolykhaiev, a transmis că armata rusă a luat cheile clădirii şi a schimbat paznicii. El a spus că a părăsit clădirea la ora locală 19.45.

Herson este singurul oraş mare pe care Rusia a reuşit să-l captureze de la invadarea Ucrainei, în 24 februarie. Unele zone din jur au fost însă câştigate de trupele ucrainenei, iar luptele în regiune continuă.

22:06Polonia a trimis tancuri în Ucraina

O nouă groapă comună descoperită lângă Mariupol

20:48Marea Britanie va furniza Ucrainei vehicule blindate de tip Stormer dotate cu lansatoare de rachete de tip Starstreak

20:27O nouă groapă comună a fost descoperită lângă Mariupol / Tranșeele depășesc 200 de metri lungime

20:13 Primarii a două localități din regiunea Zaporojie - Novouspenivskaia și Kirilivskaia - au fost eliberați din captivitate, a anunțat luni primarul Kievului, Vitali Klitschko.

El a precizat că primarul din Novouspenivski, Ivan Senik, fusese luat prizonier de trupele ruse în 13 aprilie, iar primarul din Kirilovski, Ivan Maliev, în 17 aprilie.

Opt primari ucraineni rămân în captivitatea rușilor, situația lor fiind necunoscută, potrivit primarului Capitalei Ucrainei.

20:04Armata Ucrainei a anunțat luni seară că trupele ruse își concentrează principalele eforturi pe direcțiile Herson – Nikolaev și Herson – Krivoi Rog.

Potrivit Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei, trupele ruse continuă ofensiva în zona operațională estică pentru a a stabili controlul complet asupra regiunilor Donețk și Luhansk.

"Trupele ruse lansează atacuri cu rachete asupra obiectelor militare și civile de infrastructură, inclusiv cu implicarea bombardierelor strategice, navelor și submarinelor. Se încearcă distrugerea modalităților de acordare a asistenței militare și tehnice din partea statelor partenere. Pentru asta atacurile se concentrează asupra nodurilor feroviare", arată sursa citată.

Trupele ruse au mai ocupat o localitate din Lugansk

19:57 Trupele ruse au ocupat satul Novotoșkovskoie din regiunea Lugansk, distrus în urma atacurilor cu rachete, a anunțat luni șeful administrației militare regionale Lugansk, Serghei Gaidai.

19:42Procurorul Curţii Penale Internaţionale va participa la ancheta europeană asupra crimelor comise în Ucraina

19:06De ce Statele Unite au decis în ultima clipă să nu o sancționeze presupusa amantă a lui Vladimir Putin / Cine este Alina Kabaeva

19:00Explozii lângă o clădire guvernamentală separatistă din Transnistria / Prima reacție a Chișinăului

18:30Finlanda și Suedia vor aplica pentru aderarea la NATO în luna mai - mass media locală

18:09 Experți IAEA vor merge la Cernobîl pentru a evalua nivelul de radiații

17:51FOTO Kievul va demonta o sculptură din epoca sovietică despre "prietenia" dintre ucraineni și ruși / Anunțul primarului

17:37 Un diplomat rus spune că nu are niciun rost o încetare a focului acum - RIA / Rușii ar continua să atace uzina Azovstal, după ce Putin a spus că ar fi oprit asaltul

17:02Ucraina nu va elimina din Constituţie obiectivul aderării la NATO (preşedintele Parlamentului ucrainean)

Rusia a expulzat 40 de diplomați germani

17:00 Kievul va schimba numele străzilor legate de Rusia și de Belarus. Consiliul Local Kiev a identificat 279 de străzi care ar putea fi redenumite, a declarat Volodymyr Bondarenko, secretarul Consiliului, citat de The Kyiv Independent.

16:35 Rusia a expulzat 40 de diplomați germani, după o mișcare similară a Germaniei la începutul lunii

16:30Cinci persoane au fost ucise, iar alte 18 rănite, în urma atacurilor cu rachete lansate de forțele ruse în apropierea orașelor Zhmerynka și Kozyatyn din regiunea centrală Vinnița, conform parchetului regional, citat de Reuters.

16:17Papa Francisc, scrisoare către Patriarhul Kirill

15:59Ministerul ucrainean al Apărării a declarat luni că Rusia continuă să atace în estul Ucrainei, dar acestea sunt respinse. (Reuters)

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării, Oleksandr Motuzyanyk, a declarat că forțele ruse au încercat să înfrângă apărarea unor orașe precum Rubijne, Popasna, Sievierodonetsk, Mariinka și Avdiivka și că încearcă să avanseze din orașul Izium către Barvinkove și Sloviansk.

Putin acuză un complot occidental pentru ucidrea jurnaliștilor ruși

15:50Putin acuză un „complot occidental” pentru uciderea jurnaliştilor ruşi / Cine este Vladimir Soloviov, care ar fi fost vizat de o tentativă de asasinat

15:28Autopsiile aduc dovezi ale monstruozităților războiului rus în Ucraina: Zeci de femei ucrainene au fost violate înainte să fie omorâte

15:11Masacrul de la Bucha: Zeci de civili ar fi fost uciși cu tipuri de arme folosite în primul război mondial / Ce spun legiștii care au examinat cadavrele

15:07Rusia susține că nu există niciun risc în regiunea separatistă a Rep. Moldova și vrea o soluționare pașnică

14:43Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) a cerut eliberarea imediată a patru membri ai Misiunii sale speciale de monitorizare (SMM) în Ucraina, care au fost „reținuți în zonele necontrolate de guvern” din Donețk și Lugansk, potrivit CNN.

„Reținerea membrilor misiunii naționale SMM în Donețk și Lugansk este inacceptabilă și solicităm eliberarea lor imediată”, a declarat președintele în exercițiu al OSCE și ministrul polonez de externe, Zbigniew Rau.

OSCE anunțase că câțiva dintre membrii săi au fost reținuți sâmbătă. Luni, un purtător de cuvânt al OSCE a declarat pentru CNN că „încă lucrează pentru a asigura eliberarea personalului misiunii”.

Rusia, acuzată de Ucraina că ar fi organizat lagăre de concentrare în regiunea Harkiv, unde civilii ar fi torturați

14:39Vicepremierul Ucrainei a declarat luni că nu s-a ajuns la niciun acord cu partea rusă cu privire la crearea unui cordon umanitar la Mariupol, transmite Reuters.

14:36Rușii, acuzați că torturează civilii în

lagăre de concentrare

14:00VIDEO Mesajul trimis de ruși mamei unui prizonier ucrainean: 5.000 de euro sau îl executăm /

13:07 Moscova anunță, din nou, încetarea focului la combinatul metalurgic Azovstal, din Mariupol, pentru a permite evacuarea civililor care s-ar fi refugiat la fabrică (femei, copii și muncitori).

12:25Rusia le-a trimis americanilor o nouă notă diplomatică. Ce a cerut Moscova

11:27Rușii au lansat atacuri cu rachete asupra altor două orașe din Ucraina, în cea de-a doua zi de Paște. Anunțul a fost făcut de guvernatorul regiunii Vinnistsia, din centru-vest. Oficialul a spus că există morți și răniți, transmite Reuters.

11:16Putin îl felicită pe Macron pentru victoria în alegerile prezidențiale

11:14Ce pierderi ar fi suferit Armata Rusiei în două luni de război / Pierderile acumulate și de Armata Ucrainei

11:00Un mort și 7 răniți în bombardamentele din Kremenciuk

Cinci gări, atacate în decurs de o oră

10:35UE va prezenta al șaselea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei. Ce se întâmplă cu emabrgoul asupra petrolului

10:25Cinci gări au fost atacate luni în vestul și în centrul Ucrainei, neexistând până acum date despre eventuale victime, a anunțat compania de stat a Căilor Ferate ucrainene, potrivit Reuters.

Oleksander Kamyshin, șeful companiei, a declarat că atacurile au avut loc într-un interval de o oră și că se verifică detalii.

10:22Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a mulțumit luni americanilor pentru ajutorul ”fără precedent” acordat țării sale, relatează CNN.

"Aș vrea să-i mulțumesc personal președintelui Joe Biden în numele poporului ucrainean pentru leadership-ul de care a dat dovadă în sprijinul Ucrainei, pentru poziția personală, clară. Aș vrea să mulțumesc poporului american și congresului”, a declarat Zelenski.

Zelenski a mai spus că ca a discutat cu cei doi oficiali despre noi sancțiuni împotriva Rusiei.

10:17Războiul declanșat de Rusia în Ucraina în 24 februarie a ucis 215 copii, în timp ce alți 391 au fost răniți, potrivit Avocatului Poporului, Lyudmyla Denisova, scrie The Kyiv Independent.

În ultimele 24 de ore, doi copii au fost uciși și alți doi răniți, a precizat ea.

Cifrele reale sunt considerate a fi mai mari, deoarece nu includ victimele copii din zonele în care au loc lupte puternice și din cele ocupate de trupele ruse.

10:14 Duminică, în prima zi de Paşte, prin punctele de frontieră au intrat în România 3.189 de cetăţeni ucraineni, în scădere cu 37,8% faţă de ziua precedentă, conform Poliției Române de Frontieră.

Pe la frontiera cu Ucraina au intrat în România 1.166 de cetăţeni ucraineni (în scădere cu 52%), iar pe la cea cu Republica Moldova au intrat 830 de cetăţeni ucraineni (scădere cu 21%).

De la declanşarea războiului, în 24 februarie, şi până duminică, la ora 24,00, la nivel naţional, au intrat în România 781.674 de cetăţeni ucraineni.

Antony Blinken, după ce a fost la Kiev: Rusia pierde. Ucraina va exista mult timp după Vladimir Putin

10:10Rusia pierde. Ucraina va exista mult timp după Vladimir Putin, spune Antony Blinken

09:51 Sistemele ruse de apărare aeriană au doborât două drone ucrainene în regiunea Kursk din Rusia, care se învecinează cu Ucraina, a scris luni, pe Telegram, guvernatorul regional Roman Starovoyt, conform Reuters. El a spus că nu au existat victime.

09:36Forțele ruse se pregătesc pentru „ofensivă în regiunea Herson. „​Oamenii pleacă pe biciclete și scot bătrânii și copiii în roabe” - oficial ucrainean

09:25Antony Blinken a declarat că urmează ca SUA să decidă cu prudență momentul în care vor redeschide ambasada de la Kiev, relatează Reuters.

Lloyd Austin a declarat și el că președintele Volodimir Zelenski este foarte recunoscător SUA pentru ajutorul dat Ucrainei, însă se concentrează pe nevoile actuale ale Kievului. Oficialii de la Washington au reafirmat că Statele Unite nu vor trimite trupe în Ucraina.

09:19Rușii ar putea lansa un nou asalt asupra complexului Azovstal din Mariupol

09:15 Secretarul de stat al SUA Antony Blinken și secretarul american al apărării Lloyd Austin, declarații de presă în Polonia după ce au vizitat Kievul și au discutat cu președintele Volodimir Zelenski:

09:00Trupele ruse au încercat - pentru a 17-a oară - să captureze Ciornobaiivka (raionul Bilozerka, regiunea Herson), conform consilierului prezidențial Oleksiy Arestovych.

08:50Rusia a făcut progrese minore în Ucraina după trecerea sa în Donbas - Ministerul britanic al Apărării

08:35 Partea americană ar fi dorit să păstreze discreția maximă asupra vizitei lui Antony Blinken și Lloyd Austin la Kiev, unde au discutat cu președintele Zelenski. Niciun reporter nu a fost invitat, iar vizita nu a fost confirmată până când cei doi înalți oficiali americani nu au ajuns în siguranță înapoi pe teritoriul Poloniei, relatează BBC. Președintele Zelenski a fost cel care a informat însă jurnaliștii cu 24 de ore înainte de vizită.

08:30 Bridget Brink va fi ambasadorul SUA la Kiev, au anunțat cei doi înalți oficiali americani care au vizitat Kievul. Diplomat de carieră, Bridget Brink este în prezent ambasadorul SUA în Slovacia și va prelua postul de la Kiev care a rămas vacant de la începutul anului 2020, pe vremea administrației Donald Trump.

Presa americană a transmis că președintele Joe Biden ar urma să anunțe oficial nominalizarea în cursul zile de luni.

Incendiu la un depozit de petrol din orașul rusesc Briansk

08:00 Incendiul de la o instalaţie de depozitare a petrolului din oraşul Briansk a fost confirmat de ministerul pentru situaţii de urgenţă citat de agențiile de presă ruse.

07:51 SUA au promis un ajutor suplimentar în valoare de 713 milioane de dolari pentru a acoperi nevoile militare ale Ucrainei, transmite BBC.

Jumătate din acești bani vor merge direct spre Kiev, în timp ce restul fondurilor vor fi împărțite între statele membre NATO și alte țări care au ajutat Ucraina, relatează Associated Press.

07:38 Vicecancelarul german: Ar fi trebuit să sprijinim Ucraina militar mult mai devreme şi nu mă refer doar la zile sau săptămâni, ci la ani

07:00 Un incendiu puternic ar fi izbucnit la un depozit de petrol din orașul rusesc Briansk, la 100 de km de granița de nord a Ucrainei, potrivit The Guardian.

The Guardian precizează că nu a putut confirma informațiile din surse independente.

În același timp, cei doi înalți oficiali ameriani Antony Blinken și Lloyd Austin discută cu preșeidntele Volodimir Zelenski, la Kiev.

22:47Ucraina propune Rusiei să poarte discuții lângă uzina Azovstal din Mariupol

Cele mai importante evenimente ale zilei de duminică:

  • De la Katyn la Bucha, sau cum propaganda rusă încearcă să modifice istoria
  • Putin, la slujba de Înviere. Liderul de la Kremlin a asistat la slujba oficiată la Catedrala „Hristos Mântuitorul” din Moscova Sistemele rusești de apărare aeriană au distrus zece drone ucrainene în 24 de ore, scrie agenția Tass
  • ONU și Crucea Roșie cer un armistițiu imediat în Mariupol, pentru evacuarea civililor: ”Astăzi. Mâine va fi prea târziu”
  • Ministerul Apărării de la Kiev: Peste 80% dintre soldații ucraineni răniți se întorc în serviciul militar.
  • "Va fi o victorie pentru Ucraina. Va fi o înfrângere strategică pentru Rusia", a declarat Ned Price, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA.