​Statele Unite au vorbit luni despre informații „foarte credibile” conform cărora Rusia intenționează organizarea „la mijlocul lunii mai” a unor referendumuri pentru a „încerca să anexeze” așa-numitele „republici” separatiste pro-ruse Donețk și Luhansk, din estul Ucrainei, relatează AFP.

Urna de vot in DonetskFoto: Agerpres/Xinhua

„Potrivit celor mai recente informații ale noastre, credem că Rusia va încerca să anexeze "republica populară Donețk" și "republica populară Luhansk"”, a declarat presei, la Washington, ambasadorul american la Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), Michael Carpenter.

„Aceste informații arată cu Rusia intenționează să fabrice din nimic referendumuri” în acest sens „pe la jumătatea lunii mai”, a adăugat diplomatul american.

„Moscova are în vedere un proiect similar pentru Herson”, oraş de coastă ucrainean unde administraţia rusă a preluat controlul, a afirmat el.

„Credem că aceste informaţii sunt foarte credibile”, a dat asigurări ambasadorul american.

Potrivit acestuia, „astfel de simulacre de referendumuri, voturi complet fabricate, nu vor fi considerate legitime, precum și orice încercare de a anexa și alte teritorii ucrainene”.

„Trebuie să acţionăm de urgență”, a insistat el, fără a da mai multe amănunte despre ce reacţie ar putea avea ţările occidentale.

Oraşul Herson, situat în apropierea peninsulei Crimeea, anexată de Moscova în 2014, este primul şi până acum singurul oraş ucrainean important asupra căruia ruşii au preluat complet controlul.

Kievul acuză de asemenea Rusia că vrea să organizeze în această regiune, ca şi în regiunea vecină Zaporojie, un „referendum” privind independenţa.

___