Forțele rusești creează condițiile pentru a instaura un control permanent asupra zonelor din sudul Ucrainei pe care le ocupă în prezent, fie ca "republici populare" formal independente, fie prin anexarea lor la Rusia, se spune în ultima evaluare a Institutului pentru Studiul Războiului (ISW).

HotNews.roFoto: Hotnews

Surse rusești au raportat că magazinele din orașele ocupate Melitopol și Volnovakha au început să treacă la utilizarea rublei rusești. Serviciul britanic de informații al apărării a raportat că rubla va fi utilizată în orașul Herson începând cu 1 mai, ca parte a unei scheme de tranziție monetară de 4 luni, decretată de administrația de ocupație.

Aceste măsuri, care nu sunt necesare sau normale în administrațiile militare de ocupație, indică faptul că președintele rus Vladimir Putin intenționează probabil să păstreze controlul asupra acestor zone și că ambițiile sale nu se limitează la Donbas.

Vladimir Putin ar putea declara o mobilizare generală

Surse occidentale și ucrainene au afirmat că președintele rus Vladimir Putin ar putea anunța o „mobilizare generală" a armatei ruse pe 9 mai. Ministrul britanic al apărării Ben Wallace a afirmat că Putin ar putea face acest anunț, deși Wallace a admis că aceasta este o opinie personală și nu se bazează pe informații.

Consilierul prezidențial ucrainean Mihail Podolyak a intensificat afirmațiile lui Wallace și a declarat că o mobilizare generală pe 9 mai ar fi în concordanță cu imperativele economice cu care se confruntă Rusia ca urmare a invaziei Ucrainei.

ISW precizează că nu dispune de nicio verificare independentă a acestor afirmații, care, în orice caz, nu ar genera un număr mare de soldați utilizabili pentru o perioadă de mai multe luni.

Rusia încearcă să evite sancțiunile pentru a obține componente de rachete

Kremlinul caută probabil să își influențeze partenerii din Organizația Tratatului de Securitate Colectivă (CSTO) pentru a se sustrage sancțiunilor occidentale. Direcția principală de informații militare ucrainene (GUR) a raportat că Rusia curtează membrii OTSC pentru a achiziționa bunuri și materiale pentru tehnologii cu dublă utilizare pe care Rusia nu le poate cumpăra direct din cauza sancțiunilor occidentale.

GUR a afirmat că acest efort va crește dependența economică a membrilor CSTO de Rusia și va permite evitarea sancțiunilor rusești prin utilizarea unor țări terțe pentru a reexporta produse rusești pe piețele internaționale.

Potrivit serviciilor secrete ucrainene, uzina rusă din Ulianovsk încearcă să obțină componente germane necesare pentru producția de sisteme de rachete sol-aer Buk și de rachete Tunguska prin Kazahstan.

S-ar putea ca sancțiunile occidentale să trebuiască să vizeze partenerii Rusiei din CSTO și din uniunea vamală a Uniunii Economice Eurasiatice (UEEA) pentru a împiedica eludarea sancțiunilor rusești.

Concluzii cheie ale Institutului pentru Studiul Războiului

  • Forțele de ocupație rusești stabilesc condițiile pentru a permite Rusiei să guverneze permanent zonele ocupate în sudul Ucrainei, nu doar în Donbas.
  • Forțele ucrainene au efectuat probabil o lovitură de artilerie cu rachete asupra unui post de comandă rusesc din Izium la 30 aprilie, care a lovit după ce șeful Statului Major rus, Valery Gherasimov plecase, dar a ucis alți ofițeri ruși de rang înalt.
  • Forțele rusești continuă să facă progrese treptate în deplasarea spre sud-vest în direcția Lyman, dar sunt în mare parte blocate de pozițiile ucrainene de pe linia frontului de dinainte de 24 februarie.
  • Forțele rusești au continuat să se regrupeze și să facă recunoașteri pe axa sudică și nu au făcut niciun avans confirmat.

Harta cu teritoriile controlate de cele două părți și principalele axe de manevră ale trupelor rusești: