Aşteptat de mai bine de două luni, finalul conflictului pare încă departe. Rusia nu încearcă să pună capăt războiului din Ucraina pe 9 mai, dată sărbătorită ca Ziua Victoriei, a declarat ministrul său de Externe, în timp ce analiştii estimau o posibilă încheiere a conflictului la această dată, potrivit Le Point, citat de Rador.

Rusia, repetitii pentru parada de 9 MaiFoto: Captura

"Armata noastră nu își va ajusta în mod artificial acțiunile la nicio dată, inclusiv de Ziua Victoriei", a spus Serghei Lavrov într-un interviu pentru televiziunea italiană Mediaset, difuzat duminică, referindu-se la data de comemorare a zilei de 9 mai 1945 și a capitulării naziste în fața Aliaților, printre care se număra şi Uniunea Sovietică.

"Ritmul operațiunii din Ucraina depinde, în primul rând, de necesitatea de a minimiza posibilele riscuri pentru populația civilă și armata rusă", a adăugat el. De obicei, Rusia sărbătorește Ziua Victoriei cu mare pompă, cu o mare paradă militară prin centrul Moscovei și un discurs al președintelui Vladimir Putin, salutând rolul principal al țării în înfrângerea fascismului în Europa.

Sărbătorile de anul acesta vor avea loc pe fundal campania militară a Moscovei în Ucraina, pe care Vladimir Putin a justificat-o afirmând în special că fosta republică sovietică trebuie "denazificată" și făcând alte aluzii la cel de-al Doilea Război Mondial.

"Vom sărbători solemn data de 9 mai, așa cum facem întotdeauna. Să ne amintim de cei care au căzut pentru eliberarea Rusiei și a altor republici ale fostei URSS, pentru eliberarea Europei de flagelul nazist", a spus Serghei Lavrov. Mii de civili au fost uciși în Ucraina și milioane de oameni au fost strămutate în urma invaziei ruse, care a început pe 24 februarie.

Moscova a anunțat bilanțul oficial al morților: 1.000 de soldați. Dar Ucraina susţine că pierderile Rusiei sunt mult mai mari.