Preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat luni că principala agenţie de spionaj a Rusiei ar fi dejucat ceea ce el a numit un „complot occidental” pentru uciderea unui proeminent jurnalist rus, scrie Reuters. Este vorba despre oligarhul Vladimir Soloviov, considerat principalul propagandist al Kremlinului.

Vladimir Soloviov alaturi de Vladimir PutinFoto: Captura Wikipedia

„În această dimineaţă, Serviciul Federal de Securitate a oprit activităţile unui grup terorist ce plănuia să atace şi să ucidă un renumit jurnalist al televiziunii ruse. Au trecut acum la teroare, la pregătirea uciderii jurnaliştilor noştri”, a susținut Putin.

El nu a furnizat dovezi care să-i susţină acuzaţiile, Reuters notând că nu a putut verifica afirmaţiile.

Putin a acuzat din nou că Occidentul încearcă să distrugă Rusia din interior, susținând că astfel de încercări vor eşua. El a mai susținut că Agenţia Centrală de Informaţii americană ar direcționa încercările de subminare a Rusiei şi ar consilia guvernul ucrainean.

Putin a adăugat că organizaţii de presă străine şi reţele sociale ar fi folosite de Occident pentru provocări împotriva forţelor armate ale Rusiei, iar „asemenea acţiuni trebuie oprite”.

Agenţia de presă Interfax a anunţat că membrii unui grup naţionalist au fost reţinuţi de autorităţile ruse.

Potrivit Interfax, grupul, care ar fi acționat la ordinele unor spioni ucraineni, ar fi pus la cale uciderea jurnalistului rus Vladimir Soloviov.

Potrivit FSB, au fost reţinuţi membri ai organizaţiei National socialism/White power (interzisă în Federaţia Rusă ca organizaţie teroristă), care ar fi plănuit uciderea lui Soloviov la ordinele Kievului, scrie cotidianul rus Kommersant.

Ucraina neagă că ar avea intenția de a-l ucide pe Soloviov

Serviciul de Securitate de Stat al Ucrainei (SBU) a negat luni că ar avea vreun plan de a-l ucide pe prezentatorul rus de televiziune Vladimir Soloviev, relatează Reuters.

„SBU nu are de gând să-l asasineze pe V. Soloviev”, a spus SBU într-un comunicat publicat pe Telegram.

Serviciul emis dezmințirea după ce președintele rus Vladimir Putin a declarat că principalul succesor al KGB-ului din epoca sovietică, Serviciul Federal de Securitate, a împiedicat o tentativă de omor a unui „grup terorist” asupra unui jurnalist numit ulterior de presa de stat ca fiind Soloviev.

Cine este Vladimir Soloviov

Considerat principalul propagandist al Kremlinului, Vladimir Soloviov, în vârstă de 58 de ani, este omniprezent în mass-media oficială, unde apără energic pozițiile Kremlinului. L-a intervievat de mai multe ori pe președintele rus, căruia i-a dedicat și un documentar.

De la începutul intervenției militare ruse în Ucraina, el a apărut în fiecare seară în emisiunea politică „Seara cu Vladimir Soloviov”, de pe canalul Russia-1, care își propune să mobilizeze opinia publică în favoarea intervenției militare.

Pe 5 aprilie, Nexta a distribuit un clip în care Soloviov, care are pe birou un laptop cu inscipția „Z”(semnul folosit de susținătorii atacului rus din Ucraina), spune că masacrul de la Bucha este lucrarea specialiștilor britanici pentru că termenul „Bucha” sună similar cu „butcher” (măcelar).

CITEȘTE ȘI: Una dintre vilele din Italia ale jurnalistului Vladimir Soloviov, un prieten și susținător al lui Putin, a fost ținta unei tentative de incendiere

  • Urmăriți LIVETEX pe HotNews.ro principalele evoluții din cea de-a 61 a zi de război în Ucraina