Medicii legiști care efectuează autopsii asupra cadavrelor din gropile comune la nord de Kiev spun că au găsit dovezi că unele femei au fost violate înainte de a fi ucise de forțele ruse, relatează Guardian.

Rudele victimelor din Bucha privesc cum sunt exhumate cadavrele din gropile comuneFoto: Efrem Lukatsky / AP - The Associated Press / Profimedia

„Avem deja câteva cazuri care sugerează că aceste femei au fost violate înainte de a fi împușcate”, a spus Vladyslav Pirovskyi, un medic legist ucrainean care, împreună cu o echipă de legiști, a efectuat zeci de autopsii pe locuitorii din Bucha, Irpin și Borodeanka care au a murit în timpul ocupației ruse a zonei.

„Nu putem oferi mai multe detalii, deoarece colegii mei colectează încă datele și mai avem sute de cadavre de examinat”, a spus el.

Corpurile sunt atât de distruse încât misiunea legiștilor devine dificilă

Echipa lui Pirovskyi a examinat aproximativ 15 cadavre pe zi, multe dintre ele mutilate. „Există multe corpuri arse și corpuri puternic desfigurate care sunt pur și simplu imposibil de identificat”, a spus el. „Fața ar putea fi zdrobită în bucăți, nu o poți pune la loc, uneori nu există cap deloc.”

El a spus că cadavrele unor femei pe care le-au examinat prezentau semne că victimele au fost ucise de focuri de armă automate, cu peste șase găuri de gloanțe în spate.

Oleh Tkalenko, un procuror superior pentru regiunea Kiev, a declarat că detaliile despre presupusele violuri au fost transmise biroului său, care investighează circumstanțe precum locațiile și vârstele victimelor.

„Cazurile de viol sunt o chestiune foarte delicată și sensibilă”, a spus Tkalenko. „Medicii legiști au sarcina specifică de a verifica organele genitale ale victimelor de sex feminin și de a căuta semne de viol.”

Un medic legist străin care lucrează la nord de Kiev, care a cerut să rămână anonim, a spus că unele cadavre „sunt într-o stare atât de proastă încât nu este ușor să găsești semne de violuri și abuzuri sexuale. Dar colectăm dovezi în câteva cazuri de femei despre care credem că au fost violate înainte de a fi ucise.”

Citește și: Rușii, acuzați că torturează civilii în lagăre de concentrare

  • Urmăriți LIVETEX pe HotNews.ro principalele evoluții din cea de-a 61 a zi de război în Ucraina