Comisia Europeană ar putea scuti Ungaria și Slovacia de un embargou asupra achiziționării de petrol rusesc, aflat în curs de pregătire, având în vedere cât de dependente sunt cele două țări de țițeiul furnizat de ruși, au declarat luni doi oficiali europeni citați de Reuters.

Cât timp vom mai cumpăra petrol de la ruși?Foto: Dreamstime

Se așteaptă ca marți Comisia să finalizeze lucrul la următorul și al șaselea pachet de sancțiuni ale UE împotriva Rusiei, care ar include o interdicție de a cumpăra petrol rusesc, deoarece exporturile de petrol reprezintă o sursă majoră de venituri pentru Moscova.

Ungaria, puternic dependentă de petrolul rusesc, a declarat în repetate rânduri că nu va semna sancțiuni care implică energia. Slovacia este, de asemenea, una dintre țările UE cele mai dependente de combustibilii fosili ruși.

Pentru a menține unit blocul celor 27 de națiuni, Comisia ar putea oferi Slovaciei și Ungariei "o scutire sau o perioadă lungă de tranziție", a declarat unul dintre oficiali.

Embargoul asupra petrolului este probabil să fie oricum introdus treptat, cel mai probabil urmând să intre pe deplin în vigoare abia de la începutul anului viitor, au declarat oficialii.

Pachetul urmează să fie prezentat miercuri ambasadorilor guvernelor UE.

Ungaria se opune în continuare oricărui embargo european asupra importurilor de petrol și gaze din Rusia, a declarat purtătorul de cuvânt al executivului ungar, Zoltan Kovacs.

Ministrul german al Economiei, Robert Habeck, a declarat luni că a auzit lucruri diferite despre un embargo asupra petrolului rusesc și că unele țări nu sunt încă pregătite pentru un astfel de pas.

Germania nu vrea să declanșeze o catastrofă economică, a spus Habeck.

UE înclină spre interzicerea importurilor de petrol rusesc până la sfârșitul anului, au spus dumninică doi diplomați UE.