O echipă a Autorității Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) urmează să ajungă marți la Centrala Nucleară Cernobîl pentru a livra echipamente și pentru a face evaluări ale nivelurilor de radiații, relatează The Guardian și BBC.

Centrala de la Cernobîl și sarcofagul peste reactorul explodatFoto: AFP / AFP / Profimedia

AIEA a anunțat că lansează o misiune în Ucraina pentru a examina fosta centrală nucleară de la Cernobîl, care a fost scena unor lupte aprige la începutul războiului și a stârnit temeri cu privire la o scurgere majoră de radiații.

Echipa de experți în siguranță va livra echipamente, va face evaluări ale nivelurilor de radiații și va ajuta la restabilirea sistemelor de protecție și monitorizare.

Fiind locul celui mai mare dezastru nuclear din istorie în 1986, Cernobîl nu mai este o centrală electrică funcțională, dar echipe continuă să lucreze acolo pentru depozitarea deșeurilor radioactive.

În urmă cu două săptămâni, Yogita Limaye de la BBC a fost unul dintre primii jurnaliști care au vizitat fabrica după plecarea forțelor ruse.

Muncitorii au spus că s-au străduit să găsească combustibil pentru a menține generatoarele în funcțiune după ce curentul a fost întrerupt în timpul luptei, recurgând chiar la furt de la ruși pentru a menține sistemele critice de siguranță.

Mai mult, soldații ruși au fost expuși radiațiilor din Pădurea Roșie după ce au trecut fără echipamente de protecție prin zonă, ridicând nori de praf radioactiv.

Șapte autobuze cu soldați ruși care ar fi avut sindromul iradierii acute au ajuns ulterior la un spital din Belarus.

Pădurea roșie, zonă interzisă și pentru angajații centralei

Zona împădurită care acum este supranumită Pădurea roșie a fost numită așa după ce zeci de kilometri pătrați de pini au devenit roșii după ce au absorbit radiațiile de la explozia din 1986, una dintre cele mai grave dezastre nucleare din lume.

O zonă vastă din jurul Cernobîlului este interzisă oamenilor care nu lucrează acolo sau nu au permisiuni speciale, dar Pădurea Roșie este considerată atât de puternic contaminată, încât nici măcar lucrătorii centralei nucleare nu au voie să meargă acolo.

Valeri Seida, director general interimar al centralei de la Cernobîl, nu se afla acolo în acel moment și nu a fost martor la intrarea convoiului rus în Pădurea Roșie, dar a spus că i s-a spus de către martori că vehiculele militare rusești circulau peste tot în zona de excludere și ar fi putut trece prin Pădurea Roșie.

"Nimeni nu merge acolo... pentru numele lui Dumnezeu. Nu este nimeni acolo", a declarat Seida pentru Reuters.

El a spus că angajații de la centrală le-au spus forțelor ruse că ar trebui să fie precauți cu privire la radiații, dar nu avea idee dacă au acordat atenție acestei informații.

Senzorii de radiație au indicat niveluri depășite la trecerea convoiului prin Pădurea roșie

Convoiul militar rus a trecut prin zonă, au spus cei doi angajați. Unul dintre ei a spus că a folosit un drum abandonat.

„Un convoi mare de vehicule militare a condus pe un drum aflat chiar în spatele unității noastre și acest drum trece pe lângă Pădurea Roșie”, a spus una dintre surse.

"Convoiul a ridicat o coloană mare de praf. Mulți senzori de radiație au indicat niveluri depășite", a spus sursa.

După sosirea trupelor ruse, cei doi angajați ai fabricii au lucrat aproape o lună acolo până când li s-a permis să plece acasă săptămâna trecută, când comandanții ruși au permis trimiterea unor înlocuitori pentru o parte din personal.

  • Urmăriți LIVETEX pe HotNews.ro principalele evoluții din cea de-a 61 a zi de război în Ucraina