Vicepremierul Ucrainei a declarat luni că nu s-a ajuns la niciun acord cu partea rusă cu privire la crearea unui cordon umanitar la Mariupol, transmite Reuters. Moscova anunțase, din nou, încetarea focului la combinatul metalurgic Azovstal, din Mariupol, pentru a permite evacuarea civililor care s-ar fi refugiat la fabrică (femei, copii și muncitori).

Uzina Azovstal din Mariupol, bombardată de rușiFoto: Mariupol City Council/Cover Images/INSTARimages.com / INSTAR Images / Profimedia

În același timp, Forțele Armate ale Federației Ruse și formațiunile așa-zisei Republicii Populare Donețk încetează unilateral orice ostilități începând cu ora 14.00, ora Moscovei.

Unitățile sunt retrase la o distanță de siguranță pentru a permite evacuarea civililor, a mai susținut ministerul rus al apărării.

Pregătirea efectivă a părții ucrainene pentru operațiunea umanitară este indicată prin ridicarea steagurilor albe în jurul perimetrului sau în anumite direcții ale Azovstalului.

În cursul dimineții, Institutului american pentru Studiul Războiului transmitea că trupele rusești continuă să bombardeze complexul metalurgic Azovstal din sudul orașului Mariupol și s-ar putea pregăti de un nou asalt asupra acestuia.

Think tank-ul american preciza că soldații ucraineni de la Azovstal sunt în permanență sub presiune, deși amintim că săptămâna trecută Vladimir Putin apărea la televizunea de stat a Rusiei anunțând că a dispus încetarea asaltului asupra fabricii unde s-ar fi refugiat și civili.

----