​În zorii celei de-a 68-a zi a războiului, Ucraina a distrus cu o dronă Bayraktar două nave de patrulare din clasa Raptor lângă Insula Șerpilor, o nouă lovitură importantă încasată de marina rusă.

Razboiul din UcrainaFoto: Colaj foto

Cele mai importante informații de luni, ziua 68 a războiului din Ucraina, LIVETEXT:

07:30Noul articol LIVE cu evenimentele de marți privind invazia îl găsiți aici.

06:22Comisia Europeană ar putea scuti Ungaria și Slovacia de un viitor posibil embargo privind cumpărarea de petrol rusesc, ținând cont de dependența energetică a celor două țări de Rusia, au declarat luni doi oficiali UE

05:49Ambasadorul ucrainean în Germania, Andrii Melnik, a cerut luni Berlinului să nu mai permită navelor care transportă mărfuri ruseşti să îşi descarce mărfurile în porturile germane

02:00 Olaf Scholz: Sancţiunile împotriva Rusiei nu vor fi ridicate până la semnarea unui acord de pace între Kiev şi Moscova

01:42Zelenski, după afirmația lui Lavrov conform căreia Hitler avea origini evreieşti: „Liderii ruşi au uitat toate lecţiile celui de-Al Doilea Război Mondial. Sau poate că nu le-au învățat niciodată”

01:30Cele zece țări ale UE care solicită ajutorul Comisiei pentru costurile cu refugiații / România, printre ele

00:44 Kievul spune că a descoperit o reţea rusească de spionaj infiltrată până în comandamentul ucrainean

00:10Rusia neagă că vrea să pună capăt conflictului pe 9 mai

23:05 A juca în Rusia sau în echipa națională: hocheiștii suedezi și finlandezi vor trebui să aleagă

22:25 SUA acuză Rusia că vrea să „anexeze” teritoriile pro-ruse din estul Ucrainei

Potrivit ambasadorului american la Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), Michael Carpenter, ​Statele Unite au informații „foarte credibile” conform cărora Rusia intenționează să organizeze „la mijlocul lunii mai” referendumuri, pentru a „încerca să anexeze” așa-numitele „republici” separatiste pro-ruse Donețk și Luhansk, din estul Ucrainei.

21:21 Lavrov susține că grupul Wagner nu are legături cu statul rus: Sunt în Mali și Libia pe "baze comerciale"

20:21Atac cu rachetă asupra orașului Odesa. Conform guvernatorului local Maksym Marchenko, atacul s-a soldat cu persoane decedate și rănite.

19:51 Șeful Statului Major General rus ar fi reușit să părăsească linia frontului înainte de atacul ucrainean

19:35Teatrul Bolşoi a retras de pe afiş spectacolele a doi regizori critici la adresa ofensivei ruse, între care Kirill Serebrennikov

18:47Forțele ruse bombardează regiunea Herson cu lansatoare de rachete Grad, iar mai mulți civili au fost răniți, a anunțat luni Parchetul regional, citat de CNN. Un astfel de atac a avut loc în localitatea Novovoronțovka, unde un bărbat a fost dus la spital în stare critică. În urma bombardamentului, au fost avariate mai multe case și o școală.

18:37Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) susține că aproximativ 900 de soldați ruși care au comis „crime împotriva civililor din regiunea Kiev” au fost identificați.

„Anchetatorii și unitățile operaționale ale serviciului au intervievat aproape 7.000 de martori ai atrocităților inamicului”, a anunță SBU.

Potrivit SBU, au fost demascate aproximativ 100 de persoane care ar fi ajutat trupele ruse în regiunea Kiev.

18:11Cancelarul Germaniei, apel la Vladimir Putin să pună capăt „uciderii fără sens”

Un înalt oficial american confirmă că șeful Statului Major al armatei ruse, generalul Valeri Gerasimov, a fost în Donbas săptămâna trecută

18:00Șeful Statului Major General rus, generalul Valeri Gherasimov, s-a aflat recent în Ucraina, potrivit unui înalt oficial american al apărării citat de CNN.

„Știm că a fost în Donbas câteva zile începând de săptămâna trecută. Nu știm dacă mai este acolo”, a spus oficialul.

Surse militare ucrainene afirmau la finalul săptămânii trecute că Gherasimov s-ar fi aflat în orașul ocupat Izium din estul Ucrainei, unde ar fi supravegheat ofensiva împotriva ucrainenilor, fapt care îi face pe analiștii militari să se întrebe dacă nu este un semn că ofensiva rusă este blocată, potrivit Wyborcza Gazeta.

17:27Ambasada Statelor Unite în Ucraina speră să se întoarcă la Kiev până la sfârşitul lunii mai, dacă condiţiile o permit, a declarat, luni, într-o conferinţă de presă la Liov, însărcinata cu afaceri Kristina Kvien, citată de CNN.

17:15Orașul Herson - de unde ar fi reușit să plece în jur de 40% din populație - rămâne singura capitală regională capturată de ruși, încă de la începutul lunii martie, iar pentru majoritatea locuitorilor accesul la internet devine din ce în ce mai dificil, scrie BBC.

Un localnici a relatat pentru BBC, sub protecția anonimatului, că magazinele alimentare au închis, pentru că nu mai au ce vinde. În schimb, se vând alimente din mașini, pe stradă, la prețuri mari, însă.

De asemenea, oamenii bolnavi rămân fără medicamente.

Peste 100 de civili evacuați din Azovstal au ajuns la Zaporojie

17:00Peste o sută de civili din Mariupol care s-au adăpostit timp de două luni la uzina Azovstal au ajuns luni în orașul Zaporojie, cu autobuzele, a anunțat Serviciul militar de ordine publică al Forțelor Armate ale Ucrainei. Ei vor primi adăpost în Zaporojie, unde vor beneficia de alimente și medicamente.

Evacuarea civililor din Azovstal continuă, însă Rusia refuză să deschidă un coridor de evacuare pentru militarii ucraineni răniți care au rămas în buncărele uzinei.

16:50 Numărul civililor ucişi în Ucraina de la începutul invaziei ruse a depăşit 3.000 de persoane, a anunţat luni Oficiul Naţiunilor Unite pentru drepturile omului (OHCHR).

Bilanţul exact, de 3.153 de victime civile, reprezintă o creştere cu 254 faţă de cel publicat vineri. OHCHR a precizat că bilanţul real este probabil considerabil mai mare.

Majoritatea victimelor au fost ucise de arme explozive cu o arie de impact largă, precum lovituri cu rachete sau lovituri aeriene, a menţionat agenţia ONU, fără a atribui responsabilitatea.

16:48De la începutul invaziei ruse în Ucraina, artistul digital Andrei Gupsa creează lucrări în stilul „înainte/după”, ilustrând distrugerile trupelor ruse.

16:38FOTO/VIDEO O renumită școală din Ucraina, care a rezistat ambelor războaie mondiale, distrusă în bombardamentele lansate de ruși

16:10Ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, a reacționat la afirmațiile omologului său rus Serghei Lavrov, care a spus, cu o zi în urmă, că faptul că președintele Ucrainei este evreu nu contrazice afirmațiile Moscovei că a lansat invazia pentru a "denazifica" țara, susținând că până și Hitler "avea sânge evreiesc".

"Ministrul de Externe Serghei Lavrov nu a putut să ascundă antisemitismul adânc înrădăcinat al elitelor ruse. Remarcile sale odioase sunt ofensatoare pentru președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, pentru Ucraina, pentru Israel și pentru poporul evreu. Demonstrează că Rusia de astăzi este plină de ură față de alte națiuni", a reacționat ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, într-o postare pe Twitter.

Pierderile de generali înregistrate de ruși, fără precedent în istoria modernă - fost comandant NATO în Europa

15:50 Bruxellesul nu deține informații potrivit cărora vreo companie europeană ar fi plătit în ruble pentru gazul rusesc, a declarat luni șeful politicii energetice a Uniunii Europene.

„Comisia nu are informații despre nicio țară sau companie privată care să fie dispusă să facă acest lucru”, a declarat comisarul european pentru energie, Kadri Simson, la sosirea la o reuniune a miniștrilor energiei din UE.

15:36 Fost comandant NATO în Europa: Pierderile de generali înregistrate de ruși sunt fără precedent în istoria modernă

15:26 Ambasada SUA speră să se întoarcă la Kiev până la sfârșitul lunii mai, dacă condițiile o vor permite, a declarat luni însărcinatul său cu afaceri.

Diplomații americani au părăsit ambasada de la Kiev cu aproape două săptămâni înainte ca Rusia să lanseze invazia, mutând unele funcțiuni în orașul Lviv din vestul țării, înainte de a se reloca în cele din urmă în Polonia.

„Îi ascultăm pe profesioniștii din domeniul securității, iar când ne vor spune că ne putem întoarce, ne vom întoarce”, a declarat însărcinatul cu afaceri, Kristina Kvien

15:14VIDEO Ucrainenii au lovit cu artileria un lansator rusesc de rachete termobarice. Ce a urmat apoi

15:11Germania ar fi capabilă să facă față unui embargou al UE împotriva importurilor de petrol rusesc până la sfârșitul acestui an, a spus luni ministrul Economiei, Robert Habeck.

Finlanda renunță la centrala nucleară pe care dorea să o facă în colaborare cu Rusia

14:50 Autobuzele care încercau să evacueze mai mulți civili din Mariupol nu au ajuns încă la punctul de preluare convenit, a transmis luni consiliul municipal, contrazicând un raport anterior potrivit căruia acestea au părăsit orașul-port.

Consiliul municipal i-a îndemnat pe cei evacuați să rămână pe loc. Nu a fost imediat clar ce a cauzat această întârziere.

Anterior, Petro Andryushchenko, un consilier al primarului din Mariupol, afirmase că autobuzele au părăsit Mariupol, dar ulterior a transmis un mesaj care a confirmat, de asemenea, problema legată de evacuarea planificată.

14:04 Danemarca a anunţat luni că și-a redeschis ambasada în Ucraina, anunțul fiind făcut de către ministrul danez de Externe, Jeppe Kofod, aflat într-o vizită neanunțată la Kiev, potrivit Reuters.

13:59Finlanda a reziliat contractul de construire a centralei nucleare Hanhikivi-1 cu Rusia

13:40Ucraina și-a închis în mod oficial cele patru porturi maritime din Marea Neagră și Azov pe care trupele ruse le-au capturat, a anunțat luni Ministerul ucrainean al Agriculturii, citat de Reuters.

Porturile Mariupol, Berdiansk și Skadovsk de la Marea Azov și portul Herson de la Marea Neagră au fost închise „până la restabilirea controlului”, a precizat ministerul.

„Adoptarea acestei măsuri este cauzată de imposibilitatea deservirii navelor și pasagerilor, desfășurării de mărfuri, transporturi și alte activități economice conexe, asigurând un nivel corespunzător de siguranță a navigației”, a mai transmis ministerul ucrainean.

Un alt pod important din Odesa, lovit de atacuri ale rușilor

13:22 Cum arată pe hartă acum situația războiului din Ucraina, potrivit britanicilor:

13:18 O rachetă rusească a lovit luni un pod peste estuarul Nistrului de importanță strategică, în regiunea Odesa din sud-vestul Ucrainei, au anunțat autoritățile locale.

Podul, care a fost deja bombardat de două ori de forțele rusești, asigură singura legătură rutieră și feroviară de pe teritoriul ucrainean către o mare parte sudică a regiunii Odesa.

13:05 Pe rețelele de socializare au fost postate imagini cu urmările unei explozii puternice ce a avut loc în localitatea Chornobaivka, unde se află aeroportul Herson.

La acest moment nu este clar ce s-a întâmplat, dar Chornobaivka este celebră pentru faptul că trupele ucrainene au lovit acolo de aproape 20 de ori poziții militare rusești, cu efecte dramatice, de la numeroase elicoptere distruse până la uciderea unor generali ruși

12:52 Trupele rusești din orașul ocupat Melitopol au furat toate echipamentele de la o reprezentanță de echipamente agricole (în valoare de circa 5 milioane de euro) și le-au trimis în Cecenia, potrivit unui om de afaceri ucrainean din zonă.

Însă, după o călătorie de peste 1.100 de kilometri, hoții nu au putut folosi niciunul dintre echipamentele John Deere, deoarece acestea fuseseră blocate de la distanță. (CNN)

12:48Rusia ar fi decis să atace Republica Moldova - surse The Times

12:40 Polonia dorește ca UE să impună o dată limită clară la care statele membre vor trebui să înceteze să mai importe petrol rusesc, a declarat luni ministrul pentru climă, adăugând că speră că un embargo ar putea intra în vigoare înainte de sfârșitul anului.

„Vrem ca acest pachet (de sancțiuni) să includă o dată și o cerință foarte specifică și clară pentru toate țările... să fie un pachet complet, fără niciun fel de lacune", a spus acesta.

Rusia a pierdut peste 1.000 de tancuri, potrivit armatei ucrainene

12:27 Cum explică guvernatorul din Belgorod exploziile auzite de locuitori: „Sunt avioanele noastre”.

12:16Cum au așteptat ploaia copiii ucraineni ascunși în buncăre - mărturii din Mariupol

12:11 Peste 5,5 milioane de persoane au fugit din Ucraina de la începutul războiului și până acum, a anunțat luni Agenția ONU pentru Refugiați (UNHCR).

Statisticile sunt compilate dintr-o varietate de surse, în principal date furnizate de autoritățile de la punctele oficiale de trecere a frontierei, a precizat UNHCR.

12:07 Autobuzele care evacuau mai mulți civili din Mariupol au părăsit orașul luni dimineață, a declarat un consilier al primarului orașului. Civilii aflați la bordul autobuzelor nu proveneau de la oțelăria Azovstal, spre deosebire de unele convoaie anterioare.

Un număr necunoscut de civili și luptători rămân blocați la Azovstal, a cărei rețea de buncăre și tuneluri a oferit adăpost în timpul săptămânilor de bombardamente rusești.

11:35Rusia ar fi pierdut peste 1.000 de tancuri și 350 de avioane de luptă și elicoptere - cifrele prezentate de Ucraina

11:34 UE ar putea face o excepție pentru Ungaria și Slovacia atunci când va decide să interzică achiziționarea de petrol rusesc.

11:30Unul dintre aliații lui Vladimir Putin din UE spune că „rușii sunt nebuni” și că nebunul trebuie izolat

Finlanda va cere pe 12 mai să adere la NATO - presă

11:28Două persoane au fost ucise, iar alte patru au fost rănite în urma unor atacuri lansate duminică de către forțele 5ruse în orașul Orihiv din regiunea Zaporojie, a anunțat luni administrația militară regională.

„Ieri, armata rusă a lovit infrastructura din Orihiv. Ocupanții au lovit clădirile înalte. În urma bombardamentelor inamice, patru persoane au fost transportate la spital, iar alți doi bărbați au murit din cauza rănilor provocate de schije”, spun autoritățile ucrainene.

11:22Zelenski avertizează asupra unei crizei alimentare globale: „Rusia controlează Marea Neagră”

11:13Ministerul rus al Apărării susține că a doborât un avion de luptă MIG-29 al forțelor ucrainene, în apropierea localității Slaviansk, scrie Reuters, care citează agenția de presă rusă Interfax.

11:09 Finlanda va decide pe 12 mai să aplice pentru aderarea la NATO, potrivit unui articol din presa locală.

Citând surse guvernamentale anonime, ziarul finlandez Iltalehti scrie că decizia de aderare va fi luată în două etape în acea zi. Mai întâi președintele Sauli Niinisto va anunța că cere ca Finlanda să se alăture Alianței, apoi grupurile parlamentare vor aproba decizia.

11:05Trei oameni au fost uciși, iar alți trei, între care un băiat de 12 ani, au fost răiți în urma atacurilor lansate de forțele ruse în ultimele 24 de ore în regiunea Lugansk, conform guvernatorului regional Serhiy Haidai, citat de The Kyiv Independent. Atacurile au fost lansate în localitățile Zolote, Lîsîceansk și Popasna din districtul Sievierodonețk, unde au fost distruse mai multe clădiri rezidențiale și o clădire veche a gimnaziului.

10:57 VIDEO Noi amenințări la televiziunile rusești: Marea Britanie va fi transformată într-un „deșert radioactiv” / Putem scufunda Insulele Britanice cu o singură rachetă

O nouă reușită ucraineană contra Marinei ruse

10:20 Ungaria se opune în continuare oricărui embargo al Uniunii Europene asupra importurilor de petrol și gaze din Rusia, a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului ungar, Zoltan Kovacs.

„Poziția maghiară cu privire la orice embargo pe petrol și gaze nu s-a schimbat: nu îi sprijinim”, a declarat Kovacs pentru Reuters.

Uniunea Europeană înclină spre interzicerea importurilor de petrol rusesc până la sfârșitul anului, au declarat doi diplomați UE, după discuțiile dintre Comisia Europeană și statele membre ale UE din acest weekend, potrivit Reuters.

Uniunea Europeană pregătește un al șaselea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei ca răspuns la invazia Ucrainei din februarie, pe care Moscova o numește „operațiune militară specială”.

Se așteaptă ca pachetul să vizeze petrolul rusesc, băncile din Rusia și Belarus, precum și mai multe persoane și companii.

Miniștrii energiei din UE urmează să se întâlnească luni în capitala Belgiei pentru a discuta această problemă.

Diplomații UE au spus că unele țări din UE vor reuși să pună capăt utilizării petrolului rusesc înainte de sfârșitul anului 2022, dar altele, în special membrii dinspre sud, sunt îngrijorați de impactul pe care ar avea-o oprirea importurilor asupra prețurilor.

Germania, unul dintre cei mai mari cumpărători de petrol rusesc, pare să fie dispusă să accepte termenul limită de la sfârșitul anului 2022, au spus diplomații, dar țări precum Austria, Ungaria, Italia și Slovacia au avut rezerve.

Un consilier al cancelarului Olaf Scholz a declarat că Germania sprijină o interdicție a UE asupra importurilor de petrol rusesc, dar au nevoie de câteva luni pentru a-și asigura alternative.

10:07FOTO Rusia a pierdut 10 drone într-o singură zi. Cu ce arme speciale le-ar fi doborât ucrainenii

09:54 Ungaria se opune în continuare oricărui embargo al Uniunii Europene asupra importurilor de petrol și gaze rusești, a declarat luni purtătorul de cuvânt al guvernului, Zoltan Kovacs.

"Poziția Ungariei cu privire la orice embargo asupra petrolului și gazelor nu s-a schimbat: nu le susținem", a declarat Kovacs într-un răspuns pentru Reuters.

Sute de oameni, încă blocați în subsolurile combinatului Azovstal

09:43Unități din forțele armate ale Belarusului au fost identificate în regiunile de frontieră ucrainene Volyn și Polissya, a anunțat Armata Ucrainei luni dimineață, în ultima sa actualizare, conform The Guardian.

„Amenințarea lansării de atacuri cu rachete de pe teritoriul republicii Belarus asupra infrastructurii militare și civile rămâne”, potrivit Statului Major al Forțelor Armate ucrainene.

Într-o postare pe Facebook, Armata Ucrainei spune că forțele ucrainene au respins 10 atacuri rusești în regiunile Donețk și Lugansk, distrugând echipamente, inclusiv două tancuri, șaptesprezece sisteme de artilerie și 38 de vehicule blindate de luptă.

09:34Sute de oameni - atât soldați ucraineni, cât și civili - sunt încă blocați în buncărele din oțelăria asediată Azovstal, potrivit lui Denys Shleha, oficial al Gărzii Naționale a Ucrainei, citat de BBC.

Potrivit acestuia, vor mai fi necesare cel puțin două eforturi de evacuare pentru a-i scoate pe toți.

09:32 Premierul indian Narendra Modi începe luni un turneu de trei zile în Europa pentru a consolida "spiritul de cooperare" al Indiei cu partenerii săi europeni și pentru a face "schimb de opinii" cu privire la invazia rusă în Ucraina, pe care New Delhi a refuzat să o condamne.

"Vizita mea în Europa are loc într-un moment în care regiunea se confruntă cu multe provocări și alegeri", a declarat Modi, înainte de a zbura spre Europa. Se așteaptă ca acesta să viziteze Germania, Danemarca și Franța. (AFP)

09:29 Ambasadorul sud-coreean în Ucraina, alături de o parte din personalul ambasadei de la Kiev, a revenit sâmbătă în oraș și își va relua activitatea luni, a anunțat ministerul sud-coreean de Externe.

Ambasadorul Kim Hyung-tae și membrii personalului au revenit în capitală de la Cernăuți, în vestul Ucrainei. Orașul a fost una dintre cele două locații în care ambasada a operat birouri temporare. Lucrătorii ambasadei rămași la Cernăuți și în România ar putea reveni treptat la Kiev, în funcție de situație. (CNN)

Forțele rusești de elită au suferit cele mai mari pierderi

08:51 Ministerul britanic al apărării: Forțele rusești aruncate în luptă au suferit cele mai mari pierderi în rândul forțelor de elită, va fi nevoie de ani de zile pentru a le reconstitui.

08:28 Ucrainenii au admis că „Fantoma Kievului” (Ghost of Kyiv), un pilot despre care au circulat numeroase legende că ar fi doborât numeroase avioane rusești, nu există.

„Fantoma din Kiev este o legendă, un super-erou al cărui personaj a fost creat de ucraineni!” se scrie pe pagina de Facebook a forțelor aeriene ucrainene.

08:16Rusia încearcă să evite sancțiunile pentru a face rost de componente de rachete militare, spune Institutul pentru Studiul Războiului în ultima evaluare. Potrivit acestuia, Vladimir Putin ar putea decreta o mobilizare generală, dar ar dura luni de zile până când ar putea avea soldați gata de luptă.

07:41 Regiunea rusă Belgorod, care se învecinează cu Ucraina, a fost lovită de două explozii în primele ore ale dimineții de luni, a declarat guvernatorul Viaceslav Gladkov într-o postare pe Telegram.

„În urmă cu 30 de minute, m-au trezit două explozii puternice. Potrivit comandamentului operațional, nu există pagube sau distrugeri. Nu există victime", a spus Gladkov în jurul orei locale 02.40.

Exploziile de luni au loc după ce duminică a izbucnit un incendiu de proporții la o instalație militară a Ministerului rus al Apărării din Belgorod. Cauza incidentului este neclară.

07:33 Prima doamnă Jill Biden va vizita România și Slovacia în perioada 5-9 mai pentru a se întâlni cu personal american, cu refugiați și lucrători umanitari.

Scurtă recapitulare, luni dimineață, a evoluțiilor recente privind invazia rusă:

  • Ministerul rus al Apărării a spus că a efectuat un atac cu rachete asupra unui aerodrom militar din apropierea orașului portuar Odesa, distrugând o pistă și un hangar care conținea arme și muniții furnizate de Occident.
  • Guvernatorul regiunii Harkiv, Oleh Synehubov, a avertizat locuitorii din nordul și estul orașului Harkiv să rămână în adăposturile lor din cauza bombardamentelor intense ale Rusiei.
  • Serhiy Gaidai, guvernatorul regiunii Luhansk, a îndemnat civilii să plece cât mai este posibil de acolo.
  • Ministerul rus al Apărării a acuzat forțele ucrainene că au bombardat o școală, o grădiniță și un cimitir din satele din regiunea Herson, aflată sub ocupație în sudul țării, a transmis agenția rusă de știri RIA.
  • Zeci de civili au fost evacuați din combinatul Azovstal din Mariupol într-un convoi cu vehicule purtând simboluri ale Națiunilor Unite.
  • Pelosi a declarat că s-a întâlnit cu Zelenski pentru a transmite mesajul că Statele Unite sunt ferm alături de Ucraina în lupta cu "invazia diabolică a lui Putin".
  • Ministerul de Externe al Marii Britanii a afirmat că Rusia folosește o fermă de troli pentru a răspândi dezinformări despre război pe rețelele de socializare și pentru a viza politicieni din mai multe țări, inclusiv Marea Britanie și Africa de Sud.
  • Rusia s-a angajat să lucreze pentru a împiedica declanșarea unui război nuclear, a declarat duminică ministrul de externe Serghei Lavrov.
  • Finlanda va solicita aproape sigur aderarea la NATO, a declarat duminică ministrul suedez de Externe, Ann Linde, la televiziunea suedeză.
  • Liderul democraților din Senatul american, Chuck Schumer, a spus că va adăuga prevederi la un pachet de ajutor de 33 de miliarde de dolari pentru Ucraina pentru a permite Statelor Unite să confiște activele oligarhilor ruși și să trimită banii din vânzarea lor direct în Ucraina.
  • Rusia ar trebui să confiște proprietățile deținute de occidentali ca răspuns la propunerea președintelui american Joe Biden de a transfera activele sechestrate ale elitei rusești în Ucraina, a declarat cel mai important deputat rus.
  • Uniunea Europeană înclină spre o interdicție a importurilor de petrol rusesc până la sfârșitul anului, au declarat doi diplomați europeni, după discuțiile dintre Comisia Europeană și statele membre ale UE din acest weekend.
  • Miniștrii energiei din UE urmează să poarte luni discuții de urgență, în timp ce blocul comunitar se străduiește să găsească un răspuns unitar la cererea Moscovei ca toți cumpărătorii europeni să plătească pentru gazul rusesc în ruble sau să se confrunte cu întreruperea aprovizionării lor.

07:03Lavrov: Rusia nu caută să termine războiul din Ucraina la 9 mai, sărbătorită în Rusia ca Ziua Victoriei.

05:58 Este doar o chestiune de timp până când președintele american Joe Biden va vizita Ucraina, a spus un înalt oficial din SUA.

05:52 Ruşii au deschis porţile centralei nucleare de la Zaporojie și spun că ”aici totul este în regulă”.