Rusia pierde în războiul din Ucraina, în timp ce Kievul câștigă, a declarat luni secretarul de stat american Antony Blinken într-o conferință de presă susținută în Polonia, aproape de granița cu Ucraina, la finalul vizitei pe care a făcut-o la Kiev împreună cu secretarul apărării Lloyd Austin. Blinken a mai declarat că Ucraina suverană și independentă va exista mult timp după Vladimir Putin.

HotNews.roFoto: Hotnews

"În esență, concluzia este aceasta. Nu știm cum va decurge războiul de acum încolo, dar știm că Ucraina suverană și independentă ca continua să existe mult mai mult decât va fi Vladimir Putin pe scenă. (...) Sprijinul nostru pentru Ucraina va continua. Va continua până vom vedea succesul final”, a declart Blinken, potrivitCNN.

Blinken și Austin au discutat timp de 3 ore cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, duminică seara, la Kiev.

Blinken le-a mai spus luni reporterilor că ”Rusia pierde în Ucraina”, în timp ce ”Ucraina câștigă".

"Rusia a căutat să suprime suveranitatea și independența Ucrainei. A eșuat”, a spus Blinken, în cadrul conferinței a cărei locație nu a fost făcută publică.

"Rusia a căutat să-și afirme puterea militară și economică. Noi vedem că se întâmplă exact opusul”, a mai spus el.

Cine este viitorul ambasador american la Kiev

Antony Blinken a mai spus că urmează ca SUA să decidă cu prudență momentul în care vor redeschide ambasada de la Kiev, relatează Reuters.

Bridget Brink va fi ambasadorul SUA la Kiev, au anunțat cei doi înalți oficiali americani care au vizitat Kievul. Diplomat de carieră, Bridget Brink este în prezent ambasadorul SUA în Slovacia și va prelua postul de la Kiev care a rămas vacant de la începutul anului 2020, pe vremea administrației Donald Trump.

Presa americană a transmis că președintele Joe Biden ar urma să anunțe oficial nominalizarea în cursul zile de luni.

Lloyd Austin a declarat și el că președintele Volodimir Zelenski este foarte recunoscător SUA pentru ajutorul dat Ucrainei, însă se concentrează pe nevoile actuale ale Kievului. Oficialii de la Washington au reafirmat că Statele Unite nu vor trimite trupe în Ucraina.

În schimb, SUA au promis un ajutor suplimentar în valoare de 713 milioane de dolari pentru a acoperi nevoile militare ale Ucrainei, transmite BBC. Jumătate din acești bani vor merge direct spre Kiev, în timp ce restul fondurilor vor fi împărțite între statele membre NATO și alte țări care au ajutat Ucraina, relatează Associated Press.

-----