Trezoreria Statelor Unite ar fi pregătit un pachet de sancțiuni împotriva fostei gimnaste Alina Kabaeva, presupusa amantă a lui Vladimir Putin, însă ezită să facă asta deocamdată, considerând că o astfel de măsură ar fi interpretată de Vladimir Putin drept o lovitură personală, împiedicând eforturile de negociere pentru pace în Ucraina, scrie The Wall Street Journal, citând oficiali americani.

Vladimir Putin si Alina KabaevaFoto: kremlin.ru

Au trecut câteva săptămâni de când Statele Unite și aliații săi au impus pentru prima dată sancțiuni împotriva celor mai mari companii din Rusia, a oligarhilor și liderilor politici, fiind vizate inclusiv fiicele lui Putin din prima căsătorie.

Cu toate acestea, într-o decizie de ultimă oră a fost cruțată Alina Kabaeva, femeia considerată iubita lui Vladimir Putin și mama a cel puțin trei dintre copiii săi, scrie The Wall Street Journal.

Kabaeva, fostă campioană olimpică la gimnastică ritmică și cunoscută în acest sport pentru flexibilitatea ei extremă și pentru un scandal internațional de dopaj, ar juca un rol important în ascunderea averii personale a lui Putin în străinătate, astfel că ea rămâne o potențială țintă a sancțiunilor, conform oficialilor americani.

Conform surselor citate, Trezoreria SUA ar fi pregătit un pachet de sancțiuni împotriva Alinei Kabaeva. Măsura a fost amânată în ultimul moment, oficialii americani considerând că sancționarea fostei gimnaste ar fi considerată de către Vladimir Putin o lovitură personală, existând riscul ca tensiunile să escaladeze și mai mult.

„Am pregătit sancțiuni pentru un număr de oameni care nu au fost încă sancționați și continuăm să ne gândim când să impunem acele sancțiuni pentru un impact maxim”, a spus un oficial american, ca răspuns la întrebările The Wall Street Journal.

Kabaeva și familia ei s-ar fi îmbogățit prin conexiuni cu oameni din cercul apropiat al lui Putin, potrivit oficialilor americani. O evaluare clasificată a serviciilor secrete din SUA făcută în timpul investigației asupra presupusei intervenții ruse în alegerile din SUA din 2016 o numește pe Kabaeva drept beneficiară a averii lui Putin, potrivit unui oficial american familiarizat cu raportul.

Alina Kabaeva, apariție rară

Sâmbătă, Kabaeva a avut o apariție publică rară la VTB Arena din Moscova, unde a prezentat un spectacol de gimnastică ritmică pentru festivalul de gimnastică Alina, care îi poartă numele. Ea a stat în fața unui panou pe care apăreau logouri cu litera „Z”, simbolul războiului declanșat de Rusia în Ucraina.

Festivalul Alina ar urma să fie difuzat în luna mai, în cadrul festivităților de Ziua Victoriei din 9 mai.

Cine este Alina Kabaeva, iubita lui Vladimir Putin

Alina Kabaeva este una din cele mai laureate sportive din istoria gimnasticii ritmice, cu două medalii olimpice, 14 la campionatele mondiale și 21 la europene. Ea a fost descrisă drept „cea mai flexibilă femeie din Rusia”, iar la un moment dat a pozat odată nud, înfășurată doar într-o blană, într-o revistă pentru bărbați.

În 2008, ziarul „Moskovsky Korespondent” a scris că Putin a divorțat și ar urma să se însoare cu Kabaeva. Informația fost negată de Kremlin și ziarul a fost închis. Dar speculațiile au continuat cu numeroase presupuneri că au mai mulți copii și chiar că s-ar fi cununat în cadrul unei ceremonii ortodoxe private.

Kabaeva a fost o membră pro-Kremlin a parlamentului timp de opt ani, iar în 2014 a fost numită la conducerea grupului de stat National Media, cu un salariu anual de 10 milioane de dolari. În ciuda acestor poziții importante, a fost rar văzută în public în ultimii ani.

Kabaeva a negat în iulie 2013 că ar avea copii, deși circulau informații că ar fi născut o fetiță într-un spital pentru elite din St. Anna, Ticino, Elveția.

Putin, în vârstă de 69 de ani, nu a recunoscut niciodată o relație cu Kabaeva, în vârstă de 39 de ani.