Raspunsul Universitatii din Bucuresti la scrisoarea lui Victor Ponta: Cu privire la renuntarea la titlul de doctor, Universitatea va intreprinde toate demersurile necesare

de Raluca Pantazi     HotNews.ro
Marţi, 16 decembrie 2014, 15:53 Actualitate | Esenţial


Raspunsul Universitatii din Bucuresti
Foto: unibuc.ro
Universitatea din Bucuresti raspunde oficial la scrisoarea prin care Victor Ponta il "notifica" pe rector ca renunta la titlul de doctor in drept acordat in anul 2003. Cu privire la renuntarea la titlul de doctor, Universitatea va intreprinde toate demersurile necesare, anunta Universitatea, intr-un comunicat remis HotNews.ro.

Citeste mai jos Raspunsul integral al Universitatii din Bucuresti la notificarea lui Victor Ponta ca renunta la titlul de doctor:

"Universitatea din Bucuresti
Cabinet Rector

Domnului Victor Ponta

Spre stiinta,
Domnului Sorin Cimpeanu
Ministru al Educatiei si Cercetarii

Stimate Domnule Victor Ponta,
Am primit scrisoarea dumneavoastra prin care ne aduceti la cunostinta ca renuntati la titlul de Doctor in Drept.

Am apreciat sinceritatea tonului din scrisoarea dumneavoastra si buna-credinta cu care, acum, luati in considerare demersul Universitatii din Bucuresti si decizia Comisiei de Etica din 2012.

Suntem intrutotul de acord cu aprecierile dumneavoastra referitoare la domeniul educatiei, ca ‘domeniu fundamental si esential pentru viitorul nostru ca societate europeana’. Universitatea din Bucuresti va face intotdeauna tot ce ii sta in putinta pentru a asigura educatie si cercetare stiintifica de calitate.

Cu privire la renuntarea la titlul de Doctor in Drept, ce v-a fost acordat in 2003, va anuntam ca Universitatea din Bucuresti va intreprinde toate demersurile legale necesare, in acord cu solicitarea dumneavoastra.

Cu stima,
Prof. de. Mircea DUMITRU
Rector al Universitatii din Bucuresti
Membru corespondent al Academiei Romane


Raspunsul integral al Universitatii din Bucuresti:Reactii
Verdictul pe care l-a dat Universitatea din Bucuresti in 2012: Victor Ponta a plagiat

"Cel putin o treime din teza este plagiata. S-a copiat in succesiune. 15 pagini - este cel mai mare bloc copiat. A fost copiat enorm in anumite situatii. Pasajele sunt copiate in succesiunea lor din autorul din care s-a preluat, nu mai este nicio justificare aici" - anunta presedintele Comisiei de Etica a Universitatii Bucuresti, pe 20 iulie 2012. Decizia integrala a Universitatii aici  

Concluziile expertiezei stiintifice arata ca "autorul a plagiat patru surse majore" si ca "lectura tezei domnului Victor Ponta supusa expertizei noastre a facut sa apara, de o maniera clara si indiscutabila, numeroase incalcari ale eticii universitare, constituind un plagiat vadit".
 • Consiliul National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU) a decis pe 29 iunie 2012 ca Teza de doctorat a premierului Victor Ponta este un plagiat. Detalii si aici In aceeasi zi, ministrul interimar al Educatiei Liviu Pop a schimbat componenta si regulamentul de functionare ale CNATDCU, astfel incat Consiliul nu mai are atributii in a stabili daca o teza de doctorat este sau nu plagiat.
 • Pe 19 iulie 2012, Consiliul National de Etica din subordinea Ministerului Educatiei decidea ca Victor Ponta nu a plagiat. Componenta CNE a fost schimbata din temelii de fostul ministru Liviu Pop chiar inainte de a se pronunta in cazul Ioan Mang.
 • In cazul tezei de doctor s-a autosesizat si Universitatea din Bucuresti, care a concluzionat pe 20 iulie 2012 ca Victor Ponta a plagiat
 • In august 2012, Mihail Neamtu, Adrian Papahagi si Augustin Ofiteru au depus la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie o plangere penala impotriva premierului Victor Ponta pentru plagiat. Avocatul Florin Plopeanu a declarat atunci pentru HotNews.ro ca plangerea penala se refera la lucrarea "Raspunderea in dreptul international umanitar", publicata la Editura Universul Juridic in anul 2010 si care ii are ca autori pe Victor Ponta si Daniela Coman. Cartea "include in intregime teza de doctorat a domnului Ponta", plus alte cateva capitole, a precizat avocatul. Detalii aici
 • Pe 14 martie 2013, Parchetul a dispus efectuarea unei constatari tehnico-stiintifice a cartii de catre un expert din cadrul Oficiului Roman pentru Drepturile de Autor (ORDA). Detalii aici. Pe 21 mai 2013, Parchetul General a anuntat ca a decis sa nu inceapa urmarirea penala in cazul presupusului plagiat al lui Victor Ponta.
 • In rezolutia parchetului sunt citate si concluziile expertizei ORDA: "intre lucrarea cu titlul 'Raspunderea in dreptul international umanitar' autori Daniela Coman si Victor Ponta pe de o parte si lucrarile 'Drept international penal', autor Vasile Cretu, 'Curtea Penala Internationala. Istorie si realitate' autor Dumitru Diaconu si 'Dreptul International Penal si Infractiunile Internationale' autor Dumitru Geamanu nu exista identitate totala de structura, ci doar o identitate partiala de structura". / "Nu se poate proceda la calcularea procentului de text identic preluat deoarece formatele lucrarilor, tipul caracterelor utilizate si paginatiile sunt diferite".

Scurt istoric al plagiatului lui Ponta:

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

12672 vizualizari

 • +7 (7 voturi)    
  oare (Marţi, 16 decembrie 2014, 15:57)

  tot [utilizator]

  deci , recunoaste plagiatul !
  • +4 (4 voturi)    
   Comment sters de user (Marţi, 16 decembrie 2014, 16:50)

   Sebastian Critza [anonim] i-a raspuns lui tot

 • +9 (13 voturi)    
  Nu inteleg! (Marţi, 16 decembrie 2014, 15:59)

  BEDE [utilizator]

  Credeam ca la titlul de doctor nu se poate renunta, ci el poate fi doar retras.
  Dar acum aflu lucruri noi.
  Hei, Universitateaaaaa!!! Ce faceti voi acolo? Ori este plagiat, si atunci ii retrageti imediat titlul de doctor, ori nu este. Sau cata incredere sa mai avem in conducerea Universitatii Bucuresti?
  Imi amintesc ca Nenitescu a fost aranjat de Ceauseasca pt ca el nu a fost de acord sa-i dea titlul de doctor. Deci, un profesor demn asa procedeaza. Sau, cumva le e la fel de frica de Ponta ca de Ceausescu?
  • +4 (4 voturi)    
   demn (Marţi, 16 decembrie 2014, 16:15)

   nash pandelica [utilizator] i-a raspuns lui BEDE

   tot ata cat profesorul sau, bombonel, duce de cornu si tartasesti.
 • +4 (4 voturi)    
  raspunsul trebuia sa fie simplu. (Marţi, 16 decembrie 2014, 16:09)

  nash pandelica [utilizator]

  cu placere. adio !
  • +1 (1 vot)    
   Raspunsul e slugarnic (Marţi, 16 decembrie 2014, 18:54)

   ty [utilizator] i-a raspuns lui nash pandelica

   si mai e adresat unui "ministru" care nu a depus juramantul.
   • 0 (0 voturi)    
    n-ai inteles nimic (Miercuri, 17 decembrie 2014, 15:55)

    Gheorghescu [utilizator] i-a raspuns lui ty

    raspunsul rectorului e zdrobitor si ironic: "Am apreciat sinceritatea tonului din scrisoarea dumneavoastra si buna-credinta cu care, acum, luati in considerare demersul Universitatii din Bucuresti si decizia Comisiei de Etica din 2012.".
    Acel "acum" arata ca in 2012 Ponta nu a fost nici sincer si nici de buna-credinta.
    Asa ca daca esti de bu-na credinta, recunoaste ca l-ai acuzat degeaba.
    • 0 (0 voturi)    
     Nu cred ca o universitate trebuie sa astepte 2 ani (Miercuri, 17 decembrie 2014, 18:01)

     ty [utilizator] i-a raspuns lui Gheorghescu

     de la o decizie a Comisiei de Etica ca sa "intreprinde toate demersurile legale necesare" Asta doar dupa ce cel in cauza recunoaste prostia facuta. Daca un altiul era in pozitia lui ponta tot astfel se comporta universitatea?
     Cuvintele "Suntem intrutotul de acord cu aprecierile dumneavoastra referitoare la domeniul educatiei" nu fac dacat sa-mi intareasca parerea. Asta datorita modului in care sau comportat ponta si ministri educatiei din guvernele sale.
     Crezi ca pentru un singur cuvant "acum" trebuie sa cadem pe spate de intrazneala conducerii unei universitati?
 • +9 (9 voturi)    
  tocmai, ca nu recunoaste oficial plagiatul (Marţi, 16 decembrie 2014, 16:11)

  elena1234 [utilizator]

  Scrisoare lui Ponta nu spune clar si raspicat "admit vinovatia de plagiatura a doctoratului". Si stiam ca asta e primul pas in recovery. Adica poate fi interpretata ca "ok, am fost prins, pot sa sterg cu buretele?" Iar partea din raspunsul rectoratului cu "Am apreciat sinceritatea tonului din scrisoarea dumneavoastra" sper sa fi fost scrisa sarcastic.

  Deci Universitatea va fi de acord sa-i permita sa stearga pata asta urata din CV si, eventual, sa faca un nou doctorat? (asta nu e mentionat in feedback) Nu ar trebui sa aiba o regula de exmatriculare privind celor care au plagiat care cumva sa fie adaptata situatii "speciale" actuale? Adica, hai sa inchidem ochii si sa ne prefacem ca a fost un visu urat.

  Oare putem sa-i adresam mesaje lui Prof. de. Mircea DUMITRU?
 • +8 (8 voturi)    
  ACUM (Marţi, 16 decembrie 2014, 16:16)

  marianmarian [utilizator]

  Acel "acum" (Am apreciat sinceritatea tonului din scrisoarea dumneavoastra si buna-credinta cu care, ACUM, luati in considerare demersul Universitatii din Bucuresti si decizia Comisiei de Etica din 2012. ) e o adevarata sclipire. Cine l-a pus, l-a pus bine!
  • +4 (4 voturi)    
   Fraza aceasta = dovada "oficiala" a plagiatului (Marţi, 16 decembrie 2014, 17:32)

   ofCAER [utilizator] i-a raspuns lui marianmarian

   Exprimata foarte diplomatic... Decit "acum"-ul este incarcat cu sarcasm. Sincere si entuziaste felicitari domnului Rector!
 • +6 (6 voturi)    
  Pisicanel nu are cum sa renunte (Marţi, 16 decembrie 2014, 16:35)

  Fu Leng [utilizator]

  Titlul trebuie sa ii fie retras si nu oricum...pe motiv de PLAGIAT.
  Dupa aia Pisicanel sa plece de la Guvernare. Mai are cineva incredere in asemenea onanie?
 • +6 (6 voturi)    
  titlul trebuie retras (Marţi, 16 decembrie 2014, 16:41)

  PSD-erbedeul [utilizator]

  pentru ca ponta a plagiat | nu pt ca renunta
 • +2 (2 voturi)    
  Retragere sau Renuntare (Marţi, 16 decembrie 2014, 16:57)

  SCS [utilizator]

  Ce se ascunde in spatele acestei atitudini clar duplicitare a tov.premier!
  De ce nu a facut acest act(desi el nu putea sa-l faca) pina acum!
  Inclusiv Universitatea cinta in struna recomandarii premierului...
  Un spectacol trist atit pt. clasa politica dar si pt. mediul academic.
  Pe viitor va rog dezvoltati o fisa a postului pt. Premier cu abilitati obligatorii si unele facultative ca sa nu mai stimulati candidatii sa-si umfle CV.
 • +3 (3 voturi)    
  Demisia Demisia si iar Demisia (Marţi, 16 decembrie 2014, 17:28)

  m_viteazul [utilizator]

  Macar in al 9 lea cer ar putea sa isi dea demisia daca tot recunoaste ca este un gunoi si ca a incercat sa ne pacaleasca atat amar de vreme domnul doctor docent academician
 • +2 (2 voturi)    
  Astept cu interes ca Ponta, dezbracat de "dr.", (Marţi, 16 decembrie 2014, 17:38)

  ofCAER [utilizator]

  sa-si puna acum cenusa-n cap pentru "Am apreciat sinceritatea tonului din scrisoarea dumneavoastra si buna-credinta cu care, acum [dupa 2 si 1/2 ani! - n.m.], luati in considerare demersul Universitatii din Bucuresti si decizia Comisiei de Etica din 2012 ".
  Daca nu o va face, inseamna ca toata agitatia aceasta este o noua caterinca a lu' dr. Ponta, VV.
  Pariez ca nu o va face; cine tine pariul?
 • +4 (4 voturi)    
  Raspunsul e corect (Marţi, 16 decembrie 2014, 18:02)

  micul [utilizator]

  Se poate citi in urmatoarea cheie :stim ca ai plagiat ,am cerut deja si o sa mai cerem odata retragerea titlului doctoral de catre min. educatiei.Punct!
 • +4 (4 voturi)    
  muflex (Marţi, 16 decembrie 2014, 18:45)

  eek [utilizator]

  Ce a facut acum ma incalzeste cat m-ar fi incalzit focul facut de doctoratul lui in flacari. Tot atat ma incalzeste si viitorul lui doctorat, pe bune luat sau nu... Sa faca 10 doctorate, tot un mucos ramane in ochii mei.
  Toate rahaturile lui au trecut de stadiul cu potential de absolvire de vina. Suntem in stadiul de rasplata acum.

  O sa ma simt "incalzit" cand o sa ajunga unde ii e locul cu toate
 • +1 (1 vot)    
  Too little, too late (Marţi, 16 decembrie 2014, 19:44)

  Maniu [utilizator]

  atat.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by