Finlanda și Suedia își vor exprima împreună dorința de a adera la NATO în luna mai, au informat luni ziarele tabloide Iltalehti din Finlanda și Expressen din Suedia, citând surse apropiate subiectului, relatează Reuters și The Guardian.

Trupe NATOFoto: Shutterstock Editorial / Profimedia Images

Ambele țări vor anunța că vor aplica pentru a adera la NATO în săptămâna 16-22 mai, în timpul vizitei președintelui Finlandei, Sauli Niinistö, la Stockholm.

Ambele țări și-au întărit cooperarea cu alianța militară de când Rusia a anexat Crimeea, însă ambele țări nordice au optat să rămână în afara ei. Recenta invazie a Ucrainei de către Rusia a dus la o schimbare bruscă a atitudinii ambelor țări față de NATO.

Parlamentul finlandez a început pe 20 aprilie dezbaterea dacă va solicita aderarea la NATO după ce invazia Rusiei a Ucrainei a dus la o creștere a sprijinului politic și public pentru aderarea la alianța militară.

În ciuda ultimelor avertismente ale Moscovei cu privire la întăririle nucleare în regiunea baltică, dacă Finlanda sau Suedia vecine se alătură alianței militare conduse de SUA, premierul Finlandei, Sanna Marin, a declarat că țara ei va decide „destul de repede, în câteva săptămâni” dacă va solicita aderarea.

  • Urmăriți LIVETEX pe HotNews.ro principalele evoluții din cea de-a 61 a zi de război în Ucraina