Rusia ar trebui să termine de chemat rezerviștii în două săptămâni, a declarat președintele Vladimir Putin, promițând să pună capăt unei mobilizări care a provocat diviziuni, în urma căreia sute de mii de oameni au fost chemați să lupte în Ucraina și un număr mare de persoane au fugit din țară.

Un localnic trece prin fata unei cladiri distruse de bombardamente in UcrainaFoto: Dimitar DILKOFF / AFP / Profimedia

Sinteza zilei:

  • Iranul a respins din acuzațiile că a furnizat Rusiei arme „pentru a fi folosite în războiul din Ucraina”.
  • Rusia a continuat să încerce să lovească infrastructura energetică a Ucrainei. O rachetă a avariat grav o instalație energetică cheie din regiunea din jurul capitalei Ucrainei și 10 rachete și patru drone au lovit locații din orașul Zaporojie, din sud-estul Ucrainei.
  • Potrivit proiectului Hajun din Belarus, ministerul rus de externe confirmă reechiparea aeronavelor Su-25 din Belarus pentru a transporta arme nucleare.
  • Un depozit de combustibil din regiunea Belgorod din Rusia, care se învecinează cu Ucraina, a luat foc după un bombardament, a declarat guvernatorul său, fără a preciza originea bombardamentelor.
  • Primii soldați ruși care vor face parte din forțele comune Moscova-Minsk au sosit în Belarus, a anunțat ministerul Apărării din Belarus.
  • Rușii încercau să îi momească pe ucraineni să voteze anexarea la Rusia cu „uniforme militare” rusești pentru copii
  • Președintele Tadjikistanului, Emomali Rahmon, l-a criticat pe președintele rus Vladimir Putin
  • Armata Rusiei a pierdut 6.000 de echipamente de la invadarea Ucrainei
  • Mulți rezerviști ruși chemați să lupte în Ucraina sunt probabil nevoiți să își cumpere propriile veste antiglonț
  • Un ofițer al Serviciului de Securitate al Rusiei (FSB) și un membru al grupului de mercenari Wagner au cerut azil în Franța și vor furniza mărturii pentru a face lumină asupra crimelor de război ale Rusiei în Ucraina

Cele mai importante informații de sâmbătă, ziua 234 a războiului din Ucraina, LIVE-TEXT:

23:40Cel puțin 11 persoane au fost ucise și alte 15 au fost rănite, sâmbătă, la un poligon rusesc din regiunea Belgorod, când doi atacatori au deschis focul asupra unui grup de voluntari care doreau să lupte în Ucraina, a anunțat agenția de presă RIA, potrivit Reuters.

21:31Elon Musk a declarat sâmbătă că SpaceX va continua să finanțeze serviciul de internet Starlink în Ucraina, la o zi după ce acesta a spus că nu își mai permite să facă acest lucru „la nesfârșit”, relatează Reuters.

21:07Igor Girkin, cunoscut și sub numele de Strelkov, a fost trimis în prima linie a războiului din Ucraina ca adjunct al comandantului de batalion, a declarat propagandistul și jurnalistul de război rus Maksim Fomin, potrivit Kyiv Independent, citând Unian.

19:55Pe rețelele de socializare au devenit virale noi imagini cu zeci recruți ruși care stau pe iarbă, sub cerul liber, de două zile pentru că „practic au greșit documentele și nicio unitate nu ne acceptă”.

18:26Ucraina a primit 16 tancuri Biber de la Germania

Ministerul german al Apărării a promis livrarea la sfârșitul lunii iulie, spunând că tancurile „vor permite trupelor ucrainene să traverseze apele sau obstacole în luptă”, relatează Kyiv Independent.

17:58 Poliția norvegiană a arestat un bărbat rus pe aeroportul din orașul arctic Tromso după ce acesta a pilotat o dronă și a făcut mai multe fotografii cu un aeroport și elicopter Bell al forțelor de apărare, relatează Reuters.

Un depozit de combustibil din Belgorod a luat foc sâmbătă

16:53Un depozit de petrol a luat foc în regiunea rusă Belgorod, la granița cu Ucraina, în urma unor bombardamente, a declarat guvernatorul regiunii Viacheslav Gladkov, acesta subliniind că atacurile sunt în creștere în ultimele zile în această zonă, relatează AFP.

16:37Șefa diplomației germane, Annalena Baerbock, a avertizat sâmbătă față de un război hibrid purtat de Rusia, care ar putea încerca să divizeze Europa, favorizând și un aflux de refugiați pe teritoriul său, relatează AFP.

16:18Procurorii au identificat aproximativ 800 de ruși care au primit adeverință de studii de la Universitatea Synergy, contra unei sume de bani, document pe care l-au folosit pentru a scăpa să fie chemați sub arme și trimiși la război, relatează publicația economică Kommersant.

15:27Serviciul de Securitate al Ucrainei a descoperit într-un sat din Hersonul eliberat, într-o clădire care ar fi fost folosită de ruși ca secție de votare pentru pseudo-referendumul de anexare la Rusia, cutii cu „uniforme militare” rusești pentru copii, relatează Ukrainska Pravda.

15:24Un aliat strategic al Rusiei îl ceartă pe Putin. Președintele Tadjikistanului, Emomali Rahmon, l-a criticat pe președintele rus Vladimir Putin, cerându-i acestuia să nu trateze țările din Asia Centrală ca pe fosta Uniune Sovietică, potrivit The New Voice of Ukraine și Meduza.

15:07Biroul Procurorului General din Ucraina a declarat sâmbătă că alte două cadavre cu "urme de moarte violentă" au fost descoperite în satul eliberat Kozacha Lopan din regiunea Harkov, potrivit The Kyiv Independent.

Un nou depozit de muniție a fost lăsat în urmă de ruși în Herson

14:57Serviciul de Securitate al Ucrainei a descoperit în Velyka Oleksandrivka, din regiunea Herson, un depozit abandonat de invadatorii ruși cu sute de muniții pentru MLRS, rachete antitanc și mine, notează Ukrainska Pravda.

14:28Serviciul Federal de Gărzi al Rusiei a întărit securitatea la birourile de înregistrare și înrolare militară din Moscova și din alte câteva orașe din cauza atacurilor tot mai numeroase, a declarat deputatul Dumei de Stat a Rusiei, Aleksandr Khinstein, transmite publicația independentă Meduza.

13:54Guvernatorul regiunii Donețk, Pavlo Kyrylenko, a declarat sâmbătă că alte șase cadavre au fost găsite în orașul Lîman, proaspăt eliberat, relatează The Kyiv Independent.

Kyrylenko a precizat că erau civili care au murit în timpul ocupației rusești, dar cauzele morții rămân neclare.

13:34Roman Malyk, un ofițer militar rus din orașul Partizansk din regiunea Primorye, a fost găsit mort, transmite Ukrainska Pravda. Potrivit presei locale, acesta s-a sinucis.

Cu toate acestea, localnicii se îndoiesc că comisarul militar și-ar fi luat singur viața.

Administrația orașului a precizat într-un comunicat că inima comandantului militar "a încetat să mai bată".

Serviciul Federal de Gardă din Rusia a întărit securitatea la birourile de înrolare militară "din cauza numărului tot mai mare de atacuri" asupra acestora.

Primii militari ruși au ajuns în Belarus

12:31Primii soldați ruși care vor face parte din forțele comune Moscova-Minsk au sosit în Belarus, a anunțat ministerul Apărării din Belarus.

12:21The Kyiv Post susține că Rusia va permite unor avioane de război Su-25 din Belarus să transporte arme nucleare.

12:11Armata Rusiei a pierdut 6.000 de echipamente de la invadarea Ucrainei și a folosit muniții într-un ritm amețitor și nu le poate înlocui, potrivit unui raport guvernamental american publicat recent, relatează The New York Times și CNN.

11:53Miniştrii de Externe europeni vor discuta luni despre transferul dronelor iraniene în Rusia şi ar putea ajunge la un acord politic privind viitoarele sancţiuni legate de o astfel de activitate, au declarat vineri doi diplomaţi, citaţi de Reuters.

11:17Statul Major General al Ucrainei susține că Rusia a pierdut 64.700 de soldați în Ucraina de la începutul invaziei.

10:23Mulți rezerviști ruși chemați să lupte în Ucraina sunt probabil nevoiți să își cumpere propriile veste antiglonț - iar prețurile acestora au crescut vertiginos, se arată în cea mai recentă evaluare a serviciilor de informații britanice.

09:50Guvernatorul regiunii Kiev, Oleksiy Kuleba, a declarat că Rusia a lansat o rachetă spre regiunea Kiev, transmite The Kyiv Independent. Kuleba nu a dezvăluit locația atacului, dar a precizat că nu există victime.

Un ofițer FSB și un mercenar al grupului Wagner ar putea depune mărturie împotriva lui Putin

09:26Un ofițer al Serviciului de Securitate al Rusiei (FSB) și un membru al grupului de mercenari Wagner au cerut azil în Franța, relatează The Insider. Mărturiile furnizate de cei doi vor face lumină asupra crimelor de război comise de Rusia în Ucraina.

08:39Două persoane au fost rănite după ce Rusia a bombardat Nikopol în cursul nopții de vineri spre sâmbătă, a declarat guvernatorul regiunii Dnipropetrovsk, Valentyn Reznichenko, transmite The Kyiv Independent. Au fost distruse peste 10 blocuri și case, o companie de transport, mai multe magazine, un garaj, mașini și mai multe birouri, a precizat Reznichenko.

08:30Sirenele de raid aerian răsună pe întreg teritoriul Ucrainei. Sâmbătă dimineață au fost activate alerte de raid aerian în fiecare regiune a Ucrainei, cu excepția Crimeei ocupate de Rusia, relatează Ukrainska Pravda. Alertele de raid aerian semnalează amenințarea unor atacuri cu rachete.

Orașul Zaporojie a fost lovit în cursul nopții de vineri spre sâmbătă, a anunțat guvernatorul regiunii Zaporojie, potrivit The Kyiv Independent.

00:50Ucraina afirmă că a distrus o cantitate semnificativă de armament rusesc în recentele atacuri

Armata ucraineană afirmă că a distrus o cantitate semnificativă de armament rusesc într-un atac împotriva unui nod feroviar din regiunea Lugansk, în estul țării, potrivit CNN.

00:07Pasagerii unui zbor Rusia-Turcia ar fi fost dați jos din avion, după ce copilotului i s-ar fi interzis să decoleze pentru că a fost mobilizat în războiul din Ucraina

23:33În ultima săptămână, regimul Alexander Lukașenko ar fi transportat în Rusia cel puțin 67 de tancuri T-72A și cel puțin 28 de camioane Ural, scrie Ukrainska Pravda, citând proiectul indepenendent de monitorizare militară Belaruski Hajun.

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:

  • Președintele rus Vladimir Putin a declarat că mobilizarea parțială a rezerviștilor din armată va fi finalizată în două săptămâni.
  • Ministerul Apărării din Belarus a declarat că trupele rusești vor începe să sosească în țară "în următoarele zile" ca parte a forței comune.
  • SUA și Germania vor livra luna aceasta sisteme antiaeriene sofisticate Kievului pentru a contracara atacurile cu rachete rusești și drone kamikaze, a declarat ministrul ucrainean al apărării.
  • Un submarin rusesc ar fi fost reperat în largul coastelor franceze și escortat de marina franceză.
  • Putin a cerut închiderea coridoarelor umanitare pentru cerealele ucrainene dacă acestea sunt folosite pentru "acte teroriste". De asemenea, a precizat că "nu este nevoie" de discuții cu președintele american, Joe Biden.
  • Un membru ucrainean al consiliului regional din Herson a condamnat "evacuarea" de către Rusia a orașului ocupat, afirmând că este de fapt o "deportare". De asemenea, membrul consiliului a mai spus că este o evacuare pentru colaboraționiști, îndemnând locuitorii să meargă pe teritoriul controlat de Ucraina dacă pot.
  • SpaceX, compania lui Elon Musk, spune că nu mai poate plăti pentru serviciile critice de sateliți din Ucraina, potrivit CNN. SpaceX cere guvernului american să înceapă să plătească în schimb.
  • SUA vor trimite muniții și vehicule militare în Ucraina în cadrul unui nou pachet de asistență pentru securitate în valoare de 725 de milioane de dolari, a anunțat vineri Departamentul Apărării.
  • Arabia Saudită va oferi un ajutor umanitar de 400 de milioane de dolari Ucrainei, a declarat agenția saudită de știri SPA.
  • Un grup de hackeri recent descoperit a atacat companii de transport și logistică din Ucraina și Polonia cu un nou tip de ransomware, a anunțat vineri Microsoft. Atacatorii au vizat o gamă largă de sisteme în decurs de o oră, marți, a precizat Microsoft într-o postare pe blog, adăugând că nu a reușit încă să lege atacurile de niciun grup cunoscut.
  • Ministerul britanic al Apărării a declarat că "Rusia continuă să desfășoare operațiuni ofensive în centrul Donbasului și face, foarte încet, progrese".

--------------

Evenimentele de vineri au fost LIVE aici pe HotNews.ro